31 mar 2011 till 21 dec 2011
Rydal Design Center Residency Program

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
50 000 kr

Egna medel

0 kr


Kontakt

Marks Kommun
Ida Rosell
0320-21 81 32
ida.rosell@mark.se


Partners

Rydal Design Center är en satsning på kulturella och kreativa näringar. Det är en plattform där kreatörer kan mötas och arbeta med att utveckla projekt och affärsidéer kopplade till samarbete och hållbarhet. Här stimuleras till diskussion och handling genom att anordna konferenser, workshops och utställningar i nära samarbete med näringsliv och akademi. På RDC finns tillgång till verksamhetsanpassade kontorslokaler, experimentmiljöer, ateljéer samt visnings ytor.

I oktober 2010 var två isländska textilkonstnärer på centrat och deltog i ett pilotprojekt för ett framtida residency. Deras vistelse avslutades med en workshop där 11 konstnärer bodde och arbetade på RDC. Med denna erfarenhet i bagaget och konstnärernas utvärdering i grunden, samt den kunskap isländskorna så generöst delade med sig av under ett planeringsseminarium angående att starta och driva residencies, är vi väl förberedda för att under 2011 ta emot våra första internationella gäster.
Syftet med att utveckla ett residency på RDC är att med internationella influenser och genomströmning av konstnärer vitalisera och utveckla centrat. Det är ett led i RDCs internationaliseringsstrategi samt ett tillvägagångssätt för att skapa fler publika aktiviteter på centrat som lockar besökare och publik till samhället. Syftet är att erbjuda boende och ateljéplats till internationella och svenska konstnärer, konsthantverkare och kreatörer oavsett konstnärlig disciplin där möjlighet ges till inspiration, arbete, utbyte och eventuella samarbeten.
Mål
•Internationell marknadsföring av regionen och RDC genom konstnärerna.
•Locka nya besökare till Rydal genom ett publikt program.
•Samarbeten med Västra Götalandsregionen och Konstepidemin.
•Inspirera lokala formgivare och konstlivet i regionen.
•Idéer kring hur residencyt kan vidareutvecklas inför kommande år.

Vi har identifierat tre varianter av residency.
1. Konstnären betalar (som på Island, Konstepidemin)
2. Konstnärens vistelse är gratis och betalas av annan part
3. Konstnären får stipendium (exempelvis pilotprojektet med isländskorna, VGR)

För RDCs del är det alternativ nummer 1 som är mest intressant. Även alternativ 3 kan bli aktuellt om vi kan utveckla samarbeten med till exempel VGR kultur och bli ett residency i deras program eller att det lokala näringslivet inom textil kan sponsra en plats reserverat för en textilkonstnär.
Boende sker i bokaler i direkt anslutning till den delade ateljén och gemensamt kök, toalett, dusch och allrum. Ateljén har plats för max 8 st då var och en får en yta på ca 25 m2. En annan variant är att erbjuda boende med högre standard på Värdshuset Spinnaren tvärs över gatan från fabriken. Nyttjande av verkstan, en oöm lokal för kreativa processer, kommer även att ingå i erbjudandet. Vi ser här en stor potential för mötet mellan det lokala och internationella konstlivet samt mellan amatör och professionell. Vidare finns möjlighet att vid efterfrågan nyttja de 1400 m2 i direkt anslutning till ateljén vid utställningar och publika evenemang.
En arbetsgrupp bildas som består av en representant från respektive organisation: RDC, lokala kulturlivet och Rydals museum. Sofia Åhrman, Konstepidemin blir extern referensperson och bollplank för gruppen. Gruppens uppgift blir att ta fram: ett erbjudande; ansökningsformulär; utvärderingskriterier; inbjudande brev till de utvalda konstnärerna till RDC; förslag till program som riktar sig till allmänheten när konstnärerna är på plats; utforma introduktion vid ankomst och utvärdering inför avfärd samt arrangera ett frivilligt program under vistelsen i Rydal (t.ex. guidad tur i Sjuhärad, besök på textilfabriker och hos Konstepidemin). Den blir jury för ansökningarna. Det är viktigt att det finns en stödperson till konstnärerna som kan hjälpa till vid praktiska problem och introduktion till det svenska samhället samt lokala förhållanden.
Erbjudandet kan spridas i april via våra egna digitala kanaler, genom samarbetspartners och genom RDCs kontaktnät. Våra budskapspartners skulle kunna vara kulturkontaktnord.org, adasweden.se, kro.se. Kostnadsbelagda kanaler är resartist.org samt via annonser i internationella konsttidningar.
Vi riktar oss till en bred målgrupp och utesluter alltså inte någon konstform. Den främsta målgruppen är internationella konstnärer men kan även nyttjas av konstnärer verksamma i Sverige för en längre arbetsperiod.
En första testperiod är oktober - november 2011. Ambitionen är att ta emot konstnärer vid två tillfällen per år om 2 månader. Under 2012 och framåt kommer perioder att förläggas maj-juni och september-oktober.
Vi ämnar ha ett återkommande kalendarium med event på RDC. Krav på konstnärerna ställs att hålla ett publikt event som tex öppet hus, föreläsning, utställning, workshop. På så sätt sker ett möte mellan det lokala och internationella.
Avslutningsvis utvärderar konstnärerna vistelsen tillsammans med arbetsgruppen.