Vi arrangerar Improfest, en internationell improvisationsteaterfestival 25 augusti – 3 september 2017. Vi arrangerar föreställningar inom improvisationsteater, workshops för både professionella och amatörer, samt seminarier om improteaterns konstnärliga och ekonomiska förutsättningar. Syfte Syftet är att skapa en inspirerande och lärorik mötesplats för scenkonstutövare som har improvisation som verktyg, samt att erbjuda ett forum för allmänheten att möta improteater av högsta internationella klass. Målgrupper Vi vänder oss till improvisatörer (både amatörer och proffs) lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Här har vi ett brett existerande kontaktnät, både själva och via kollegor.
En av våra målsättningar är att nå nya publikgrupper. Vi tror att så kommer att ske genom att festivalen, med många deltagare och ett brett utbud, kan få mer uppmärksamhet än någon enskild teater kan förvänta sig. MålsättningarFrämja konstnärliga möten inom impro, både lokalt och internationellt; mellan proffs, amatörer och alla däremellan. Uppmärksamma allmänheten på improteaterns bredd och mångfald. Hitta en ny publik till improvisationsbaserad scenkonst, bland annat genom samarbeten med andra aktörer i Västra Götaland.
Visa föreställningar och erbjuda kurser som annars aldrig skulle komma den västsvenska publiken till del. Genomförande Festivalen går av stapeln på Teater Aftonstjärnan och i Gothenburg Studios lokaler på Lindholmen i Göteborg, samt hos samarbetspartners i regionen. I regionen har vi inlett samarbete med Teaterhuset i Mölndal, Sotenäs Kulturhus i Hunnebostrand, samt Studio 32 i Uddevalla. Vi kommer också att ha föreställningar på Borås Stadsteater och har i skrivande stund inlett samtal om arrangemang på Wendelsbergs Folhögskola i Mölnlycke. I Göteborg har vi inlett samarbete med Frilagret för att ge unga improvisatörer en plattform under festivalen, samt med 2Lång, där vi planerar att förlägga årets invigningsfest.
Som vanligt samarbetar vi med både Improverket, Scenkonstakademin och Göteborgs improvisationsteater för att sprida kunskap om festivalen till Göteborgspubliken.Detta är tredje året i rad vi arrangerar Improfest och vi har för avsikt att fortsätta med detta som ett årligen återkommande arrangemang. Vi arbetar långsiktigt och ser därför årets festival som ett steg av många.Festivalen vänder sig till både professionella och amatörer. Vi uppmanar besökare att deltaga som både kulturskapare och kulturkonsumenter genom att erbjuda både föreställningar och workshops samt möjligheter till samtal och erfarenhetsutbyten.
Flera kvällar arrangerar vi jam-sessions där improvisatörer på alla nivåer får möjlighet att spela med varandra under lekfulla former. Festivalens innehåll i sammanfattningFöreställningar med huvudsakligen improvisationsteater, men även närliggande konstarter. Workshops för både professionella och amatörer. Seminarier om improteaterns konstnärliga och ekonomiska förutsättningar. Nytt för i år Feedback från publik och deltagare visade att många tyckte det var ett problem att behöva välja vad de skulle titta på.
För att göra det enklare för publiken så minskar vi i år antalet deltagande artister något. Den enskilde festivalbesökaren kan fortfarande se minst lika många föreställningar, det är bara det att de inte behöver välja mellan flera samtidiga arrangemang. Detta gör att framträdanden på festivalen inte behöver konkurrera med varandra. På det här sättet kommer vi också att kunna höja den konstnärliga nivån på de föreställningar vi faktiskt visar. När det gäller amatörgrupper så får de fortfarande plats, men för publiken blir det tydligare vilka grupper som består av yrkesverksamma scenkonstnärer och vilka som är icke-profesionella entusiaster.
Detta gör också att vi inte behöver kvalitetsvärdera amatörernas föreställningar på samma sätt. På så sätt stödjer vi människors eget kuturskapande samtidigt som det blir tydligt för betalande publik vad de kan förvänta sig på de olika scenerna.Inget av detta påverkar hur många festivalbesökare vi maximalt kan ta emot. Vi gör bara programmet bättre, tydligare och lättare att hantera. Samverkan och konstnärliga möten Improfest erbjuder en möjlighet för internationella kontakter att knytas, för svenska utövare att träffa varandra och för improvisationsteatern att möta en allmänhet som ofta inte känner till vilken bredd och mångfald improviserad teater kan erbjuda.
