31 jan 2011 till 31 dec 2011

Kort beskrivning av projektet.

CPL startade sin verksamhet i februari 2010 med stöd av regionens kulturnämnd och fyra kommunalförbund. Syftet var att stödja ett antal kommuner som var intresserade av att arbeta med cultural planning. Cultural planning som är en internationellt accepterad arbetsmetod vill stärka kommunernas självbild och verksamhet genom ett kartläggningsarbete, en ”mapping av de kulturella resurser som finns i lokalsamhället. En inkluderande planeringsmetod som omfattar kommuninvånare, kulturutövare, politiker och det civila samhället. Det innebär ett tvärsektoriellt samarbete som ger en bredare grund för utvecklingsarbete med en humanistisk inriktning. Metoden har fokus på ökad livskvalitet och kan kombineras med traditionellt planarbete som översiktsplanering.
Det har varit ett stort intresse från kommunerna att delta i projektet. I dag medverkar 10 kommuner i arbetet och fler står på kö.

Då det är en relativt ny metod finns behov av metodutveckling. Genom de kommuner som deltar finns det en möjlighet att testa metoden i en omfattning som inte tidigare skett i Europa. Redan nu har CPLs arbete väckt intresse på nationell nivå.
Detta arbetssätt ligger väl i linje med de regionala handlingsplanerna och den samverkan regionen eftersträvar med kommunalförbunden.
CPL fungerar som ett regionalt rörligt idélaboratorium. Syftet är att under en längre period följa, stödja och uppmuntra ett antal kommuner till att utveckla sitt samhällsplaneringsarbete genom att koppla kulturella och kreativa resurser till processen.
Avsikten är också att länka projektet till aktuell forskning samt att inleda ett aktivt samarbete med olika högskolor.

CPL har följande syfte och mål för sin verksamhet:
Syfte:
•Att med utgångspunkt i metoden Cultural planning kunskapsbilda och stötta kommuner i Västra Götaland genom ett rörligt idélaboratorium.
•Att utveckla och sammanlänka konst, kreativitet, och kulturella värden/kvaliteter med övrig samhällsplanering
•Att medverka till en hållbar utveckling där civilsamhället och kommunal organisation samverkar kring lokala utvecklingsprocesser.

Mål:
•Att erbjuda fortbildning för personal i de kommuner som valt att pröva metoden samt utgöra stöd och bistå med praktisk handledning för de kommuner som arbetar med metoden.
•Att bistå med dokumentation och ser till att lokala processer blir tillgängliga för forskning genom samarbete med universitet och högskolor
•Att utveckla praktiska metoder för att arbeta med cultural planning i kommunerna.
•Att utgöra en kunskapsplattform i form av seminarier och erfarenhetsutbyte, även för de kommuner som inte deltar i projektet.
•Att administrera nätverk och hemsida för de kommuner som deltar i projektet
•Att sprida kunskap om metoden i hela regionen och också nationellt
Projektet följer den arbetsmetod på nio steg som är etablerad inom cultural planning och som också använts internationellt bl a i Australiern och Canada.
Arbetsprocess:
1. Förberedelser och förankring
2. Mapping - Informationsinsamling och research
3. Utvärdering och analys
4. Avstämning (sker kontinuerligt)
5. Handlingsplanen skrivs
6. Remissrunda
7. Slutarbete och analys
8. Lansering
9. Genomförande, uppföljning och utvärdering

2010 uppbyggnad och förankring
CPLs arbete under 2010 har varit inriktat på uppbyggnad och förankring. Projektets kommuner har tagit del av seminarier och workshops för att få en grundlig kunskap om metoden. Ett nätverk med ett regelbundet samarbete har byggts upp. En webb-baserad samarbetsplattform har skapats som utgör ett gemensamt arbetsrum och ett fönster som kommunicerar med omvärlden.
CPL har gjort regelbundna besök i kommunerna för att möta kommunledningar och politiker. Förankring i högsta ledningen är avgörande om metoden ska bli framgångsrik. Resultatet har hittills varit mycket positivt. Under hösten 2010 räknar vi med att alla kommuner kommer att ha nått det målet.

Tidplan 2011–2014
Under 2011 kommer de medverkande kommunerna att påbörja steg 2: kartläggningsfasen ”mapping” som utgör kärnan i cultural planning.
CPL har en central roll när det gäller att genomföra den delen av processen. CPLs stödjande konsultativa roll innebär att på plats följa och understödja planering och genomförande. Avsikten är också att länka forskning och olika former av utvärdering till arbetsprocessen. Samarbetet med kommunalförbunden förstärks. CPL vill sammanlänka sitt arbete till de processer som pågår i förbunden.

2011 Deltagande kommuner genomför kartläggningar med ett vidgat deltagande av kommuninvånare. Handlingsplanen och analysarbete påbörjas. Forskningssamarbete och internationellt utbyte. Nätverkssamarbete, seminarier och workshops

2012 Ny omgång kommuner tar del av processen. Kommuner som redan finns i nätverket blir mentorer för de nya deltagarna, samtidigt som de slutför sina handlingsplaner.

2013 Genomförande. De nya kommunerna arbetar med kartläggning. Spridning av erfarenheter till samtliga kommuner i regionen.

2014 De nya kommunerna är klara med sina handlingsplaner.