31 dec 2011 till 14 aug 2012

Festivalen Live Action Göteborg + genomförs 2012 i sin sjunde upplaga, medan det regionala evenemanget Live Action + realiseras för fjärde året i rad. Live Action Göteborg är idag erkänd som en av Europas mest etablerade internationella performancekonst festivaler. Ett internationellt program av högsta konstnärliga kvalitet, jämte en accentuering av en kulturell demokrati, där nutidskonsten görs tillgänglig för medborgarna genom att presenteras ute på stasn i en stark publik kontext är två av festivalernas framgångs recept.
Förnyelse och nytanke är de två begrepp som projektet ständigt utgår ifrån för att utvecklas. Förra året experimenterade LA+ med att istället för att presentera konstverk på stan, genomföra workshops i det offentliga rummet i Lidköpings centrum med skilda deltagar grupper som förståndshandikappade, studeranden men också gemene man. Det var ett innovativt initiativ som gav mersmak, och som vi planerar att utveckla vidare under Live Action Göteborg 2012.
Workshopen har som grundidé att man skall lära sig något. Inom performancekonsten innebär det ofta att man som ett resultat skall presentera ett eget skapande, ett eget verk. Vilket visade sig fungera ytterst väl i Lidköping i flera aspekter. Det är en modell vi kommer att utveckla inför LAG, och vidbehålla i genomförandet av LA+.
Samtidigt vill vi inte förändra LAG’s grundform, med performances inomhus på kvällen på konstinstitutionen Göteborgs Konsthall och Världskulturmuséet och verk genomförda i det offentliga rummet på eftermiddagen. Vi ser oss helt enkelt tvungna att utöka festivalens tidsram i Göteborg, samt att förlägga LA+ i Live Action Göteborgs efterföljd. Utan att avvika från sin framgångsrika struktur, kommer LAG 2012 att bredda programmet med offentliga workshops.
Vi har även formulerat ett projekt med workshops riktat till elever vid Konsthögskolor i Norden och Baltikum som löper parallellt med de offentliga workshops som anordnas under de två evenemangen. Ett projekt som kommer att vara öppet för 12 elever från de 15 konsthögskolorna som existerar i Norden och Baltikum.
Vi tror att LAG och LA+ såtillvida ytterligare närmar sig tanken om ett livslångt lärande, liksom för den delen de horisontella begreppen : jämställdhet, mångfald, tillgänglighet och internationalisering. Workshopsen och programmets innehåll accentuerar signifikationen av dessa begrepp. De åskådare som ser andra medborgare genomföra verk som ett resultat av workshopen i det offentliga rummet kan vidare identifiera sig med sin like. Kan vi komma dit, har vi kommit långt, och konstens funktion har i samma stund breddats.
Inför 2012 kommer LAG att bjuda in 16 internationella och högst etablerade konstnärer (se program). Projektet inleds med två dagars workshops med fyra internationella konstnärer. Varje kväll genomförs ett seminarie program där två konstnärer för en dialog och utbyter åsikter om sin pedagogik och diskuterar de former för lärande som performancekonsten kan stimulera och involvera medborgaren i.
Därefter följer som under tidigare upplagor av LAG tre dagar med performancekonst på såväl Världskulturmuséet som på stadens naturliga mötesplats för nutidskonst, Göteborgs Konsthall. Samt naturligtvis de två eftermiddagar med performancekonst på stan som sedan starten har profilerat festivalen såväl i Göteborg som gentemot omvärlden. LAG går inte enbart ut i det offentliga rummet, men till de mest publika kontexter som staden har att erbjuda.
LAG avslutas med ett informellt rundabordssamtal på Världskulturmuséet där publiken kan möta konstnärerna och diskutera performancekonsten som konstnärligt media och hur det är att utöva det samt naturligtvis andra frågor på ett chosefritt sätt över en kopp kaffe.
Efter en vilodag mellan de två evenemangen följer LA + med två dagars workshops i det offentliga rummet på två orter (Borås & Gerlesborg) i Västra Götalandsregionen med samma seminarie koncept som under LAG men med andra pedagoger.
Målgruppen för workshopsen är konststuderanden i regionen, liksom gymnasielever i det estetiska programmet, samt den breda allmänheten.