9 jan 2013 till 29 maj 2013

Bakgrund
Biblioteksprojeket Entré- Biblioteket som kulturarena - ett projekt åtta kommuner - arbetar för att utveckla folkbiblioteken i Sjuhärad till nyskapande flerbruksarenor och moderna mötesplatser. Bibliotekens roll befinner sig i förändring och nu söker vi nya arbetsformer för att stärka biblioteken som demokratiska plattform och kulturell mötesplats. Med fokus på kreativitet, eget skapande och ökad delaktighet vill vi utforska nya metoder för att stimulera det livslånga lärandet.

Vision
Biblioteken i Sjuhärad är kreativa mötesplatser där vi tänjer gränserna för begreppet läsa.

Syfte
Att utveckla biblioteken i Sjuhärad till gränsöverskridande kulturella verkstäder

Mål
* Arrangera en dansfestival på biblioteken i Sjuhärad 2013
* Hitta nya samarbetsformer mellan lokala och regionala aktörer
* Inspirera till ökad delaktighet och eget skapande
* Utveckla nya kreativa och lustfyllda metoder för att stimulera läsande
* Locka nya målgrupper till biblioteken

Målgrupper
* Ideella lokala föreningar
* Barn och ungdomar
* Invandrargrupper
* Alla medborgare från 0-100 år

Vi vill utmana den traditionella synen på biblioteken och läsning genom att satsa på den ordlösa kommunikationen dans. Satsningen blir en möjlighet för medborgarna att upptäcka biblioteket som mötesplats där ljud, liv och rörelse är välkommet. Detta blir ett steg i att stärka folkbibliotekens roll i lokalsamhället och utveckla samarbetet mellan biblioteken.

Dansfestivalen blir ett gemensamt arrangörsprojekt där ordlös kommunikation och kroppsspråk är centralt. I projektet Entré- Biblioteket som kulturarena, år 1, har en inventering av bibliotekens kulturutbud gjorts. Där framkom att dans sällan förekommer på bibliotek. I Entré-projektet har en uppstart gjorts med representanter från olika bibliotek. Region Teater Väst är en samarbetspartner för pilotprojektet Entré och kommer under våren 2012 att testa biblioteken som arena för dans. Regionteater Väst har den kompetens som biblioteken behöver och står för den konstnärliga dansen på platser som annars inte är givna.Vi vill genom en dansfestival växla upp denna satsning på dans på biblioteken. Att komprimera olika dansarrangemang under en vecka ställer krav på ökat samarbete och ger större genomslagskraft. Genom en gemensam dansfestival på biblioteken kan biblioteken också utvecklas genom samverkan med andra aktörer i kommunerna. Vi vill öka medborgarnas delaktighet i bibliotekens verksamhet genom att erbjuda lokala ideella aktörer, professionella dansare, låta medborgarna själva delta och visa på den mångfalld som dansen har. Genom dansen utvecklas biblioteket som flerbruksarena. Dansfestivalen öppnar upp för annorlunda samarbetsformer samarbeten mellan biblioteket och lokala aktörer och på så sätt blir dansen som kulturform hållbar på biblioteket. Medborgarna får upp ögonen för att själva vara delaktiga och se biblioteket som ”sitt” och som en möjlig plats för att själva arrangera kultur. Kombinationen dans och bibliotek är en nationell bristvara och genom vår dansfestival arbetar vi nyskapande och banbrytande. Genom dansfestivalen uppmärksammas biblioteken som en kulturarena.

Visa på karta