14 aug 2011 till 13 aug 2012
Dynamisk samverkan för ett litterärt Västra Götaland

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
400 000 kr

Egna medel

900 000 kr


Kontakt

Författarcentrum Väst
Peter Nilsson
031-41 63 19
peternilsson.fcv@gmail.com

Utgångspunkten är vår sedan länge pågående dialog med både Västra Götaland och Göteborg om hur ett gott litterärt och förlagsklimat ska kunna skapas i vår del av landet.

 

Målsättningar:
-att FCV ska kunna fortsätta sin erkänt goda verksamhet för litteraturen i Västra Götaland.
-att samtidigt växla upp denna genom att kugga in i, utnyttja och bidra till de sammanhang vi redan är med i eller anknutna till, särskilt Kultur & Näringsliv, Tillt/Skådebanan och Kultur i Väst med dess olika enheter.
-att rädda Forum för poesi och prosa, landets enda regionala och samtidigt ledande scen för uppläst litteratur.
-hitta former för att sprida erfarenheter från Made in Backa, den litterära elevtidningen för åldrarna 9 - 12 år i stadsdelen Backa.

”Dynamisk samverkan för ett litterärt Västra Götaland” är även ett fint tillfälle att stärka den fria litteraturens ställning i regionen (idag går endast runt en miljon regionala kronor av 23,5 till denna konstform).

Huvudsaklig arbetsmetod:
En projektledare på heltid som leder arbetet med att kugga in i, samverka med och bidra till de sammanhang vi redan är med i, särskilt Kultur & Näringsliv, Tillt/Skådebanan och Kultur i Väst och dess olika enheter.
”Dynamisk samverkan för ett litterärt Västra Götaland” kommer på vis att växla upp FCV:s verksamhet – både mängd och innehåll – i förhållande till arbetsinsatsen.

Innehåll:
1. Samarbeten med näringslivet för ny finansiering och att nå ny publik.
Använda vårt medlemskap i Kultur & Näringsliv för att i ett kreativt och konkret samarbete snarast hitta ett par större sponsorer till Forum för poesi och prosa. Men även söka samarbeten som kan gynna hela FCV:s verksamhet, inte minst vår strävan att nå nya publikgrupper.

2. Samverkan med Tillt/Skådebanan för att nå ut med litteraturen till arbetsplatser runt om i Västra Götaland.
Utveckla vårt medlemskap: ordna träffar för Tillts regionala kulturombud och komma med i övriga verksamheter t ex Kulturkick. På så vis nå ut med litteraturen till ett stort antal arbetsplatser i Västra Götaland.

3. Samverkan för ömsesidig nytta med Kultur i Väst, enheterna för konstarter, upplevelse och samhälle.
Möjligheterna till samverkan är stora. Vi och Kultur i Väst kan i ”Dynamisk samverkan…" kugga in i varandras verksamheter och uppnå ömsesidiga vinster. Vårt skolevenemang Stråket, där författare från Forum för poesi och prosa möter gymnasieelever i regionen, är ett sådant exempel.

4. Hitta former för att sprida erfarenheter från Made in Backa.
Den litterära elevtidningen (9 - 12 år)spelar en viktig roll för barnens självkänsla, identitet och utveckling men även för integrationen och stämningen i området. Intresse finns från andra stadsdelar och orter i regionen att göra något liknande.

5. Samverkan med övriga centrumbildningar och Nätverkstan på liknande vis som i 1 – 3 ovan.

6. Rädda Forum för poesi och prosas existens.
Sveriges ledande scen för uppläst litteratur är stor och komplex och behöver ekonomisk stabilitet.
VG minskade 2010 sitt stöd till Forum med 100 000 kronor. Vi har därefter utlovats ytterligare 50 000 på en bidragskonferens i slutet av 2010.
Efter att Nordisk Kulturfond oväntat avslagit vår ansökan för 2011 försvann 200 000 kronor som vi räknat med.
Det handlar nu om att rädda Forums fortsatta verksamhet.

7. Utveckla Barnboksnätets blogg…
…om läsning, skrivande, tecknande, skolbesök och annat. Strävan är att gå vidare även med seminarieverksamhet. Bloggen ska bli ett forum för allt som har med barn- och ungdomslitteratur i väst att göra.

8. Stärka litteraturens ställning i Västra Götaland.
I dagens snabba, flimrande mediavärld är litteraturen utsatt för hård konkurrens. FCV vill:
- lyfta fram det skrivna ordet och läsningen som ett alternativ i kultur- och nöjesutbudet.
- öka kontaktytorna mellan författare och läsare och skapa nya arbetstillfällen för våra medlemmar.

A. Kompetenshöjning och vidareutveckling för våra medlemmar genom seminarier och kurser.
B. Kampanj för marknadsföring av litterära aktiviteter, nya västsvenska böcker och våra medlemmar.
Offensiv bearbetning av massmedia i syfte att ta ett gott steg framåt med FCV som varumärke: att nå ut brett, med bland annat tätare utgivning av nyhetsbrev. Fler Författardagar för marknadsföring av västsvenska författare i regionen.
C. Seminarium: Det litterära klimatet i Västra Götaland, särskilt med tanke på förlagsetablering.
Tillsammans med Västra Götaland, Göteborg, Bokdagar i Dalsland, Skövde, Litterär gestaltning (GU), Textival och andra parter med intresse för litteratur.

9. Internationellt arbete.
Vi har medlemmar från en rad olika länder och är en del av den världsomfattande litterära rörelsen. Globaliseringen för både länder och enskilda författare närmre varandra.