Göteborg

1 jan 2017 till 31 dec 2017

Bakgrund
Västra Götalands projekt Kultur och folkbildning i samverkan ligger som inspiration till denna projektansökan. Kvinnofolkhögskolan har bland annat inför läsåret startat en teaterkurs och inlett ett samarbete med Folkteatern. Då Folkteatern tyvärr inte har medverkat i projektet "Kultur och folkbildning i samverkan" söker vi nu utvecklingsprojektpengar för aktiviteterna vi planerar att genomföra.

Projektbeskrivning
Kultur är viktig för alla, för demokratin i samhället och för integrationen. Det är naturligtvis viktigt att göra de traditionella kulturinstitutionerna tillgängliga för alla grupper, men det behövs även fler berättelser, med olika röster.

Kvinnofolkhögskolan vill i samarbetet med Folkteatern Göteborg möjliggöra ett aktivt deltagande i och formandet av det narrativa rummet. Samtidigt vill vi göra dessa rums strukturer mer jämlika och mindre diskriminerande. Som det står i VGR kuturstrategi – "Det räcker inte med att erkänna rätten till kultur på ett retoriskt plan och som en ren möjlighet – kulturpolitiken skall erbjuda människor reella möjligheter till deltagande; det vill säga kulturell bildning, förmågan att förstå och tolka kultur samt förmågan att ge uttryck för sin egen kreativitet”. Här skulle vi vilja tillägga; att få synas och finnas till. Det allmänmänskliga blir bara allmänmänskligt för våra deltagare om de själva finns representerade i det som berättas.

Då våra kursdeltagare står långt ifrån de grupper som i vanliga fall hittar till kulturinsitutionerna, och sällan representeras i repertoaren kommer detta för oss att handla om mer än enskilda individers rättigheter – det är en rättvisefråga. ”Affekter, känslor, sinnestillstånd och emotioner existerar inte oberoende av vår omvärld utan framkallas av sociala relationer , omständigheter och maktrelationer” Tiina Rosenberg 2012.

Målgrupper för projektet
Projektet vänder sig till våra två stora deltagaegrupper, som båda befinner långt ifrån kulturinstitutionerna. Dessa är dels Sv2-deltagare och dels svenskfödda tjejer från tuffa socioekonomiska förhållanden.

Mål/syfte
Arbetet har flera mål och syften. Det övergripande målet är att vi vill minska gapet mellan målgrupperna och institutionerna och göra institutionerna tillgängliga för målgrupperna. Samtidigt är det viktigt att våra målgruppers berättelser kommer fram. Både att de får möjlighet att berätta, men också att höras.
Målen är:
-Att målgrupperna närmar sig teatern, och på lång sikt fortsätter att gå på teater och deltar i kulturlivet, då vi öppnat upp rummet för deltagare som annars inte ser sig som teaterpublik.
-Skapa ett nära samarbete mellan skolan och Folkteatern.
-Att deltagarna skall ges möjlighet att organisera och formulera sig.
-Att deltagarna skall få redskap för stärkt självkänsla och självförtroende
-Att personalen på kulturinstitutionen får redskap för att förändra sin struktur

Hur
Under våren skall kurserna arbeta i svenskan med berättelser. Vi kommer att arrangera olika möten för samtal mellan kursdeltagare/Folkteatern och mellan deltagarna själva. Detta genom att göra besök på teatern för att delta i repetitionsprocessen och kunna fungera som referensgrupp. De kommer även under hösten och våren se föreställningar för att få inspiration till nya berättelser och se hur en kan gestalta dessa.
 

Visa på karta