Borås

30 apr 2010 till 30 apr 2011
ABM-projekt; Kulturvitalisering via kunskapsutbyte!

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
100 000 kr

Egna medel

0 kr


Kontakt

Viskadalens folkhögskola
Ulrika Kullenberg
0320 93300
ulrika.kullenberg@mark.se

Projektet bygger på ett praktiskt, fysiskt ABM-utbyte mellan Viskadalens folkhögskola, Borås kommun och Rydals museum, Marks kommun via historia, kunskap och produkter.

Projektet syftar till ett praktiskt utbyte mellan institutionerna genom;

- att från Rydals museum flytta utställning ”Maskin Makt”*, förnya denna genom samverkan med personal, formgivare, lokalbefolkning och elever och sedan integrera utställningen i Viskadalens nya skolbibliotek. Ett helt nytt "3D bibliotek" skapas, som förenar en utställning om arbetets förändring med ett fackbibliotekt för arbetarrörelsens organisationer.

- att lägga grunden för en fördjupad faktadel/visitors center i Rydals museums nya basutställning (öppnar 2011) genom ett integrerat minibibliotek i museets historiska utställning.

VISKADALEN - bakgrundstankar till projektet
Viskadalens Folkhögskola fokuserar i huvudsak på att förena tradition med dagsaktuella samhällsfrågor rörande arbete, utbildning och fackligt engagemang. Med rötterna i arbetarrörelsens fackliga och politiska organisationer arbetar skolan aktivt för att skapa en knutpunkt för allmänbildning, samhällsengagemang och den pedagogiska och politiska utveckling som ska forma morgondagens pionjärer. I dagsläget är målet att skolbiblioteket ska bli en modern, varm mötesplats med tidsenliga kunskapskanaler, utan att det för den sakens skull förlorar närheten till sin historia.

RYDALS MUSEUM - bakgrundstankar till projektet
Utställningens syfte är att påvisa att Sjuhärads historia är ett sparkapital i form av arbetskraft, tekniskt kunnande, design, berättelser, kapital, distributionsmöjligheter, marknadsföring och nätverk med nationella och internationella kontaktytor, som möjliggjort den historia vi vill berätta.
Rydals museum avser att skapa en profilutställning som skildrar textilbranschen och leder oss till framväxten av dagens designcentrum. Visionen är att stärka och manifestera Mark och Sjuhärads status som centrum för textil och kunskap, en utställning som kan fungera som arena för möten, upplevelser, tillfälliga utställningar och events. En flexibel utställning för en föränderlig framtid. Ett pedagogiskt instrument för skolor, vuxenbesök, föreningar och turister. En modern produkt. Sjuhäradsbygden är fortfarande ett område med stark textil profil. Besökaren skall i utställningen få perspektiv på den tidiga industrihistorien, så väl representerad i Rydals bruksamhälle samt nycklar till den textila framgångshistoria som hela områdets välfärd bygger på.

Historien berättas i olika tematiska avdelningar som kretsar kring ledorden tid, rum och rörelse. De delas in i avdelningarna: Röster runt maskinen, Vävaren, Fabulösa Fibrer, Spinnerskan, Vad är hemma? Vägar, Läge för det goda livet? och Kraft. Varje del rymmer en unik fördjupning där litteratur, ny forskning och fakta kan hittas. Betydelsefulla händelser, näringslivsutveckling, framgångar & kriser och symboler mixas med personliga berättelser och människors upplevelser.

SAMVERKAN
Rydals Museum vill förmedla ett värdefullt kulturarv som innefattar brukssamhället, fabriksmiljön och textilproduktion, och genom att i ett samarbete med Viskadalens Folkhögskola sammanföra konst, kultur och litteratur från 1800-talets industrialisering anser vi oss kunna tillföra museiutbudet ytterligare en dimension. Likaså vinner folkhögskolebiblioteket genom ett sådant samarbete en större publik och en accentuering av de arbetarkulturella traditioner som skolans riktlinjer bygger på. Viskadalens Folkhögskola är en av de klassiska förläggargårdarna i sjuhäradsbyggden tillsamans med Rydals museums unika textila fabriksmiljö skapar vi en historisk kontinuitet inte bara genom verksamheten, utan genom byggnadena som sådana.

*Maskin Makt är en legendarisk utställning producerad av "utställningsgurun" Eva Persson för Riksutställningar 1977 (i samarbete med Tekomuseum Borås och Industrimuseet Göteborg). Det var Sveriges första interaktiva utställning och var en mindre sensation när den kom. Utställningen handlar om teknikens utveckling och arbetets förändring med vävningen som exempel. Dokumentationen gjorde i Sjuhäradsbygden. Utställningen har aldrig upphört att fascinera, hjälpa till att förstå och inspirera besökare genom åren - den fungerar fortfarande väl som pedagogiskt instrument. Inte minst är den välbesökt av folkhögskolans kurser. Nu är den dock sliten och behöver ett nytt liv - förhoppningsvis på Viskadalens folkhögskola!

Visa på karta