Vi vill också skapa fruktbara möten mellan yrkesverksamma konstnärer och amatörer. Dessa möten sker både i schemalagda aktiviteter och utanför programmet: Deltagarna inspireras av varandras föreställningar, samtalar i pauser och efter föreställningen, och går på workshops tillsammans. Vi skapar en gemensam samlingsplats genom festivalcaféet på Teater Aftonstjärnan, som håller öppet för samtal även efter att kvällens arrangemang är slut. En internationell festival vidgar vyer och ger näring åt nyskapande konstnärliga uttryck. Ny publik och regional potential En festival hjälper till att ge extra uppmärksamhet åt konstformen och låter oss hitta en ny publik, som vi annars inte skulle ha nått.
Ett arrangemang som detta kan ha lättare att nå större uppmärksamhet än någons enskilda föreställning, särskilt om det är återkommande. Förra året frågade vi publiken om de hade sett improteater tidigare. Hela 27% av de som svarade uppgav att detta var deras första möte med impro, så vi tror att vi är på rätt väg.Att hitta den helt nya publiken är förmodligen det som kommer att ta längst tid, men tålamod lönar sig, hoppas vi. Hög internationell kvalitet och ett gott rykte leder till mer uppmärksamhet och i förlängningen till att nya publikgrupper hittar improvisationsteatern.
Vi tror att festivalen kommer att växa och intresset för våra föreställningar kommer att öka över tid.Vi ser över vår annonsering för att nå nya grupper. Här är spelar tidigare års publikundersökningar en viktig roll, eftersom deras svar ger oss en bild av vilka kanaler som gav resultat och vilka som var mindre lönsamma.Vi har också strategiska samarbetspartners tillsammans med vilka vi kan nå publik på flera ställen regionen. Vi planerar in föreställningar och workshops i samarbete med Studio 32 i Uddevalla, Sotenäs Kulturhus i Hunnebostrand, Teaterhuset i Mölndal, Wendelsbergs Folkhögskola i Mölnlycke, samt Frilagret, 2Lång, Improverket, Göteborgs improfestival och Scenkonstakademin i Göteborg.
Fler samarbetspartners kan tillkomma. Nya perspektiv och oväntade infallsvinklar I Sverige har improvisationsteater traditionellt sammankopplats med teatersport och Keith Johnstones improövningar, men det är bara en liten del av vad konstarten har att erbjuda. Idag improviseras mörka familjedraman, glittriga musikaler, skrattig fars, klassiska dramer på rimmad blankvers, improviserade schlagerfestivaler och mycket mer. Det kan vara allt från korta sketcher till långa sammanhängande dramatiska berättelser. Det kan vara roligt och fjantigt, mänskligt och allvarligt eller en kombination därav.
Impro är mer än bara skratt och humor. Det kan ha ett modernt och nyskapande formspråk, eller vila på urgamla regler från clown och commedia dell’arte. På festivalen vill vi visa denna bredd. Vi tror att utbudet kommer att överraska även den vana impropubliken. Hög konstnärlig kvalitet Genom specifikt bjuda in ett antal etablerade och respekterade artister försäkrar vi oss om att festivalen håller hög konstnärlig kvalitet.
The Showstoppers (UK), English Lovers (Österrike), Det Andre Teatret (Norge), Jill Bernard (USA), Jason Geary (Australien) och Reckless Theatre (USA) tillhör alla den absoluta eliten inom sina konstarter, bara för att ta några exempel. Inkludering och vidga deltagandet Genom festivalen vill vi främja deltagarkultur och vi ser det som ett sätt att aktivt praktisera ett demokratiskt samtal med scenkonsten som redskap. Människor från olika bakgrund (ålder, kön, sexuell läggning eller nationalitet) möts och skapar tillsammans. Vi tror att möten som dessa är själva förutsättningen för ett normkritiskt tänkande som bejakar kreativ och mänsklig mångfald.Vi har ungefär lika många kvinnor som män bland både artister och kursledare och i vår egen styrelse.
Vi rekryterar deltagare från hela världen.Genom att ha en öppen antagningsprocess, där vem som helst har fått skicka in ansökningar om att uppträda på festivalen, skapar vi en miljö där duktiga amatörer delar scen med rutinerade underhållningsproffs. Lokaler & teknik Göteborg Festivalens föreställningar och workshops kommer att äga rum på Teater Aftonstjärnan, på närliggande Gothenburg Studios, samt i Fringefestivalens lokaler på Pölgatan 5 i Majorna. Aftonstjärnans befintliga teknik uppfyller de flesta av våra behov, men vi kompletterar med ytterligare tekniska behov när det gäller ljus och ljud. På Pölgatan förlägger vi en fyradagarskurs.
I år har vi valt att satsa på lite längre men färre kurser. Det leder till att vårt lokalbehov för just kursverksamheten minskar något. Mölndal, Hunnebostrand och Uddevalla På föreställningar och kurser utanför Göteborg ansvarar våra samarbetspartners för lokaler, teknik och eventuell biljettförsäljning. Teaterhuset i Mölndal tillhandahåller scen och replokaler för kursverksamhet och en föreställning. Sotenäs Kulturhus ger oss en hyresreduktion så att vi kan skicka artister att uppträda där.
Studio 32 tillhandahåller sina lokaler, ett kök och en kurslokal med enklare scenteknik, för kursverksamhet under festivalen. Föreställningar och workshops I Göteborg planerar att erbjuda cirka 25 artistframträdanden, fördelat på 15 föreställningar på två eller tre olika scener. Utöver detta planeras jam-sessions där amatörer och proffs improviserar tillsammans under prestigelösa och opretentiösa former. I Borås, Uddevalla, Hunnebostrand, Mölndal och Mölnlycke planeras ytterligare ett antal föreställningar.Förra året hade vi sammanlagt 23 föreställningar med i genomsnitt 119 personer per föreställning.
I år lägger vi programmet så att föreställningarna inte skall krocka med varandra. Det gör att vi får färre antal föreställningar, men sannolikt ökar publikantalet per föreställning i motsvarande mängd. Medverkande artister Programmet fastställs i slutet av mars månad, varför vi inte kan tillhandahålla en fullständig lista i skrivande stund. Bland de mer prominenta artisterna märks Det Andre Teatret (Oslo, Norge), The English Lovers (Wien, Österrike), Gbgimpro (Göteborg, Sverige), Improverket (Göteborg, Sverige), International Theater Stockholm (Stockholm, Sverige), Jill Bernard (Minneapolis, USA), Reckless Theater (New York, USA), Scenkonstakademin (Göteborg, Sverige), The Showstoppers! (London, Storbritannien), Stockholms improvisationsteater (Stockholm, Sverige).Vi räknar som sagt med att ytterligare ett femtontal artister skall deltaga på festivalen.
Workshops Vi planerar workshops med bland annat följande instruktörer. Jason Geary från Australien The Showstoppers! från Storbritannien Jill Bernard från USA Christian Capozzoli från USA Yvonne Schönborg Strömer från Sverige Anders Fors från USA I år erbjuder vi sammanlagt 146 kursplatser i längre kurser till allmänheten, fördelat på en fyradagarskurs, fyra tvådagarskurser och fyra heldagar. Dessa äger rum i Göteborg, Mölndal, och Uddevalla. Fler orter kan tillkomma.Utöver detta räknar vi med att tillhandahålla ett antal kortare tretimmarsworkshops.
Exakt hur många och vilka de blir är beroende på intresset. Dessa kommer att introduceras allteftersom de längre kurserna blir slutsålda. Biljetter och festivalpass Vi säljer olika typer av biljetter. Festivalpass ger inträde till samtliga festivalens föreställningar, medan endagsbiljett gäller samtliga föreställningar under en dag. Vi säljer inte biljetter till enskilda föreställningar.
Undantaget är Frilagret där artisterna själva kan välja att ta betalt om de så önskar. Teater Aftonstjärnan Teater Aftonstjärnans stora scen rymmer 200 personer. Här har vi 12 föreställningar. Teater Aftonstjärnans café rymmer 60 platser i cafésittning vid bord. Här har vi kurser, seminarier och jam-sessions.
