Jag är här nu! Musikteater har varit verksam sedan hösten 2008. Med ett eget uttryck, tydligt genusperspektiv, humor och ett självklart och vardagligt tilltal har gruppen skrivit och spelat föreställningar som på ett eller annat sätt speglar självkänslan. Gruppen som spelar främst för barn i åldern 7-12 år och för de vuxna i dessa barns närhet, har varit flitigt anlitad och har turnerat mellan 5 och 8 veckor per termin i hela landet sedan starten 2008. Med sin första föreställning ”Jag är här nu!” vann gruppen Barnteaterakademins Manuspris 2008 och föreställningen gjordes även som radioproduktion på P4 Barnradion året efter. Föreställningen Jag är här nu! skildrar med humor och fantasi dynamiken mellan tre tjejkompisar, deras tankar och känslor och har spelats över 350 föreställningar, under 2,5 år för ca 50 000 barn i hela Sverige. Föreställning nummer två heter ”Idol” och hade premiär våren 2011 och skapades med stöd av Statens Kulturråd, Göteborgs Kulturnämnd, Konstnärsnämnden och Sensus studieförbund. Föreställningen skildrar vårt förhållande till Idoler och hur det är att beundra eller att vara beundrad. Idol handlar om kraften i att bli inspirerad och passiviteten i att bli imponerad, och ställer sig frågan hur man blir sitt eget bästa fan. Båda dessa föreställningar är skapade i samarbete med Lars-Eric Brossner regissör för Folkteaterns barnscen i Göteborg.
Nästa föreställning kommer att bli dels en föreställning om Härskarteknikerna i ett försök att synliggöra dessa för publiken och skapa förståelse och verktyg för unga att hantera dessa situationer i vardagen. Föreställningen med arbetsnamnet ”Tantpresidenterna” är sprungen ur ett samarbete med Anne Ingeborg Berg, psykolog och äldre-forskare vid Göteborgs Universitet. Föreställningen vill skildra tre äldre damer till subjekt och lyfta fram och humanisera ”tanten” som person och individ. Tanten som kanske är den minst synliga i vårt samhälle idag.
Inför denna och framtida produktioner vill gruppen fortbilda sig dels i genusfrågor och dels i härskarteknikerna tillsammans med genusvetare/skådespelare/regissör Johanna Skobe. Gruppen vill fördjupa sig i dessa frågor både teoretiskt och praktiskt för att på bästa sätt kunna gestalta dessa sceniskt men även för att kunna göra närmare samarbetsprojekt som berör dessa ämnen, direkt med skolorna t.ex inom ramen för skapande skola, som vi blivit tillfrågade om vid flera tillfällen, men hittills tackat nej till.
Under de senaste åren har vi vid ett flertal tillfällen blivit kontaktade av skolor som undrar om vi skulle vilja arbeta vidare med publiken efter att de sett föreställningen. Vi har blivit ombedda att skapa sk ”pedagogiskt material” och har också blivit tillfrågade av olika skapande skola projekt, forumteater och workshops. Vi har dock känt att vi inte varit redo att gå in i den rollen och har istället bollat vidare förfrågan till genusvetare Lisa Lindén som också gjort en handledning genusperspektiv till vår första föreställning eller Anna Berg på Regionteatern som föreläser för lärare enligt Riksteaterns serie ”En väv av tecken” om hur man kan använda en scenkonstupplevelse pedagogiskt. Ibland har tipset om andra resulterat i att skolorna valt att tacka nej till vidare projekt förutom själva föreställningen och vi har märkt att det de önskade var att ha en dialog direkt med oss som framfört föreställningen på scen. Vi har därför gett utrymme för ett kortare eftersnack med publiken där både vi och de får komma till tals och ställa frågor. Men utifrån intresset för våra föreställningar och vad de väcker hos både barn och vuxna i publiken tror vi att det skulle skapa ett mervärde att vara mer kunniga själva i genusfrågor och härskartekniker och därigenom utveckla samtalet med publiken även efter föreställningens slut. Detta skulle vi vilja göra med hjälp av fortbildning genom ett bidrag från VG-Regionen.
Tidsplan:
Projektet är planerat att starta 1 feb 2012 och vi jobbar intensivt fyra veckor med Johanna Skobe. Vi jobbar med olika situationer, vänder och vrider på härskarteknikerna och genusfrågor teoretiskt och praktiskt.
Under våren kommer vi sedan att träffa Johanna vid ytterligare två tillfällen med 2 dagar per träff.
Under hösten 2012 träffar vi Johanna vid 4 tillfällen med 2 dagar/ gång.
Sammanlagt 32 dagar, vilket totalt motsvaras av 1,5 månadslön/ person beräknad på 30 000.