30 apr 2011 till 30 jan 2012

 KB3 är ett pilotprojekt vars mål är att finna en metod för arbete med kollektivt berättande som stimulerar och fördjupar läsande och skrivande. Projektets syfte är att skapa förutsättningar för möten med en gränsöverskridande plattform. Vid projekttidens slut kommer det att finnas en framarbetad infrastruktur som kan genomföras även i andra kommuner, regionalt såväl som nationellt. Kb3 med Insatsstyrkan mobil medborgarredaktion är ett projekt som kommer att ge genklang och inspiration till andra.

Kan en insatsstyrka generera fler och en armé uppstå?
Bakgrund
Det är i historier som människan bäst kan spåra sin egen och andras mänsklighet och det är genom berättelser, i alla dess former och uttryck, som möten sker. Mariestads kommun söker en ny identitet. Kommunen är inte längre residensstad, industristad eller hamnstad. Det stora graffitiprojektet som genomfördes sommaren 2010 i Mariestad fick oväntat stor genomslagskraft både i kommunen och i landet i övrigt. Det engagerade och sammanförde människor i alla åldrar och från många olika bakgrunder. Unga och gamla, professionella graffitikonstnärer (från flera olika länder) och glada graffitiamatörer täckte en hel silo med häftig konst. Projektet visade verkligen styrkan och kraften i kollektivt skapande över alla gränser. Detta stärker oss ytterligare i övertygelsen om den kollektiva kulturens kraft.
KB3:s ledare, Leif Ahnland, har genomfört ett liknande projekt 2009 i Norwich. Det skrivprojektet utmynnade i utgivningen av boken The Librarian's Revenge, en kollektivroman med 40 deltagande skribenter i åldern 11-40 år. Hans erfarenheter och kunskaper tas tillvara och utvecklas i projektet.
Kort om projektet Kb3
Kb3bygger helt på eget skapande för de som deltar, det är själva fundamentet både i vad som produceras men även hela processen. Skrivar- och läsecirklar kompletteras med workshops.
Kb3 använder olika instrument för feedback samt organisation av utställningar, dokumentationsarbete och drivandet av förlagsverksamhet. Det finns många uppgifter deltagare kan utforska och växa in i under projektets gång. Under hela löptiden kommer alla att uppmuntras att utmana sig själva och pröva nya saker. Med andra ord, en skribent blir en redaktör, en läsare blir konsertgeneral, en fotograf blir skribent osv.
Det är det kollektiva över alla gränser som är målet. Kb3 vill nå bakom fängelsets murar, in i äldreomsorgen, på fritidsgården. I fokus står berättelser, målgruppen kommer att generera sig själv kring detta tema.
Insatsstyrka mobil medborgarredaktion
En del i den gränsöverskridande plattformen kommer att vara Insatsstyrkan mobil medborgarredaktion. Det är en möblerad yta, ett rum utan väggar som flyter ut och flyttar runt. Redaktionen monteras snabbt upp, fram kommer dator, skrivmaskin, tv, fåtölj och stolar. Den kan även användas som speakers corner och stand up-scen. Se bifogad skiss.
Den mobila redaktionen kan ställas upp mitt i en utställning, mitt på torget, i stadshuset, på biblioteket. Den uppmuntrar och uppmanar till interaktivitet, samtal och dialog. Hur bevara demokrati? Hur kan det skrivna ordet bli allas? Litteratur, berättelser, upplevt, fantiserat, visioner och hopp om en bättre morgondag. Kultur och samhällsutveckling.
Till den mobila redaktionen hör en webbplattform och förlagsverksamhet. Det skrivna ska publiceras digitalt och en del i tryckt form.
Planering
Januari 2011 startade projektet Kb3 med marknadsföring och information på webb, i press och affischering.
Skrivträffar kom i gång i februari på Stadsbiblioteket, Café Mumma och Vadsbogymnasiets bibliotek. En gång i veckan på varje ställe, över 70 sådana workshops kommer att hållas.
Mariestads Tidning kommer under 13 veckor publicera en stafettroman.http://www.pseudocity.org/kb3stafett.html text
Maj 2011 inleds fas 2 av projektet när en digital plattform skapas samt den mobila medborgarredaktionen byggs. Den mobila medborgarredaktionen används i Stadslaboratoriet Mariestad, Hova riddarvecka m.m.
Författarbesök/ föreläsning om skrivande samt workshops fortsätter under hösten. Internationellt utbyte med besök från bland annat Hewett School i Norwich. Senhösten 2011 görs förberedelser för tryckning. Deltagarna får insikt i hela processen, enskilt skrivande, ge och ta kritik, skriva tillsammans, manusarbete, korrekturläsning, layout och tryckning. I december 2011 trycks en kollektiv bok samt eventuella individuella texter. Ett avslutningsevenemang kommer att hållas. I januari 2012 sker utvärdering med enkäter och intervjuer samt metodhandbok färdigställs.

Projektet kommer att redovisas i:
En kollektiv bok och enskilda texter, utställningar, en film om projektet, arrangemang med läsning, poetry slam m.m. Krönikor och artiklar i press och radioprogram.
Offentliga öppna workshops där åskådare blir deltagare.
En metodhandbok och en rapport med utvärdering.
Ett digitalt publicerings- och samarbetsverktyg.
En mobil redaktion.