ProjektbeskrivningUngdomskursen Västra låtverkstan under perioden 20170701-20171231 SyfteAtt utveckla ungdomskursen Västra låtverkstan för att öka deltagandet, utveckla nationella och internationella samarbeten, utveckla olika former av samarbeten och konstnärliga uttryck.BakgrundUngdomskursen Västra låtverkstan (VLV) startade 2011 genom det regionala samarbetet Hitta folkmusiken som då framförallt arbetade med att digitalisera och tillgängliggöra äldre dokumenterad folkmusik i regionen. I arbetsgruppen för det arbetet satt då de tre spelmansförbunden (Folkmusik i Väst), Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG), Vara fhsk, Kultur i Väst, ABF Västra Götaland, SV Västra Götaland och Västarvet. Tillsammans med stöd från några av parterna i arbetsgruppen, Västra Götalandsregionens kulturnämnd och fyra folkhögskolor kunde ungdomskursen dra igång. Behovet man såg då var att fylla ett tomrum i vad regionen kunnat erbjuda ungdomar inom målgruppen 14-20 år som vill spela mer folkmusik.
Det här var också en form av utbildningar som startades på många olika håll i Sverige men med olika varianter av organisation och ekonomiskt stöd. De flesta andra vilade på de gamla länsmusiksorganisationerna eller genom folkmusikkonsulenters arbete inom t ex Studieförbundet Bilda. Efter samtal med Kultur i Väst, vilka Hitta folkmusiken tyckte borde vara de som stod för kursen, och Kulturnämnden framgick det att Hitta folkmusiken skulle fortsätta arbetet med ungdomskursen. Behovet av mer utåtriktad verksamhet ökade framförallt inom spelmansförbunden och 2014 gjordes en ansökan från Folkmusik i Väst om KSU till kulturnämnden där det också ingick medel till en folkmusikkonsulenttjänst. Ansökan fick avslag på denna punkt men vid ett nytt samtal med kulturnämnden föreslogs det att man skulle starta en ny förening som kunde göra en liknande ansökan bara till denna del.
Därför startades Föreningen Västra låtverkstan. Föreningen VLV fick vid nästa ansökan ett Kulturstrategiskt uppdrag för perioden 2014-2016. Ungdomskursen har alltså drivits inom föreningen VLV sedan dess i nära samarbete med Folkmusik i Väst och andra parter. Kursen har utvecklats och drar nu ungdomar från hela regionen. Formen är läsårsbaserad och inkluderar som grund fyra kurshelger som förläggs till olika platser i regionen.
Kursen avslutas sedan med en ca fem dagar lång turné med nedslag runt om i hela regionen. En konsert och danskväll på Ornungastämman varje sommar ingår numera också i grundprogrammet. Ledare är professionella folkmusiker med stor kunskap om regionens folkmusik. Ledarna arrangerar låtar och visor för gruppen och lär ut dessa efterhand med fokus på att få fram ett kvalitativt konsertprogram. En kväll vigs åt dansutlärning.
Deltagandet ligger numera mellan 15-20 deltagare per läsår. Våren 2017 har vi stått utan regionalt stöd men har valt att fortsätta kursen i den mån det går ändå. Det gör att vi inte kan åka på den turné som vi brukat runt om i regionen under en knapp veckas tid och träffat andra ungdomar på t ex kronans skola i Trollhättan och på Angereds fritidsgård, blandat med Ornungastämman som drar ca 100 ungdomar och Ulricehamns gymnasium där vi i julas spelade för ca 200 gymnasieelever under fyra konserter samma dag. Denna vår har vi inlett ett samarbete med GUS (Göteborgs ungdomsstråk), träffarna sker nu i Göteborg och deltagarna bor hos de kursdeltagare som kommer från Göteborgsområdet. Istället för turné satsar vi istället på en konsert under Ransäterstämman i Värmland.
Där får de träffa eliten av folkmusiker, vara med om dans och musik dygnet runt och själva få bjuda på sin musik under ett svängande dansgolv. Detta är en fantastisk erfarenhet som kommer att sätta spår för livet.GenomförandeGenom en ansökan om utvecklingsprojekt för hösten 2017 hoppas vi kunna fortsätta få förtroendet att utveckla barn- och ungdomsverksamhet i Västra Götalandsregionen med fokus på ungdomskursen Västra låtverkstan. I projektledarens roll kommer det att ingå både planering och organiserande av ungdomskursen men också möjlighet att utveckla kursen och andra verksamheter inom barn- och ungdomsområdet. T ex finns det planer på att starta internationella samarbeten med ungdomsgrupper inom folkmusik i Bretagne i Frankrike.
