Vi utvecklar HBTQ-Festivalen utifrån tidigare verksamhetspresentation.
HBTQ-Festivalen är en unik normkritsik konst och kulturfestival som lyfter upp hbtq-personers livssituation genom olika konsuttryck. Festivalen skapar mötesplatser och arenor under hela året för högkvalitativ konst, kultur, bildning och debatt för att uppmuntra ett öppet samhällsklimat och motverka kränkningar och diskriminering pga. sexuell läggning och könsidentitet. Vi förändrar attityder och bryter heteronormen som så ofta skapar förödande fördomar.
Festivalen bedriver sedan förra året verksamhet året runt där vårt arbete i Västra Götalandsregionens regionens olika kommuner växt sig större och större. Under 2010 har vi besökt ett 15-tal kommuner med föreställningar, konstutställningar och föreläsningar. Den huvudsakliga målgruppen har varit barn och unga i högstadiet och gymnasiet som bl.a. fått se före4ställningarna Kärlekens Pris och Världsanalysen samt utställningarna Regnbågsbilder (bildvävar av Gun Nordstrand) och He has a femal name (fotoutställning av Andrei Liankevich från Vitryssland). Vår verksamhet med att föra ut konst- och kultur ur ett hbtq-perspektiv i regionens kommuner har nått tusentals elever. I några kommuner har vi även spelat föreställningarna och visat utställningarna för allmänheten. Vi har sett ett mycket stort behov och därav en stor efterfrågan. Det som begränsat oss har varit att finansieringen inte varit tillräcklig.
Festivalens höjdpunkt är och har även under det gångna verksamhetsåret varit festivaleveckan i Göteborg. 2011 lyckades vi expandera verksamheten ytterligare och växte från trehundra programpunkter 2010 till över 400 programpunkter. Från sextiotusen besökare 2010 till närmare hundratusen. I besökssiffrorna inkluderas även publiken från vår regionturné.
Flaggningen med regnbågsflaggor som är en av höjdpunkterna växte enormt. Vi mer än dubblerade antalet flaggor runt om i Götebors kommun under den tvåveckor långa flaggperioden. Det flaggades på skolor, brandstationer, stadstelstorg, företag etc. Under dessa två veckor flaggade även Västtrafik på alla sina bussar och spårvagnar i Göteborgs stad.
Just nu drar vi slutsatser av årets utvåärderingar för att utifrån dessa planera 2012 års festival. Vi har lyckats skapa en succéfestival som som inte bara dyker upp en gång om året utan har en kontinuitet samt en viktig verksamhet, även i flera andra regionkommuner utöver Göteborg. 2011 års festivalverksamhet kommer i vanlig ordning att redovisas i en särskild rapport i slutet av innevarande år.
Denna stora verksamhet skulle inte vara möjlig om enbart en anställd hade utfört allt arbete själv. Festivalen har under de senaste två åren upparbetet en helt ny organisationsstruktur där 12 ideelt arbetande platschefer arbetet med sina respektiver verksamhetsområden under året. Under själva festivalperioden i Göteborg har ytterligare över 200 funktionärer jobbat med festivalens olika verksamheter under ledning av respektive platschef.
2012 vill vi fortsätta att förnya och utveckla detta vinnande koncept med en ny festival och fortsatt verksamhet i regionens kommuner. Detta ställer högre krav på våra samarbetspartners och bidragsgivare. vi har lyckats identifiera ett stort behov och för att kunna tillmötesgå detta krävs större insatser från bl.a. Västra Götalandsregionen.