Frilagret Stora salen på Frilagret rymmer 80 personer. Blackboxen rymmer 40 personer. I stora salen visas föreställningar utan inträde. Där serveras också improlunch invigningsdagen för de som vill mingla och träffa andra improvisatörer. I blackboxen visas föreställningar där artisten valt att ta betalt.
På Frilagret erbjuds unga improvisatörer möjlighet att själva arrangera föreställningar i samband med festivalen. Vi lägger in dessa i festivalprogrammet och hjälper till att sälja biljetter. Frilagret står för lokaler och personal på plats. Det är upp till artisterna själva att bestämma om de vill ta inträde eller inte och de behåller själva hela intäkten för arrangemanget. Gothenburg Studios Gothenburg Studios café rymmer 100 personer.
Här har vi workshops. 2Lång 2Lång rymmer 100 personer. Här har vi invigningsfest. Borås Stadsteater Vi hyr Lilla Scenen på Borås Stadsteater med 90 publikplatser. Här har vi två föreställningar.
Studio 32 Studio 32 i Uddevalla rymmer 60 personer. Här har vi en helgworkshop och en föreställning. Teaterhuset i Mölndal På Teaterhuset i Mölndal har vi en helgworkshop och en föreställning. Sotenäs kulturhus På Sotenäs kulturhus i Hunnebostrand förlägger vi en eller två föreställningar. Granitsalen rymmer 174 personer och Stenbrottet rymmer 60 personer.
Pölgatan 5, Göteborg Lokalen rymmer ett tjugotal personer. Här hålls en workshop. Här har vi också festivalkontoret. Wendelsbergs folkhögskola Vi har inlett samtal med Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke om att fortsätta samarbetet från föregående år. Vår avsikt är att arrangera både workshop och föreställning.
Wendelsbergs teater rymmer 223 personer. Organisation Improfest 2017 arrangeras av föreningen Göteborgs improfestival och drivs utan vinstintresse. Föreningens ordförande är Peter Nordstrand. Övriga styrelseledamöter är Kristin Augutis, Daniel Malmqvist och Susanna Ringkvist. Volontärer Vi rekryterar volontärer som hjälper till med att genomföra festivalen.
Huvudsakligen sker deras insatser under själva festivalveckan. Det handlar om att bemanna kassa, registrering, att hjälpa till som publikvärdar, att öppna och stänga kurslokaler, att hjälpa till med städning och mycket mer. Vi räknar med ett femtontal volontärer som turas om med detta. Som tack för insatsen får de var sin goodiebag med t-shirt och annat smått och gott, samt gratis inträde på föreställningar när de inte är i tjänst. Uppföljning och utvärderingEkonomi, publikantal etc.
mäts via resultat- & balansräkning och utvärderas på ett särskilt styrelsemöte i september. Där kan vi se och utvärdera orsakerna till eventuella avvikelser från det förväntade. Samtliga deltagande scenkonstnärer får fylla i utvärderingar så att vi kan jämföra svaren med våra målsättningar och med deras egna förväntningar. Våra samarbetspartners får också utvärdera festovalen. Vi kan inhämta viss information om publiken vid biljettköp.
Vi kan inte utsätta dem för långa frågeformulär, men vi kan t.ex. ställa en enkel fråga om huruvida de tidigare har sett improteater eller inte. Efter avslutad festival samlar vi volontärerna för att låta dem göra en egen utvärdering. Vi jämför också själva våra målsättningar och visioner, som de beskrivits i denna ansökan, med hur det till slut blev.
Med utgångspunkt från ovanstående skriver vi en verksamhetsberättelse, som tillsammans med den ekonomiska redovisningen är projektets slutgiltiga uppföljning och utvärdering. .
Vi menar att festivalens effekter i Västra Götaland är tydliga. Den som sett en inspirerande föreställning kan prova att själv arbeta med något liknande. Kurser höjer kompetensen inte bara hos de som deltar. En workshop är ett sätt att förmedla färdigheter och erfarenheter som deltagaren sedan kan ta hem till sin ordinarie verksamhet. Ett seminarium sår frön till vidare samtal.
Dessutom knyts kontakter som kan användas långt efter att festivalen är avslutad, mellan artister, pedagoger, publik och arrangörer på både professionell- och amatörnivå.
Bara en festival kan erbjuda ett så brett utbud från hela världen, med så många impulser från olika stilar och riktningar vilka annars inte skulle ha kommit hit.