Göteborg

1 maj 2017 till 31 dec 2017
Studio Nock - en kuraterad mötesplats för arkitektur, öppen för alla.

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
100 000 kr


Kontakt


Naima Callenberg
0702748801
nockarchitecture@gmail.com

Projektet Studio Nock har till syfte att skapa en mötesplats för arkitektur, öppen för alla.  Initiativet till Studio Nock grundas i en vilja att stärka arkitekturens roll. Dagens samhälle präglas av expansion och förändring, särskilt i Sverige. Inom kommande år ska vi hantera en stor bostadsbrist och genomgå stor anpassning av samhällsplaneringen för att möta kommande utmaningar. Liknande utveckling sker i våra nordiska grannländer och ute i Europa.

I samband med dessa processer uttrycks ofta oro över vad vi bygger, det efterfrågas större fokus på kvalité och långsiktighet, ett större ansvar. Kritik riktas mot att marknadens fokus på ekonomisk vinning ofta resulterar i en arkitektur som är säljbar men av dålig hållbarhet och utan omsorg i genomförande. Vidare lyfts det ofta fram att det saknas nav där både de som arbetar inom fältet och intresserade medborgare kan mötas, detta särskilt gällande i vår region. Det behövs mer utrymme för dialog, kunskapsutväxling och samverkan och att goda exempel får större plats och genomslagskraft. I en tid av expansion och utveckling bildas Studio Nock för att bidra till ett positivt momentum.

Vi vill skapa plats för det produktiva, lustfyllda, kreativa samtalet kring arkitekturen och vårt samhällsbyggande. Projektet Studio Nock startas med inspiration från utlandet, men utan förlagor i Sverige, och har målsättningen att skapa en kuraterad, oberoende mötesplats för arkitektur, en utställningsplats och ett nav i staden och regionen; en fysisk plats, en lokal att besöka. Genom att hitta en position mellan galleri och publikt samtalsrum är målet att skapa en aktiv plattform där ett samtal om arkitektur kan föras för att uppmärksamma och stärka design, form, och arkitektur som konstformer. Genom att lyfta fram och förmedla innovation, kritik och goda exempel vill projektet inspirera och nära ett samtal som saknas. Studio Nock ämnar verka som en informell förlängning av akademins verksamhet, vara en kanal för det offentliga samtalet och bli en plats för alla som är intresserade av arkitektur.

Genom att arbeta gränsöverskridande både vad gäller nationsgränser och professionsgränser vill Studio Nock arbeta nätverksfrämjande i syfte att skapa goda förutsättningar för arkitekturen. Studio Nock vill verka som en positiv kraft mot kortsiktiga kommersiella målbilder som utarmar arkitekturens estetiska och kulturella värden. Studio Nock genomförs i samarbete och i dialog med representanter från akademin, näringslivet, fristående konstnärer och angränsande fält. Vi har inlett samtal med både nationella och internationella aktörer som har visat intresse för projektet och har igång dialog med kommuner och skolor som aktiva i regionen. Vårt kontaktnät är redan idag stort och med bred representation, något som vi ser som goda förutsättningar för projektets genomförande.

Målsättningen är att pilotprojektet Studio Nock ska visa på att det finns ett behov av ett initiativ som detta och lägga grund för en fortlöpande verksamhet, en permanent etablering och ringar på vattnet.  Studio Nock drivs som ett pilotprojekt under 2017/2018 och konkret består projektet av en serie publika event - utställningar, föreläsningar, workshops etc. I skrivande stund är det planerat till fyra event under projekttiden. Som utgångspunkt för projektet söker vi lokal i centrala Göteborg, en tillgänglig sådan (likt en butikslokal) och vi har i nuläget förslag på lokaler, men som först kan bekräftas fullt då inledande finansiering inkommit. Utställningen är vårt kreativa verktyg för att samla människor och tillgängliggöra arkitekturen för flera.

 Utställningarna kurateras kring utvalda tema och ämnas ytterligare behandlas genom föreläsningar, öppna samtal och workshop som verkar relaterande. Vidare är det också tänkt att göras en publikation; en dokumentation av utställningarna och en möjlighet att vidare resonera kring temat i skriven form genom inbjudna skribenter. Slutprodukten blir en kuraterad samling av röster och tankar från nationella och internationella aktörer, en produkt som kan spridas bortom galleriets väggar och användas som underlag för fortsatta samtal.  I samband med planerade arrangemang är målet att samla och kuratera arbete av främst arkitekter, yrkesverksamma och studenter, men också av representanter från andra fält såsom konst och vetenskap. På så sätt kan studio Nock verka tvärvetenskapligt för att öppna upp, utmana och inspirera arkitekturdiskursen.

Studio Nock som plattform ska fungera som ett nätverk, vilket i sig blir del av produkten som en publik kan tillgodogöra sig. Genom verksamheten erbjuds utökade kontaktytor för grupper som annars inte möts och en stark möjlighet till att förmedla arkitektur till flera. Genom detta vill vi arbeta vi för en ökad mångfald som kan komma arkitekturfältet och hela regionen till gagn. .Göteborg med omnejd står inför den största förändringen i stadens historia. Hela Sverige präglas av expansion och förändring och det är något som särskilt berör arkitekturfältet. För att möta dessa förändringar krävs nya former för möten och dialog och det är det som Studio Nock vill erbjuda inom ramen för detta pilotprojekt.

Det finns idag inga förlagor i regionen för Studio Nocks verksamhet, en oberoende mötesplats för arkitektur, och på detta sett är projektet ett eftersökt nytillskott i regionen. Studio Nock har till målsättning att bli en förmedlande och nätverksfrämjande samlingspunkt, inte bara för verksamma inom fältet och regionen men även för allmänheten.

Vi vill väcka engagemang för den goda utvecklingen för arkitekturen, för vårt samhälle. Detta vill vi göra genom att erbjuda en plats för människor att mötas på, skapa en scen där goda exempel och röster som representera nyskapande kan lyftas fram. Vi vill erbjuda ett forum som kan samla internationella aktörer, olika professioner, intresserade människor - allt för att stimulera utveckling inom fältet och regionen, uppmana till ett ökat utbyte och samverkan..

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta