31 mar 2011 till 10 sep 2011

Saltö Folkmusik Festival är en nystartad festival som hade ”världspremiär” den 10-12/9 2010 på anrika Saltögården, Saltö utanför Strömstad.
Gränsmusiken med Nordsjön som nav med norra Bohuslän, Dalsland, Värmland, Östfold (Norge), Danmark och även Storbritannien är den grundpelare som hela festivalen står på.
Valet av Saltö som plats är också noga genomtänkt med dess unika miljö och hela Kosterhavet som bakgrund. Detta har också lett till ett växande samarbete med Kosterhavets Nationalpark och Lovéncentret på Tjärnö med en starkt bidragande miljö politik med Nordsjön som grund.

Syftet med festivalen är att lyfta fram ”gränsmusiken” mellan dessa länder ur ett gränslöst perspektiv genom ungdomsverksamhet, kurser, konserter, berättande tradition, familjeföreställningar, natur relaterad kursverksamhet/seminarier, spel till dans och ”busk spel” med en tydlig miljö profil.
Festivalen riktar sig till en bred massa där såväl musiker, dansare, publik och ung som gammal skall få lika stort utbyte.

Det är också oerhört viktigt för oss att festivalen har en stark lokal koppling och att den genomförs så att även icke folkmusik entusiaster skall få möjligheten att upptäcka och ta del av festivalen. Att skapa en ny folkmusikalisk arena som bygger på samarbete mellan natur & kultur och skapandet utav en ny tradition i traditionen med Nordsjön som fond.

2010 hade vi ca: 600 personer i publikantal och målet är 1000 personer under 2011 och 2000 personer till 2012. Förra årets festival var också oerhört positivt bemött med många lovord vilken är den huvudsakliga anledningen att vi vill göra en uppföljning utav festivalen. Vi vet att vi har ett unikt och starkt projekt i och med Saltö Folkmusik Festival.
Idag har vi nått ut både lokalt, rikstäckande och internationellt med festivalen. Så vetskapen om festivalen är stor. Nu måste vi bara få chansen att etablera den.

För att lyckas med att etablera en ny festival och tillika tradition på Saltö så är kopplingen till just det lokala en viktig grundstomme men också en stark satsning på ungdomar.
Därför kommer vi att erbjuda kulturskolor och estet program kostnadsfria folkmusik workshops under våren 2011 med professionella unga musiker/pedagoger i VG-regionen som ett naturligt led där festivalens ungdomsläger skall agera centrum och knutpunkt.
Samt marknadsföra festivalen och ungdomsverksamheten under Folk- & Världsmusikgalan i Göteborg i april 2011.
I dagsläget håller vi på att bilda en styrgrupp dels för genomdrivandet av årets festival men också via samma grupp skapa en ungdomsverksamhet ur ett större och längre perspektiv i hela Vg-regionen.

Idag har vi också inlett ett samarbete mellan Odense Musikkonservatorium, Rauland Akkademien, Ingesunds Musikhögskola & Göteborgs Universitet-Världsmusiklinjen. På så sätt täcker vi upp en ungdomsverksamhet från 13 år och upp till 30.

Ett festivalteam är också knutit till projektet där alla åldrar finns representerade.
Tillsammans kommer vi att arbeta fram ett gediget program för nästa års festival och genomförande samt i samråd med först och främst Kultur i Väst, Folkmusik i Väst och Strömstads Kommun & näringsliv se till att alla målgrupper före och under festivalen får sina respektive lystmäten tillgodosedda.

Vi kommer också satsa stort på marknadsföring via annonsering, artiklar, hemsida, affischer, flyers, facebook, seminarier & workshops. Dels själva men också tillsammans eller via dom samarbetes partners vi har knutit till oss. Samt under och efter projekt tiden via media, film, foto och utvärderingar dokumentera och förmedla information om & kring arbetet kring projektet.

Målet är att vara mer eller mindre självdrivande till 2013 genom att knyta fler intresse- och samarbets organisationer till sig men också att vi då lyckats med att marknadsföra oss som en erkänt bred och positiv festival och på så sätt bevara men även få festivalen att växa.
Dessutom att jobba mer aktivt med att hitta sponsorer och hitta nya öppningar för en ännu starkare ekonomisk stabilitet kring projektet.