1.Bakgrund till att projektet startat
I dagens samhälle finns väldigt få mötesplatser för lite djupare eftertanke. Alla vet att kyrkan finns men få går dit. Vi tror att det finns ett behov av att träffas och få prata om det som berör många. Livsfrågorna finns hos alla men alla vågar inte sätta ord på sina funderingar. Dagens samhälle handlar om ytliga saker, vi skall formas in i mallen, se ut på ett visst vis. Vara duktiga, arbeta för en identitet och vara nåt som andra värdesätter. Vi värderas utifrån vad vi gör inte vem vi är. Det är vad vi gör som betyder något och det blir en norm som alla vill följa. Att förverkliga sig själv genom ett fantastiskt jobb, att resa väldigt långt bort på semester och alltid ha de senaste prylarna är viktigare än någonsin.
Musik är ett sätt att locka fram det innersta i oss människor och utbudet är stort nästan för stort, det går inte att värja sig mot alla annonser. Det som saknats i princip på alla föreställningar är en avslutning med nåt tilltugg för att få chansen både som publik och musiker att få prata av sig sina upplevelser.
Det vi har gjort med egna medel hittills är en trilogi (som handlade om tro, hopp och kärlek) som hette ” Hitta hem” en berättelse i nutid som byggde på den förlorade sonens hemkomst. Vi varvade berättelsen med modern musik som stöttade berättelsen och avslutade med mingelfika. Trilogin drog ca 500 människor till kyrkan tre lördagkvällar och får anses som mycket gott med tanke på att alla musiker och körer var lokala och inte drog publik på samma sätt som en etablerad artist.
Vi har efter denna trilogi också gjort två mindre föreställningar med berättelse ur livet och varvat dessa med väl vald musik som stärker och förhöjer den stämning vi byggt upp genom berättelserna. Avslutning med te, kaffe och mackor är inkluderat i priset och är en förutsättning för bestående effekter.
Vi vill nu söka pengar för att utveckla och utöka konceptet i regionen med olika aktörer och redan kända aktiviteter som vi vill förstärka med vårt koncept.
Vilka ska genomföra projektet?
Projektets ägare
Götene församling äger projektet.
Projektorganisation
Projektet leds av styrgrupp som består av en representant vardera för Götene församling och turistnäringen i Skara samt studiefrämjandet.
Styrgruppen fattar beslut om och ger projektledaren mandat att genomföra projektet med avseende på ekonomi och plan för genomförande. Alla beslut som gäller avvikelse från tidsplan, budget samt omfattning ska tas i styrgruppen.
Projektledaren ansvarar för daglig drift av projektet inom de ramar projektgruppen beslutat. Projektledaren ansvarar vidare för att handlingsplan och tidsramar hålls. Projektledaren rapporterar löpande hur projektet fortskrider samt ev avvikelser från planen.
4. Syfte och Målgrupp
Syftet med hela projektet är att öka det ideella engagemanget i samhället genom att skapa mötesplatser där människor får möjlighet att hitta sig själva och på så vis se värdet av att ta ett ansvar även för andras liv.
Målgruppen är alla de som söker efter något mer i livet och som bara går till kyrkan vid dop, vigslar och begravningar. Projektet avser att bygga upp mötesplatser för människor som inte vet vart de skall ta vägen med sina frågor och funderingar kring meningen med livet.
5. Projektets mål
Det övergripande målet med projektet är att människor skall mötas över nationaliteter, kulturella skillnader och generationsgränser mm för att öka förståelsen för varann och därmed få ett större ideellt engagemang i samhället.
Projektets olika delprojekt:
1.2012 höst; Kulturträff ”Vägen hem”. Två kulturträffar där vi möts över kulturgränserna, människor som kommer från olika nationaliteter och som nu bor här. Berättelser av dessa människor om deras väg hit varvas med musik och avslutas med mat från de olika kulturerna. En mötesplats för oss som föddes här och dom som kommit hit för att bo och leva med oss. Vi vill medverka till en demokratisk öppenhet - ett sätt att börja skapa rättvisa förutsättningar för alla- ett sätt att vidga deltagandet i kulturlivet bla som samtalsdeltagare.
2. Vår 2013; Tre Konserter som bygger på ett tema ur Beatles låtskatt tex ”Imagine att komma hem”. En berättelse varvad med musik av Beatleslåtar med efterföljande mingel. Konserterna skall spelas upp i två olika kyrkor i Västra Götaland. Den tredje föreställningen skall uppföras i Liverpool.
3.Sommar 2013: Tre pilgrimsföreställningar, en tredagarsvandring som avslutas med en föreställning varje kväll. En trilogi där en berättelse tillsammans med musik spelas upp tre kvällar i rad och som får sin upplösning finalkvällen. Mingelfika ingår. Ett sätt att öka intresset för pilgrimsvandring i Sverige och bidra till att ytterligare stärka Västra Götalands goda rykte som kulturregion med avseende på delaktighet och kvalitet.
4.Höst 2013; Två konserter som bygger på Queens låtskatt med tanken att lyfta frågan om våra olika läggningar ett sätt att ”Välkomna alla hem”. Koncept och syfte som delprojekt 1.