Åmåls kommun

1 jul 2016 till 1 jul 2017
Do it in Dalsland

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
100 000 kr

Egna medel

0 kr

Projektets totalbudget

190 000 kr


Kontakt

Not Quite
Karl Hallberg
0532 23388
karl@notquite.se

I projektet Do it in Dalsland vill vi bryta normen att kultur finns i och kommer ifrån storstaden, vi vill skapa en aktiv kulturscen med Not Quite som nav och göra plats för nya kreatörer. Under hösten 2015 arbetade vi tillsammans med en grupp asylsökande på Vuxenskolan i Åmål med görandet och hantverket. Vi hittade ett antal aktiviteter och metoder som var mer lämpade för att skapa möten, aktiviteter som samlar människor. Vi arbetade medvetet med att vända situationen för asylsökande från att vara passiva mottagare av språkundervisning och integrationsåtgärder till att vara medskapare av kulturaktiviteter. Detta ledde till att de nyanlända blev del av det lokala kulturlivet och resultatet är ett starkt engagemang i lokalsamhället.

Vi ser fler grupper i samhället som kan få tillgång till kulturlivet på liknande sätt och i projektet Do it in Dalsland kan vi fortsätta vårt arbete. Vi ser en framtid i samarbete med existerande aktörer inom kultur i kommun region, och internationellt. Vi har etablerade kontakter på alla dessa nivåer. Vi vill skapa ett mer dynamiskt kulturklimat där vi inkluderar fler i kulturutvecklingen i området. Vi använder våra kunskaper från tidigare sociala och kreativa konstprojekt och utvecklar dem tillsammans med våra nya medlemmar i Not Quite som har erfarenheter från musikscenen i Göteborg och våra nya kontakter i Åmål och Bengtsfors.

I vår planeras en studieresa för unga Åmålsbor till Koloni i Göteborg i Samarbete med Makerspace Åmål, där vi besöker en spelning före och sedan gå på spelningen. Därefter kan ungdomarna gå bredvid och hjälpa till att göra evenemang som volontärer eller göra själva. Do it in Dalsland syftar både till att skapa utrymme för fler att delta och bidra i kulturlivet utanför storstäderna och att hitta de nya drivkrafterna. Vi möjliggör för fler invånare i kommunen att kliva över gränsen till ett aktivt kulturskapande. Steget från att våga till att göra är kort, om det erbjuds tillgång till verktygen och metoderna, vi ser oss som ett komplement till redan existerande verksamheter i kommunerna omkring.

Vi vill möta deltagarna på den nivå som passar dem och skapa situationer där alla kan känna sig delaktiga. Vi vill också fortsätta bygga upp en publikbas för kulturhändelser i Dalsland, genom att det skapas fler tillfällen för att engagemang och deltagande. Våra målgrupper är dels unga som vill lära sig om kulturarbete dels vuxna som inte är etablerade i det befintliga kulturlivet i trakten, vi kommer också rikta oss till de aktiva för att förnya arbetssätten inom kulturen. Detta gör vi genom att: Anordna kulturhändelser där vi, tillsammans med våra samarbetspartner,söker upp volontärer som kan gå bredvid vid arrangemang av etablerade arrangörer. Vi kan erbjuda workshops inom den kreativa sfären, ge handledning för egna projekt, och stödja initiativ genom utlåning av utrustning, kompetens och lokaler.

Vi kommer att arrangera en endagsfestival i Fengersfors med både etablerade och oetablerade band, workshop med kroppskonst och trolleri. Festivalen är för alla åldrar och har ett tydligt arbete kring jämställdhet i val av akter och i arrangörsgruppen. Ett antal musikarrangemang, inhemska och internationella, i egen regi och i samarbete med Koloni i Göteborg Christian Pallin, samt lokala aktörer i Åmål. Filmvisningar i samarbete med Göteborgs Internationella Filmfestival Studieresor för unga i Åmål till koloni spelning i Göteborg / arrangörer i Göteborg. Vi kommer att etablera en mötesplats i för kreativitet och skapande Åmåls kommun, där kommer vi erbjuda workshops kring lagning och återbruk av cyklar och cykeldelar - det blir grunden för andra kreativa aktiviteter som kan nå en bred publik.

 

 

Visa på karta