Göteborg

Varför en arkitekturfilmfestival?

För andra året i rad går ArchFilm Göteborg av stapeln - en filmfestival med fokus på arkitektur och stadsbyggnad!

Arkitektur- och stadsbyggnadsdebatten haltar. Främst mellan branschen och allmänheten. Trots att resultatet av arkitektur och stadsbyggnad får bestående konsekvenserna för hur vårt samhälle utformas och hur folks vardag ser ut.

ArchFilm Göteborg kommer erbjuda såväl spelfilmer som dokumentärer och ta diskussionerna vidare i seminarier, debatter och föreläsningar. Utvalda arkitekter, filmare, journalister och konstnärer bjuds in för att vara med; paneler i samtal om arkitektur, staden och samhället. Filmerna kan komma från hela världen, men teman och diskussioner förankras i de utmaningar Göteborgs- och Västra Götalands-regionen står inför när det kommer till stadsbyggnad och samhällspfanering: hur bygger vi ett hållbart samhälle, ekologiskt, ekonomiskt och socialt? Vad är en region i dag och i framtiden - är det dags att överge idealbilden av 1800-talets stenstad till förmån för det utbredda (eller "utspraw!ade") stadslandskapet, utan tydlig början och slut? Frågor som angår alla som är intresserade av hur vi ska bygga morgondagens samhälle, lokalt, regionalt och nationellt. Två tänkta teman i årets upplaga är utformade för att tillsammans ta hand om hela skalan, Miljonprogrammet i stadsskalan och Staden och landet i den regionala skalan.

Festivalen i Göteborg organiseras av Archileaks- en öppen plattform för kunskapsutbyte inom arkitektur och stadsbyggnad. Huvudpartners är Okidokl arkitekter samt White arkitekter. Okidoki och White ställer upp med resurser främst i form av personal, lokaler och teknik. Ett antal volontärer kommer engageras i festivalens alla skeden, Panelsamtal och debatter kommer också filmas och publiceras på www.archileaks.se. Utifrån övertygelsen om att delad kunskap är dubbel kunskap är  filmfestivalen ett självklart steg i arbetet för en bättre
arkitektur för alla.

Filmvisningar, samtal, debatter och fest kommer hålla hus i Archileaks lokaler i Korsettfabriken på Kastellg 1, i
Whites lokaler på Magasinsg 10 samt på Bio Capita! på Skanstorget.

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta