31 mar 2011 till 30 dec 2012
Volontärer, engagemang och kulturorganisationer

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
200 000 kr

Egna medel

0 kr


Kontakt

Röda sten
Mia Christersdotter Norman
031-12 08 83
mia.christersdotter@rodasten.com

Kort beskrivning av projektet.

Ett bidrag från VGR har möjliggjort förstudien Volontärer, engagemang och kulturorganisationer (Dnr KUN-48851) under vår/sommar 2010. Syftet var att utveckla både den egna volontärverksamheten och att utarbeta en modell som kan fungera för andra kulturorganisationer. Rapporten bifogas denna ansökan. Röda Sten (nedan RS) ansöker nu om medel för projektets genomförandefas.

Under förstudien har RS lagt grunden till ett internt förnyelsearbete av volontärverksamheten. Arbetet har bestått av en kartläggning av förutsättningarna i organisationen och en analys av i vilken riktning man vill röra sig.
I framtiden vill RS utveckla volontärverksamheten utifrån följande inriktningar: att öka delaktigheten inom föreningen, att utveckla RS identitet och de förmåner i form av fortbildningar om samtidskonst på ett sätt att de attraherar volontärer. På så vis utgör volontärerna en målgrupp vilka RS når med fördjupade konstpedagogiska insatser. I förlängningen kommer den höga kompetensen hos volontärerna att komma besökarna till del genom ett aktivt värdskap i utställningarna. Att ge volontärerna en mer aktiv roll i den publika kärnverksamheten är också ett sätt att öka volontärernas delaktighet i den professionella driften av konsthallen. Enligt RS framtagna förslag till policy ska volontärernas insatser ge mervärde åt RS genom att bidra med en mångfald i form av nya perspektiv på verksamheten lika väl som i bemötandet av besökare och medlemmar.

För att kunna arbeta medvetet med volontärfrågan behöver RS anställa en samordnare som arbetar utifrån pilotstudien. Ett sammanhållet ansvar för volontärarbete på Röda Sten hos en person kommer att ge kontinuitet i arbetet. Den nuvarande personalens arbetsuppgifter inrymmer inte mer tid för ett utökat ansvar för volontärer. Med en volontärsamordnare kommer RS att utveckla volontärskapet, rekrytera nya volontärer och ha möjlighet att ta hand om dem.

Samordnaren skall ha en levande kontakt med ex. konstskolor och institutioner inom universitetet för rekrytering av "CV-volontärer”, dvs volontärer som vill ha meriter för arbetsmarknaden. Även andra samarbetsparter kan bli aktuella. För att utveckla arbetet enligt ovanstående rapport förutsätts att tid även läggs på bland annat nätverkande och utvecklingsarbete.
Arbetet med volontärer sammanfaller med det aktiva arbetet med medlemmar i Röda Sten kulturförening. Samma frågeställningar och utmaningar gällande engagemang och delaktighet gäller såväl medlemmar som volontärer. En förutsättning för att lyckas med det inkluderande arbete som leder till ökat engagemang för RS är att det finns sammanhållande krafter som kan lägga ner tid på samordning, kommunikation och inspirationsinsatser.

En viktig del av arbetet med volontärer är att det blir integrerat i den ordinarie verksamheten på RS. Att en person har ett ständigt "volontärperspektiv" underlättar identifieringen av nya volontäruppdrag redan i planeringen av nya program. Nya program/projekt innebär nya möjligheter för både verksamheten och volontärerna själva!

Att utveckla metoder för att mäta vad verksamheten vinner på att arbeta med volontärer bör också bli en målsättning. För detta kan RS inom Sverige få stöd av Volontärbyrån och är även delaktig i ett europeiskt samarbete kring volontärer genom nätverket TEH. Inom nätverket arbetar ett flertal kulturorganisationer med ett kompetenshöjande volontärprojekt. Tillsammans har ett arbete påbörjats med att formulera en gemensam standard och riktlinjer för att bl a värdera volontär medverkan, sociala mediers värde och andra värden förknippade med idealitet och engagemang inom kultursektorn. En anställd volontärsamordnare kommer att innebära en möjlighet till fördjupat deltagande i det internationella arbetet. Inte minst är sådana metoder, erfarenheter och samarbeten viktiga för Röda Stens eventuella framtida roll som volontärresurscentrum i VGR. I rollen som resurscentrum kan RS fungera som rådgivande instans och bygga upp kunskap genom till exempel inspirations- och utbildningsseminarier. RS kan i samverkansprojekt utveckla verktyg om volontärarbete som kan tas tillvara av andra kulturinstitutioner. Exempel på sådana verktyg kan också vara utvärderingsmetoder som mäter hälsoeffekter av kulturellt engagemang. Här är kontakt tagen med Västarvets processledare för Kultur & Hälsa. En annan möjlig samarbetspart är Göteborgs Kulturkalas. Under år 2010 bygger Kulturkalaset upp en pool av unga volontärer i värdskap vilken är tänkt att finnas till förfogande även för andra kulturorganisationer. Att inleda ett samarbete om värdskap och volontärer ligger här nära till hands. RS utvecklingsprojekt kan bidra till högre forskning inom exempelvis fälten kultur och hälsa och social ekonomi. Att området volontärer i kulturell verksamhet synliggörs skulle i sig också kunna generera mer forskning som kan leda till en ännu mer medveten praxis.