Vad är Popkollo?Popkollo startades 2003 på initiativ av artisten Marit Bergman för att förändra den ojämställda musikscenen i Sverige. Sedan dess har Popkollo vuxit till en nationell Riksorganisation bestående av 16 föreningar runtom i landet. Popkollo arbetar långsiktigt med praktiska metoder för att uppnå en strukturell samhällsförändring. Det slutgiltiga målet är en jämställd musikbransch och i förlängningen ett jämställt samhälle."Jag har nog aldrig kunnat vara mig själv så mycket som på Popkollo.
Det beror på att alla ger varandra plats, tror på varandra & respekterar varandra" - deltagare Popkollo Göteborg 2014MålgruppPopkollo riktar sig till tjejer och transpersoner, främst i åldrarna 12-18 år. Verksamheten består av olika typer av kollon/musikläger där deltagarna får testa olika instrument, spela i band, delta i workshops, inspireras av gäster från musikbranschen, skriva egna låtar och spela inför publik.VerksamhetPopkollo erbjuder två typer av kollon: övernattningskollo och dagkollo. Skillnaden är att deltagarna sover över på plats under ett övernattningskollo och enbart är på plats dagtid under ett dagkollo. I övrigt har kollona samma upplägg med trygghetsskapande övningar, instrumentkarusell, låtskrivarworkshop, normkritisk workshop, gästbesök, avslutningskonsert m.
m. Ett övernattningskollo är 7 dagar långt och dagkollo mellan 4-5 dagar.Det finns även olika inriktningar på kollona. Popkollo Original riktar sig till deltagare som är 12-16 år och spelat lite eller inte alls. Popkollo Fortsättning riktar sig till deltagare som är 14-18 år och har gått Popkollo tidigare eller spelat på egen hand.
Det finns även genrespecifika kollon.Sedan några år tillbaka erbjuder Popkollo även verksamhet för vuxna. Popkollo Vuxen är ett komprimerat kollo under fredag till söndag där tjejer, kvinnor och transpersoner mellan 18-100 år får spela i band.Popkollo arrangerar även olika workshops, löpande repverksamhet, körverksamhet med mera.Genom Popkollos verksamhet får tjejer och transpersoner tillgång till en trygg, kreativ fristad där de kan vara sig själva.
En plats där de kan hämta energi och styrka ur såväl musiken som gemenskapen med de andra deltagarna och ledarna.DeltagaravgiftFör att vara tillgängliga för så många som möjligt har Popkollo en glidande skala på deltagaravgifterna. Deltagarna får, i samråd med sina vuxna, själva avgöra vad de kan betala. Avgifterna är 1500 - 7500kr för övernattningskollo och 150 - 2500kr för dagkollo. Det finns även en Popkollo-fond där deltagare kan ansöka om att få avgiften betald.
MetoderPopkollo utgår ifrån att en känsla av trygghet är en förutsättning för kreativitet och skapande. För att skapa trygghet används olika metoder som samlas under begreppet D.I.T (Do It Together). Fokus ligger på att skapa tillsammans i en kravlös, kreativ och inspirerande miljö.
Popkollo arbetar även aktivt med normkritik för att ge deltagarna verktyg att se, förstå och bryta normer som begränsar dem i vardagen. Deltagarna lämnar kollot med en stärkande känsla av gemenskap, trygghet och ökad egenmakt över sitt liv och sina möjligheter. Dessa upplevelser syns tydligt i utvärderingarna efter varje kollo och i de många tacksamma mail Popkollo får från föräldrar vars barn kommit hem med en helt ny tro på sig själv.Popkollo GöteborgPopkollo Göteborg är en ideell förening som utgör en av Popkollos 16 medlemsföreningar. Föreningen har gjort kollon sedan 2006, med målet att bidra till en jämställd musikscen i Västra Götaland.
Popkollo Göteborg arrangerar flera olika typer av verksamhet, allt från workshops och prova-på-dagar till körsång och dagkollon under terminsloven. Huvuddelen av verksamheten består dock av de mycket populära sommarkollona.Föreningen består idag av en anställd verksamhetskoordinator som arbetar 65 procent med långsiktig planering och administration, en nyanställd kollosamordnare som arbetar 35 procent specifikt med sommarkollona, en aktiv styrelse och ett ständigt växande antal ideellt engagerade som arbetar med planering och genomförande av föreningens verksamhet.Projekt: Popkollo sommarkollo 2017: regionalt spridningsprojektPopkollo Göteborg har en stor utmaning framför sig: att bidra till att jämställa Sveriges musikscen. För att uppnå detta behöver föreningen nå ut till så många deltagare som möjligt.
