30 sep 2010 till 11 okt 2011
Lokstallet ställer ut serier

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
4 500 kr

Egna medel

66 500 kr

Kort beskrivning av projektet.

Projektet består av en utställning inordnad i Lokstallets ordinarie verksamhet. Ansvarig för utställningen är föreningen samtidskonst i Lokstallet genom Petter Öhnell och Malin Engström. Planerings- och samordningsarbete inom föreningen sker ideellt.

Utställningen skall visa fram ett innehåll bestående av svenska och norska serietecknare, knutet till ett tema om jämställdhet och värdegrunder.
I utställningen kommer visas verk av 6-8 serietecknare från Sverige och Norge. Den skall arbetas fram i samarbete med de kulturombud som finns vid grundskolorna i Strömstad för att från ett tidigt stadium föra en konstruktiv dialog om utställningen som ett pedagogiskt instrument anpassat för skolans undervisning. Vi avser att lägga vikt vid kvalitativa mål inte bara genom att visa fram kunniga och intressanta konstnärskap, utan också genom tillgänglighet, kommunikativitet och bredd i utställningen.

Tecknade serier har länge varit på frammarsch med Sverige som ett föregångsland. Detta tack vare en välutvecklad infrastruktur med förlag, utbildningar, publiceringar och drivna serietecknare. Vi ser idag en förnyad seriescen med bredd och kraft i uttryck och innehåll, just i linje med en bredare kultursyn, och som i fallet med denna utställning, ett fördjupat bilduttryck. Utställningen syftar till att använda serietecknandet som medium för lärandet om samhälle och kultur, som de erfarenheter som skapas där människor lever.
Humorn kan förmå att avväpna de mest luttrade attityder och öppna upp gentemot det allvar som finns bakom skrattet. Genom humor vill vi presentera ett allvar svart som sot och högaktuellt i samtiden, varierat med ljusa högdagrar och genomskinliga partier där den enskilda besökarens egen erfarenhet fyller bilden.

Att kunna verka för att göra spridda röster hörda, att lyssna kritiskt i en flod av budskap och återge olika erfarenheter ur den kollektiva kunskapsbank vi människor besitter är grunden för en kulturinstitution som verkar i samhället. Lyhördhet och kreativitet kan ge oss en kritisk pedagogik som klarar att fånga upp riktningar och tendenser i samtiden på ett sätt som gör publiken delaktig i samtalet. Föreningen Samtidskonst i Lokstallet vill agera utåt för att göra Lokstallet till den dynamiska mötesplats som en vital konsthall kan vara.

Målsättningen är att genom utställningen skapa en plattform för kommunikation som Lokstallet kan använda sig av vid efterkommande produktioner för att på lång sikt utveckla ett positivare kulturklimat i Strömstad och gränsregionen. Syftet med målsättningen är att en sådan utveckling stimulerar ett samhälle och gör det attraktivare på ett sätt som enbart ekonomiska förutsättningar och avgränsade politiska initiativ har kapacitet till. Kulturen är ett aktivt ämne i samhällssubstansen, ett ämne som består av människors samlade erfarenheter omsatta i kommunikation och konstruktiv lärdom. Ett lärande som är både individuellt och socialt. Kulturen är till sin natur en kreativ kraft, och kan utnyttjad på rätt sätt stimulera sociala grupper, som t.ex samhällen, till en högre levnadsstandard.