Göteborg

13 jun 2010 till 29 aug 2010

Projektbeskrivning

"Ett kreativt sommaräventyr”

Sommaren 2010, 2011 och 2012 planerar Dômen konstskola i Göteborg sommarkurser för ungdomar. Vi kallar kurserna för Ett kreativt sommaräventyr. Kurserna 2010 och 2011 är ett pilotprojekt, där vi ser hur väl idén och genomförandet faller ut. Vi tänker oss en fortsättning sommaren 2012, och återkommer i så fall med en ny ansökan inför denna.

Dômen konstskola finns sedan 2005 i Björngårdsvillan i Slottsskogen, en funkisvilla med vidsträckt utsikt över gamla bokar, ekar, gräsmattor och dammar. Slottsskogen sommartid är Göteborgarnas vardagsrum och här samlas både gamla och unga för picknick, frisbeegolf, beachvolley, promenader och fika i caféet som finns i Björngårdsvillans bottenvåning.

Vi vill öppna upp vår skola för nya grupper och har en långsiktig vision om att göra Björngårdsvillan till ett litet kulturcentrum under sommarmånaderna.

Sommarkurserna är tänkta att sträcka sig över en vecka och ska hållas i workshopform. Två kurser vänder sig till ungdomar mellan 13-15 år och de två till dem som är mellan 16-19 år.

Under veckan får kursdeltagarna chansen att arbeta både två- och tredimensionellt och arbetet kommer att äga rum både ute och inne. Vi har tänkt arbeta med monotypitryck i grafikverkstaden, akrylmåleri i en av målarateljéerna samt skulptur i trä- och gipsverkstaden samt skulptur utomhus. Skolan har ett samarbete med Parkförvaltningen i Slottsskogen som vi tänker utnyttja.

Kursen är tänkt för en gruppstorlek på cirka 20 ungdomar.

Initiativet till detta har tagits av två lärare på skolan - Jill Lindström och Malin Bogholt. De är båda erfarna pedagoger med många års erfarenhet av olika typer av undervisning, allt ifrån barn i lågstadieåldern till elever vid Konsthögskolan Valand. Det är tydligt att det saknas arenor och ekonomi för att kunna genomföra projekt som detta utanför skolans terminer. Vi anser att det är av yttersta vikt att ungdomar i dag ska kunna ta del av vad det innebär att jobba med kultur. Kursernas upplägg är ett resultat av Jill Lindströms tidigare arbete på Konstepidemin där hon drev kurser för ungdomar i gymnasieåldern. Hennes erfarenhet och synpunkter från kursdeltagarna har legat till grund för planeringen av våra sommarkurser.

Vi riktar oss till de ungdomar som inte har sommarjobb och är tänkt som en möjlighet för de som skulle vilja prova på att arbeta med händerna, att bygga, konstruera, eller kanske måla för första gången.

Kulturen är ingen högprioriterad fråga i samhället och idag finns ett tryck att konst och kultur ska marknadsanpassas. Vi vill verka för en demokratisering av kulturen och vill inte tänka i krassa lönsamhetssiffror. Den här typen av kurser genererar aldrig pengar, utan har ett annat syfte. Vi vill istället kombinera lärarnas pedagogiska intresse för den här typen av undervisning med att vi vill öka intresset för vår skola på sikt. Några av dem som går sommarkurserna kanske söker om några år till vår tvååriga konstutbildning. Vi vill bredda vårt elevunderlag och nå nya grupper av unga människor, företrädesvis från stadsdelar som Tynnered, Biskopsgården, Angered och Bergsjön. Inom konsten finns det fortfarande ett underskott på ungdomar från arbetarklassen och från invandrargrupper. Kanske kan vi nå några av dem. Ungdomarna kan lära känna andra unga med samma intresse och skapa sig en bild av hur en konstskola fungerar. Vi arbetar på ett mer utmanande sätt i den skapande processen än vad ungdomarna är vana vid från bildundervisningen i grund- och gymnasieskolan. Våra teman utgår från ungdomarnas verklighet och vi erbjuder dem härmed en chans att uttrycka detta i bild och form.

Ser man till den lokala situationen i Göteborg satsas det mycket pengar på idrott, men väldigt lite på direkta kulturaktiviteter riktade till dem som har låga inkomster. Grundtanken med sommarkursen är att den ska vara billig. Vi vänder oss till de ungdomar i Göteborg med omnejd som normalt sett inte har råd att göra något på sommaren.

I kursavgiften som vi har satt till 500 kronor för en vecka ska det ingå lunch. Tanken är att kursdeltagarna inte ska dra sig ur p.g.a. de inte har råd med lunch. I kursavgiften ingår också visst material.

Kursen pågår varje dag måndag till fredag mellan 10.00 och 17.00 och veckan avslutas med en mindre utställning på skolan, då allmänheten är välkommen.

Ansvarig för kursen och kontaktperson tillsammans med skolchef Anna Persson är Jill Lindström, huvudlärare i skulptur på Dômen konstskola.

Vi vänder oss nu till er i Västra Götalandsregionen för kunna genomföra skulptur- och målarkurser riktade till ungdomar under sommaren 2010 och 2011. Vi bifogar en kostnadskalkyl och en tidsplan samt en skolkatalog för läsåret 2009-2010 för att ge en bild av skolans ordinarie verksamhet.

Visa på karta