I Västra Götalandsregionen finns idag en stor efterfrågan på föreningens verksamhet. Det syns tydligt under antagningsprocessen. Popkollo Göteborgs kollon brukar fyllas under några veckor efter att anmälan öppnar i februari.Under 2015 påbörjade föreningen en expansiv satsning som ledde till att det arrangerades fler kollon än någonsin tidigare under sommaren 2016. Detta har möjliggjorts genom bidrag från Västra Götalandsregionen samt Social Resursnämnd i Göteborgs Stad.
Genom medel från Göteborgs stad kunde föreningen under 2016 ha två anställda, vilket är en förutsättning för att växa och göra mer verksamhet. Tack vare förnyat bidrag från Göteborgs stad samt beviljande av ett kulturstrategiskt utvecklingsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd kan föreningen under 2017 fortsätta ha två anställda som framförallt arbetar långsiktigt för att sprida föreningen i regionen, men också sköter administration och stöttar i arbetet med att planera innehåll, rekrytera ledare, göra budget, marknadsföra, sköta logistik och allt annat som krävs för att sommarens kollon ska bli av. Eftersom dessa bidrag enbart täcker upp för de anställda söker föreningen nu bidrag till att täcka kostnader under det specifika sommarkolloprojektet.Sommarkollon 2017Sommaren 2017 fortsätter föreningen att sprida sig till nya platser! Det kommer arrangeras kollon i Göteborg, Kungälv, Mölnlycke, Falköping, Vänersborg samt Åsa. Mölnlycke är en ny plats för i år, där kommer kollot äga rum på Wendelsbergs Folkhögskola.
Även Vänersborg är en ny plats. Föreningen hade hoppats på att fortsätta samarbetet med Kulturhuset N3 i Trollhättan men efter besked om att N3 behövde “blicka inåt” på den egna verksamheten sökte föreningen sig istället till Vänersborg. Billströmska Folkhögskolan på Tjörn var tyvärr inte tillgängligt för kollo i år. Därför har föreningen valt att istället förlägga dessa kollon på Löftadalens Folkhögskola i Åsa (Kungsbacka kommun). Eftersom det är utanför regionens område kommer dessa inte ingå i själva ansökan men visas här som del i helheten.
Att hitta lokaler i regionen som är lämpliga för övernattningskollo är en stor utmaning för föreningen. Det bästa alternativet är folkhögskolor, men detta innebär en hög kostnad för lokalhyra. Folkhögskolorna har varit vänliga att subventionera avgiften genom att göra kollona som samverkanskurser. Detta innebär dock att föreningen inte kan rapportera verksamheten på övernattningskollona till studieförbundet NBV, som är en viktig samarbetspartner. Föreningen går därför miste om dessa extra resurser och det påverkar även samarbetet negativt då det blir svårt för NBV att motivera utlån av utrustning med mera till dessa kollon.
Det är därför som föreningen är beroende av externa bidrag, varav Västra Götalands bidrag för utvecklingsprojekt är en otroligt viktig del.Popkollo Göteborgs sommarkollon 2017 ser ut enligt följande:Övernattningskollon (5 st)Popkollo Original, Mölnlycke26 deltagare i åldrarna 12-16 år Wendelsbergs Folkhögskola den 26 juni - 2 juli Popkollo Fortsättning, Mölnlycke26 deltagare i åldrarna 14-18 år Wendelsbergs Folkhögskola den 26 juni - 2 juli Popkollo Original, Kungälv26 deltagare i åldrarna 12-16 år.Nordiska Folkhögskolan den 10 - 16 juli Popkollo Original, Åsa26 deltagare i åldrarna 12-16 årLöftadalens Folkhögskola den 17 - 23 juliPopkollo Fortsättning, Åsa26 deltagare i åldrarna 14-18 årLöftadalens Folkhögskola den 17 - 23 juliDagkollon (4 st)Dagkollo, Falköping*25 deltagare i åldrarna 12-16 år Musikskolan Falköping den 26 - 30 juni Dagkollo, Göteborg16 deltagare i åldrarna 12-16 år Bagarn’s Mötesplats den 4 - 8 juli Dagkollo, Göteborg16 deltagare i åldrarna 14-18 år.Musikhuset Skriket den 25 - 29 juli Dagkollo, Vänersborg25 deltagare i åldrarna 12 - 16 år Musikskolan Vänersborg den 1-5 augusti Totalt innebär detta verksamhet för 212 deltagare. Syfte och målSyftet med dessa sommarkollon är att: Stärka deltagarnas självkänsla.