Det finns också planer på att skapa en större föreställning med flera konstnärliga uttryck, samarbeten med andra låtverkstäder i andra regioner i Sverige och när det gäller barnverksamhet, skapa nya kurser också för yngre musikanter. Denna höst söker vi medel via Föreningen Västra låtverkstan men efter samtal med kulturnämnden har det framkommit att en möjlig väg att gå för att få ett mer långsiktigt stöd är att övergå till Folkmusik i Väst och till årsskiftet ansökan om ett utökat verksamhetsstöd till Folkmusik i Väst. Västra låtverkstan har alltid organiserats i nära samarbete med spelmansförbunden och därför är detta en naturlig väg att gå. Vi kommer att fortsätta att ha högt ställda mål att skapa en verksamhet inom folkmusik med hög status, hög kvalitet, professionella ledare och projektledare med konstnärliga utbildningar från musikhögskolor, samarbeten mellan olika konstformer och internationella miljöer som vidgar vyerna, ökar deltagandet, ökar samhällsmedvetenhet, den musikaliska nivån på deltagarna och därigenom i förlängningen på genren i regionen i stort. Till hösten satsar vi på ett nytt projekt och hoppas på att under vintern kunna göra en turné runt om på asylboenden och gymnasium i Dalsland.
Vi brukar göra konserter i Dalsland och gör allt vad vi kan för att få fler elever från detta landskap. Det är svårt att få dit publik men vi vill fortsätta att pröva olika samarbeten där för att kunna nå fram till en framgångsrik väg som både samlar publik och intresse samtidigt som vi kan öka deltagandet därifrån. Inom en snar framtid, med mer långsiktiga resurser vill vi satsa på en större föreställning och ett internationellt samarbete t ex i Bretagne där musikaliska kontakter redan finns. Vi kommer också att göra konsert med danskväll och uppstartskurs på Ornungastämman redan i sommar.Vi önskar att få fortsätta att utveckla vår verksamhet som vi ser bara blir större och bättre för varje år.
Här finns ett behov samtidigt som det finns en kunskap, nätverk att nå ut i hela regionen och kraft att kunna genomföra de olika idéerna. Vi önskar att kunna få ett fortsatt förtroende för detta och framöver ett mer långsiktigt stöd för att kunna lägga mer energi på verkstad och mindre energi på ansökningar och rapporter. Västra Götalandsregionen behöver mer barn- och ungdomsverksamhet inom folkmusik som faktiskt fungerar och kan växa med samhället..Västra låtverkstan samlar ungdomar från hela regionen. Här möts de vid flera tillfällen under ett läsår och blir ett sammansvetsat gäng som ofta fortsätter att umgås även efter avslutad kurs. Målet med kursen är också att förlägga undervisningen på olika platser i regionen, låtarna är framtagna efter spelmän och vissångare som levde på olika platser i regionen och kursledarna har med sig olika professioner inom genren för att även där sprida både det regionala uttrycket och viktigheten. För dessa ungdomar blir Västra låtverkstan en utbildning i hela regionens musik. Inom genren folkmusik är Västra låtverkstan tillsammans med sommarkursen Låtar på Västgötska i Sjövik (även kallad Sjövikskursen) de forum som idag finns för regional gemenskap och som fungerar riktigt bra.
Ofta börjar ungdomar i VLV för att sedan också välja Sjövikskursen och tvärtom. VLV är också den regionala utbildning som fyller ett glapp åldersmässigt inom genren mellan sommarkurser, vad som erbjuds inom musik- och kulturskola och folkhögskola och sedan också musikhögskola. Genom VLV kan man få en kontinuitet i vad regionen kan erbjuda i form av utbildning inom genren. Vi märker nu, efter några år, att kvaliteten på ungdomarnas musicerande och kunskap om genren har höjts märkbart. Att VLV drar ungdomar är också märkbart genom det engagemang och höga deltagande vi har haft de sista åren, en positiv spiral i regionen har kunnat märkas där fler engagerar sig och tillsammans med Sjövikskursen ökar deltagandet markant.
Under våren 2017 har vi inte haft något regionalt stöd utan genomför en kurs ändå, en budgetvariant, men med fokus att hela tiden upprätthålla kursen för att inte tappa fart och deltagare. Det är av största vikt att vi kan fortsätta detta viktiga arbete och ständigt jobba framåt, skapa nya samarbeten, hitta nya deltagare, skapa nya konstnärliga samarbeten och uttryck, skapa nya samarbeten både internationellt och lokalt..