Göteborg Art Sounds, GAS-festivalen, har som vision att skapa ett forum för att diskutera och presentera det som är brännande och angeläget idag. Inte bara inom musiken, som ju ligger närmast till hands, utan också gällande annat i samhället. Hur interagerar konst och samhälle, vad har musik och politik gemensamt och går det att integrera på flera plan med konstens hjälp? Allt detta ska kunna rymmas inom ramarna för GAS, i olika former.
GAS-festivalens huvudsyfte är att presentera ett brett spektrum av internationellt erkända artister inom ny konstmusik, improvisationsmusik, elektroakustiskt skapande, ljudande installationer och elektronika för publiken i Västsverige. Detta bidrar till att skapa en mångfald i utbudet för publiken. Ett delsyfte är att skapa dialog och diskussioner kring konstens roll i samhället utifrån olika teman. Genom detta blir konstmusiken tillgänglig för fler än tidigare, eftersom den sätts i ett vidare sammanhang.
Från och med 2010 arrangeras GAS-festivalen årligen. Målet är att vartannat år skapa en större festival och däremellan en mer fokuserad, något mindre festival, ständigt med hög internationell klass, med intressanta akter och ett tillgängligt format. För den svenska publiken är det ett unikt tillfälle att ta del av det som händer på konstmusikscenen runt om i världen. GAS blir också mer och mer en aktör som kopplar samman andra projekt och nätverket kring oss växer stadigt.
2011 anordnades GAS FEST 2011 under en helg. Eftersom det var ett första försök hade vi fritt inträde till den stora konserten på lördagskvällen, liksom till konserten som låg på söndag eftermiddag. Det var endast klubben lördag natt som hade inträde. Detta ledde till att människor var beredda att chansa och komma även om de inte kände till artisterna sedan tidigare. Formatet med konserter lördag och söndag fungerade mycket bra, och inför 2012 och den större festivalen kommer vi att arbeta vidare med det. Planen är att göra tre GAS-helger under våren 2012, istället för en festival på 5-6 sammanhängande dagar. Totalt sett blir detta en större festival än de tidigare. Det blir en flexiblare programläggning och kan även locka publik på ett annat sätt. Dessutom blir det inte samma risk för krockar med andra evenemang, den som inte kan en av helgerna kanske kan komma de andra två. Tanken är att varje helg innehåller en ”GAS klubb”, som ett återkommande arrangemang kring vilket resten av programmet läggs.
Festivalen 2012 kännetecknas av möten/meeting place. Vi kommer arbeta mer än tidigare på mötet mellan artist och publik, men även fokusera på mötet mellan artist-artist och arrangör-arrangör. Vi planerar även att skapa branschmöten både i och utanför Göteborg. GAS är en av tre aktörer som samverkar kring ett nytt utvecklingscentrum för nutida musik och ljudkonst, som kommer att arrangera en internationell konferens i samband med festivalen. De övriga parterna i samarbetet är Kalv-festivalen och Kultur i Väst. Utvecklingscentret är ett separat projekt med egen budget.
Nytt för 2012 är alltså att vi vill öka den del som samlar artister, arrangörer, press och bransch. Vi har arbetat hårt för att GAS ska vara en av de festivaler man vill åka till oavsett om man deltar som artist eller inte just det året. GAS åker man till för att träffas, bli inspirerad och skapa nya konstnärliga kontakter. En internationell mötesplats. Vi kommer därför fortsätta med programpunkter som frukostsamtal och utöka det med en del som fokuserar på clinics, workshops och seminarier. Det har redan gett resultat. Festivalorganisationen har alltsedan våren 2010 fått in en jämn ström med förfrågningar från artister och musikskapare från hela världen om att få delta under kommande festivaler.
Konstnärlig ledare för festivalen är ljudkonstnären och kompositören Staffan Mossenmark som i samråd med ett konstnärligt råd bestående av relevanta referenspersoner med god kännedom om och insikt i verksamhetsområdet kommer att programlägga festivalen. I omfattning kommer den att vara lika stor som festivalen 2010 vilket innebär ca 60 programpunkter utspridda på ett tiotal scener och totalt kommer ca 100-130 musiker och konstnärer att medverka under festivalen. Programläggningen kommer precis som tidigare festivaler att ha ett internationellt perspektiv och en stark internationell prägel, men fokus kommer även ligga på att lyfta fram det regionala och det skandinaviska perspektivet. Detta görs med ambitionen att öka kunskapen om vad som produceras inom regionen och för att ge dessa artister en möjlighet att knyta kontakter med de internationella aktöre
31 dec 2011 till 30 jun 2012