19 jun 2011 till 19 jul 2011

Lokstallet konsthall är en institution som driver sin verksamhet genom stöd och på uppdrag av VG-regionen. Verksamheten präglas av ett samarbete mellan Strömstad Kommun genom Jan Palmblad och den ideella föreningen Samtidskonst i Lokstallet. Utställningsverksamheten skapar en diverserad och bred bild av konst och kultur, med förmåga att fånga upp många olika genrer och uttryck med både väletablerade som mindre etablerade kulturutövare. Fokus ligger dock vid bildkonsten, där Lokstallet historiskt kan presentera en rad uppskattade utställningar. En av verksamhetens allra främsta kvalitéer är hur den i sitt arbete kombinerar avlönade och ideella arbetsinsatser i samarbeten som upphäver gränser mellan professionell och amatör, och skapar goda förutsättningar för pluralisering av budskap, demokratiskt tänkande och delaktighet.

 

Arbetet med Lokstallet kan utgöra en modell för hur en kulturverksamhet inte behöver kompromissa med kvalitetsmål även om man skrider över gränser mellan amatör och professionell, institution och samhälle.

Projektet vi i föreningen Samtidskonst i Lokstallet söker om medel för syftar till att inventera, belysa och sammanställa en bild av de problem och möjligheter som verksamheten har. Bland annat i form av brister i organisation och samordning, men också hur befintliga arbetsmodeller kan utgöra förebilder för andra kulturinstitutioner. Vi vill belysa hur vi kan utveckla Lokstallet till en fullt fungerande institution med kapacitet att locka en större publik, att arbeta pedagogiskt och ha ett långsiktigt perspektiv i planerandet och genomförandet av verksamheten.
Det kommer inom några år att bli en akut situation inom verksamheten om inte initiativet tas nu. Vi måste visa hur Lokstallets utvecklingspotential. Verksamheten riskerar på sikt att bli lidande om man inte har en utvecklingsplan redo inför nästa utställningssäsong. Lokstallet har politiska krav och mål att uppfylla vad det gäller verksamheten vi bedriver, men budgeten i sin helhet (som består av de 260.000kr som regionen redan bidrar med) tillåter ingen avlönad verksamhet utanför produktionen av utställningar. För att kunna avsätta tid och resurser i form av en person som kan genomföra förstudien behöver vi därför vända oss till regionen och ansöka om projektmedel.

Förstudien skall resultera i en kortare utredning som visar på:
Lokstallets verksamhetsförhållanden, budget och planering;
Problembild över nuvarande driftsförhållande;
Analys över potential i en utvidgad och permanentad verksamhet, ekonomisk som samhällsmässigt;
Förslag på hur åtgärder kan vidtas angående organisation, förvaltning och byggnader;
En översiktsbudget som kan göra en ungefärlig kostnadsuppskattning för utvecklings- och driftsbudget;
samt ett förslag på hur man kan genomföra finansiering av verksamheten.
Arbetet med att ta fram, analysera och skriva utredningen beräknas ta tre arbetsveckor. Mycket av utgångsmaterialet finns då redan tillhands genom andra projekt vilket minskar researchtidens omfattning.

Utredningen skall kompletteras med en handlingsplan som skapar en agenda att handla utefter och en tidsplan för hur verksamheten skall utvecklas.

Med dessa dokument kan man sedan tillsätta en arbetsgrupp som arbetar med Lokstallets utveckling. Kort sagt kan förstudien användas för att skapa motiv och underlag för en samordnad insats med tydliga mål- och resultatbilder.