25 okt 2012 till 26 okt 2012

Vi har börjat att utveckla en idé på ett projekt under arbetsnamnet ”Staden vi vill ha”. Vi har inspirerats bland annat från ett projekt i Montreal i Canada som har lyckats mycket bra där. Nu vill vi utveckla vår projektidé genom att göra en förstudie. Vi har valt att först presentera vår idéskiss på det stora projektet för att ni skall få en inblick i vad tanken är med projektet ”Staden vi vill ha”. Sedan längst ner beskriver vi förstudiens innehåll vilket är det vi söker anslag för i detta skede. Observera att projektets idéskiss är just på idéstadiet.

Idén
Idén är att genomföra en process där medborgare, föreningar och nätverk tar fram förslag och prioriteringar för vilken stad vi vill ha. Frågan som ställs är hur kan vi skapa en mer ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar stad? Vad ska det satsas mer på och vad mindre på? Det kommer göras fördjupningar på olika teman såsom bostäder, hälsa, utbildning/skola, arbete, transporter, fritid och kultur. Det konkreta resultatet av processen är en medborgaragenda där förslagen och prioriteringarna samlas. Medborgaragendan används som ett verktyg att för att bredda deltagandet och engagemanget i att utveckla Göteborg. Siktet är inställt på att öka deltagandet i den demokratiska processen runt valet 2014.

Första steget i processen är att samla kunskap och väcka diskussion om läget i Göteborg och förändringsmöjligheter. Därefter följer en workshopsturné där förslag diskuteras. Dessa åtföljs av en medborgarstämma, ”Staden vi vill ha”, som är en av huvudaktiviteterna. Stämman pågår under en till två dagar för medborgare, nätverk, föreningar osv. Under stämman presenteras och diskuteras förslagen och prioriteringar. En målsättning är att under hela projektet utveckla dialog med politiker och tjänstemän. Under projektet kommer det att arrangeras kulturaktiviteter i och med de olika dialogmötena och sammankomster. Vi hoppas att de kulturella aktiviteterna som teater, musik och dans kommer att spela en viktig roll i arbetet med att knyta samman olika grupper och främja dialog.

Det som är unikt med detta projekt är att initiativet till medborgardialog kommer underifrån från civil samhället och medborgare själva. Detta är mycket ovanligt, då initiativet till medborgardialog processer annars kommer från kommunens eller stadsdelens organisation. "Jag har längtat efter att det ska komma ett sådant här initiativ till dialog från medborgarna själva. Detta är unikt i sitt slag, vi känner inte till något liknande i Sverige. Speciellt är att projektet tar ett grep om hela staden vilket är ovanligt i en segregerad stad. Det är mycket viktigt att uppmuntra och stödja." - Bernard Le Roux, S2020, Social resursförvaltning Göteborgs Stad.

Förstudien

Syfte
Syftet med förstudien är att ta fram ett väl underbyggt underlag till projektplan varifrån man kan välja att gå vidare med projektet.

Förstudien genomförs för är att undersöka, utveckla och testa projektidéen, förutsättningar, metoder, aktiviteter och omfattning. Samt att involvera samverkanspartners i detta för att de ska vara delaktiga i utvecklingen av projektet från början så att en bra grund läggs för en fortsättning.

Mål
Huvudmålet är att ta fram en projektplan för hela projektet tillsammans med samverkanspartners.

Förstudiens delmål

• Ta fram nödvändig bakgrundsinformation om beslutsprocesser och liknande

• En kartläggning av möjliga samverkanspartners och målgrupper

• Utveckla en projektplan tillsammans med samverkanspartners

• Undersöka förutsättningar för samverkanspartners att vara del i att organisera samt delta i projektets process

• Ta fram organisationsformer för samarbete och kontakter med politiker och tjänstemän

• Undersöka och utvärdera metoder för dialogprocesser

• Utveckla en specifik ungdomsdel i projektet

• Göra en riskanalys och åtgärdsplan

• Sammanställa en budget

• Undersöka möjliga finansiärer av hela projektet

Genomförandebeskrivning med tidsplan finns i den bilagda projektbeskrivningen.

Visa på karta