Länkar
Kort beskrivning av projektet.
Hitta folkmusiken.nu!
Digitalisering och tillgängliggörande av folkmusik och folklig dans
i Västra Götaland, fas 3
Syfte
–att tillgängliggöra inspelningar och uppteckningar av folkmusik och folklig dans i regionen genom att digitalisera och registrera materialet i en internetbaserad sökdatabas.
–att på olika platser i regionen dessutom tillgängliggöra ljud och rörliga bilder via mediestationer.
–att utveckla ett regionalt folkmusikarkiv och en mötesplats för folkmusik och folklig dans med utåtriktad verksamhet.
Mål
Projektets övergripande mål är att skapa en region med en rik och levande folkmusik där alla kan vara delaktiga. Vi kan lära oss av varandras, olika kulturers, folkmusik och därigenom skapa möten och förståelse.
Specifika mål för fas tre, år 2011, är att slutföra digitaliseringen och registreringen av resterande ca 1500 inspelningar och uppteckningar som ingår i inventeringen. Mediestationer skall upprättas och förhoppningen är att projektet också skall nå en lösning för ett regionalt folkmusikarkiv och mötesplats för folkmusik med utåtriktad verksamhet.
I folkmusikarkivet skall man fortsätta digitaliseringen, utföra samtidsdokumentation och hjälpa besökare. Det skall också vara en mötesplats som kan vara en plattform för utåtriktad verksamhet. Med t ex tvärprojekt med aktörer inom andra områden, workshops, konserter och samarbeten med skolor kan man öppna upp för nya användningsområden och nå nya grupper av människor.
Bakgrund
”Hitta folkmusiken.nu!” startades i februari 2008 av Västergötlands-, Dalslands- och Bohusläns spelmansförbund och har skapat en bred samverkan mellan många av regionens aktörer. En arbetsgrupp bildades med representanter från Vara Folkhögskola, ABF Västra Götaland, Västarvet, Studieförbundet Vuxenskolan, Kultur i Väst (Musik i Väst) och Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG).
Tack vare ekonomiskt stöd (se delrapporten) har en projektledare och en digitaliseringstekniker kunnat arbeta under flera perioder. Många enskilda personer har också bidragit med betydande ideellt arbete.
Under första fasen gjorde man en inventering av uppteckningar, fotografier och inspelningar som fanns på museer, hos föreningar och privatpersoner. Inventeringen visade att materialet var i ett brådskande behov av att föras över till digitalt format och att tillgängligheten var minimal. Ovanstående mål arbetades fram för att tillgängliggöra materialet. Under fas två, med start hösten 2009, började arbetet med digitalisering och registrering. Arbetsgruppen kom fram till en önskan att ett folkmusikarkiv/mötesplats borde inrättas i Vänersborg på grund av dess läge i regionen och dess profil som musikstad. Samtal med Västarvet och Vänersborgs kommun pågår om detta. Kontakt tas också med berörda parter, bland annat Kultur i Väst om var mediestationer skall placeras i regionen.
Genomförande
Arbetsgruppen har möten ca fem gånger per år. Digitaliseringen görs hos DAG och allt material registreras i en internetbaserad sökdatabas, FileMaker. Digital lagring sker på servrar inom myndigheten. Hos DAG förvaras originalinspelningarna. I ett framtida folkmusikarkiv/mötesplats skall övriga original förvaras.
Stora delar av inspelningarna med ljud och film är upphovsrättsskyddade och kan inte läggas ut på nätet. Därför upprättas mediestationer på framförallt bibliotek och museum på utvalda platser i regionen. Det som krävs är en dator och hörlurar.
Andra aktörer
Kontakt är tagen med andra aktörer inom folkmusik i regionen och intresse finns för att på olika sätt använda sig av materialet. Bland annat är intresset för mediestationer stort hos bibliotek och museum. Exempel på andra som direkt vill ta del av materialet är folkmusikstuderande på högre musikutbildningar runt om i landet, HSM i Göteborg med inriktning världsmusik och Rydals museum till sin nya basutställning. Musik i Väst har en flerårsplan för hur de tydligare skall levandegöra den regionala folkmusiken och studieförbunden startar studiecirklar som direkt knyter an till projektet.
Information
På www.hittafolkmusiken.nu text kan man läsa om projektet, lyssna på ljudexempel och när det är möjligt, söka i databasen. Man kan också få information genom de deltagande organisationernas hemsidor och medlemstidningar. Projektledaren informerar om projektet vid olika tillfällen. Affischer och flyers sprids runt om i regionen. Större informationssatsning via t ex lokal-tv kommer att ske när databasen öppnar.
Till sist
Vi beräknar att vi kan slutföra digitaliseringen och registreringen av det nu inventerade materialet under 2011. Det arbetet är nödvändigt för att hela regionens material skall bli tillgängligt. Vi behöver också mer tid för att få mediestationer och ett gemensamt folkmusikarkiv/mötesplats att bli fullt fungerande. Vi söker därför om stöd till ytterligare en period.