Ge upphov till upptäckter av den egna inneboende förmågan Erbjuda förebilder för deltagarna att inspireras av och identifiera sig med Engagera och stimulera genom nya sätt att lära Hjälpa deltagare att genom musik inspireras och därmed utvecklas. Skapa samarbeten med lokala och regionala aktörer för att fortsätta sprida verksamheten geografiskt i regionen. Skapa förutsättningar för en bredare könsfördelning inom det nuvarande och framtida kulturlivet inom VG-regionen Målet med projektet är att kunna nå ut till fler tjejer och transpersoner i Västra Götalandsregionen och förse dem med en fristad där de obehindrat kan bejaka sitt musikintresse och utvecklas som individer. Detta är ett delmål för att i längden kunna bidra till det övergripande målet, nämligen att bidra till en mer jämställd musikscen i Västra Götaland.“Popkollo medverkar till att fler tjejer och transpersoner vågar ta plats och göra det de tycker är kul” - deltagare dagkollo Göteborg 2017GenomförandePlaneringen av kollona sker huvudsakligen ideellt under våren av olika planeringsgrupper, med stöttning av de båda anställda vad gäller ekonomi, kunskap och upplägg.
De anställda ser till att allting görs enligt tidsplanen och finns även tillgängliga som extraresurser och jour under sommaren. Planeringsgrupperna ansvarar för att planera innehållet på kollot, ha kontakt med kollolokalen och se till att all musikutrustning finns på plats, rekrytera ledare, boka gästartister, marknadsföra kollot, ha kontakt med deltagarna och mycket mer.Popkollo tror starkt på kraften i förebilder. De som rekryteras som ledare till kollona ska därför spegla Popkollos målgrupp. Under våren kan personer som vill jobba på ett kollo ansöka genom ett nationellt formulär på Popkollos hemsida.
Dessa formulär anonymiseras sedan och skickas till ansvariga planerare som påbörjar den kompetensbaserade rekryteringen. De rekryterade ledarna får sedan gå Popkollos egen ledarutbildning, för att fördjupa kunskaperna i Popkollos metodik, normkritik, konflikthantering, ledarskap och mycket mer. Detta är en förutsättning för att kunna kvalitetssäkra verksamheten och garantera att det är en så trygg plats som möjligt för deltagarna.Alla kollon följer mallar och metoder utvecklade av Popkollo och innehåller samma moment, men i olika versioner. Deltagarna får testa instrument i en instrumentkarusell, repa i band, ha olika typer av workshops (t ex i hur en producerar musik i dator, rytmik, pedaler och elektronik, improvisation, låtskrivande), stå på scen och framföra sin låt och träffa en inbjuden gästartist som fungerar som en inspirerande förebild.
På övernattningskollona håller fritidsledare i roliga aktiviteter på kvällarna, allt med samma trygga känsla i fokus.För att genomföra kollona samverkar föreningen med flera aktörer. Dels har Popkollo Göteborg sedan några år tillbaka ett samarbete med studieförbundet NBV, vad gäller ekonomisk stöttning, utlån av instrument , kontorslokal m.m. Föreningen samverkar även med de platser där kollona äger rum.
Nordiska Folkhögskolan i Kungälv och Wendelsbergs Folkhögskola i Mölnlycke erbjuder möjligheten att arrangera verksamheten som samverkanskurs samt lånar ut instrument. Musikhuset Skriket i Göteborg och fritidsgården Bagarn’s möteplats står för gratis lokalhyra och lån av musikutrustning och musikskolorna i Falköping och Vänersborg hjälper med lån av musikutrustning och eventuell subventionering av lokalhyra.Föreningen samverkar även med Popkollos Riksorganisation. Riksorganisationen är en stark nationell aktör med ett brett nätverk som nyttjas för att sprida kunskap vidare internt såväl som utåt. De olika medlemsföreningarna inom Popkollo samarbetar internt på flera sätt, bland annat genom utbyte av erfarenheter, organisering, sambokningar av gästhandledare och marknadsföring.
Detta görs dels genom Skype-träffar men även genom fysiska möten på Popkollos rikskonferens i februari samt på Popkollos arrangörshelg i oktober.Popkollo Göteborg arbetar ständigt efter att vara så normbrytande och inkluderande som möjligt. Föreningen har i flera år strävat efter att öka mångfalden bland deltagarna och även musikhandledarna. I nuläget når föreningen inte når ut till hela målgruppen, och kollona besöks av en relativt homogen grupp. Därför kommer de som är ansvariga för planeringen att använda nya kanaler för att nå nya målgrupper, skicka affischer till riktade skolor samt göra skolbesök i områden där deltagandet är lågt.
Det har märkts en viss breddning av målgruppen de senaste åren vilket antyder att arbetet ger resultat.Sammanfattningsvis“Popkollo behövs för det får unga tjejer att börja spela musik och få upp självförtroendet”. - deltagare dagkollo Göteborg 2017Popkollo Göteborg bedriver en verksamhet som leder till att det nyskapande och oväntade faktiskt händer. Föreningens sommarkollo är en drivbänk, ett handfast verktyg för en långsiktig förändring för jämställdhet inom sceniskt och musikaliskt uttryck bland kvinnor/transpersoner. Det är en konkret början för saker som skall komma.
Genom den här satsningen kommer 212 unga tjejer och transpersoner få en möjlighet att stärkas, utvecklas och hitta en gemenskap. Det är en fantastisk ökning från 70 platser år 2015 och 140 platser år 2016. Men för att Popkollo Göteborg ska kunna genomföra dessa kollon behövs medel från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. De medel som föreningen beviljades genom det kulturstrategiska utvecklingsstödet täcker enbart löner till anställda. Därför är föreningen beroende av ytterligare finansiering för att kunna genomföra sommarens kollon.
Sommarkollona finansieras idag huvudsakligen av deltagaravgifter och verksamhetsstöd från Riksorganisationen Popkollo. Eftersom Popkollo har en glidande skala på deltagaravgifterna är det en ständig utmaning att få ihop resurser som täcker både logi, arvode till ledare samt övriga kostnader.Popkollo Göteborg har vid tidigare ansökningar fått kommentaren att föreningen bör söka lokala medel från kommunerna. Detta är ett arbete som pågått, men enbart resulterat i mindre bidrag. I skrivande stund väntas besked från Kungälvs kommun på en ansökan för kultur- och fritidsfrämjande aktiviteter.
Besked kommer i mars/april. Föreningen har även haft dialog med Härryda kommun men fått besked att de ej kan hjälpa till med ekonomiskt bidrag. Detta då föreningen inte kan garantera platser för deltagare just från Härryda kommun. Det här är en ständigt återkommande motivering som gör den lokala finansieringen svår.Föreningens kollon är inte kommunspecifika, utan är öppna för deltagare från hela regionen.
Under dagkollona är deltagarna ofta i större utsträckning lokala av förklarliga skäl, men under övernattningskollona kommer deltagare ofta från flera olika kommuner i regionen. Det som Popkollo Göteborg ser som något oerhört positivt - det vill säga att föreningens kollon utgör en mötesplats där ungdomar från olika kommuner möts och byter erfarenheter - ses av kommunerna som ett hinder för finansiering.Föreningens anställda verksamhetskoordinator söker därför just nu aktivt efter stipendier och/eller fonder lämpliga för verksamheten.Popkollo Göteborg har även en supporterklubb där företag kan bidra med en årlig summa. Hittills har följande supportrar tackat ja till ytterligare ett år: Andreassons, MacForum, Nudie Jeans, Pustervik, Musikens Hus och Studio Epidemin.
Det är föreningens förhoppning att fler supportrar ska tillkomma. Popkollo Göteborg hoppas att Västra Götalands kulturnämnd förstår föreningens komplexa situation och därmed beslutar att ge ett välkommet bidrag även detta kolloår. Genom denna satsning stärker föreningen sin roll som regional aktör. Förhoppningen är att detta bidrar i arbetet med att skapa fler lokala föreningar i regionen, t ex Popkollo Falköping och Popkollo Kungälv. Genom att förankra oss på fler ställen i regionen når föreningen ut till fler tjejer och transpersoner.
När vi når tillräckligt många kommer strukturerna börja skaka och det är då förändringen sker. Det kommer garanterat både Popkollo, deltagarna och Västra Götaland som region att berikas av. .
“Alla tjejer ska känna sig välkomna i musikens värld och Popkollo gör så att man gör det” - deltagare dagkollo Göteborg 2017
Västra Götalandsregionen värnar - precis som Popkollo Göteborg - om kulturen och tror på dess potential att kunna bidra till demokrati och skapa sysselsättning och engagemang hos människorna som bor i regionen. Popkollo Göteborgs sommarverksamhet bidrar till just detta. Genom att använda musik som redskap får deltagarna tillgång till ett uttrycksmedel, en viktig del i ett demokratiskt samhälle. De får dessutom verktyg att förstå hur normer och strukturella orättvisor ser ut, fungerar och påverkar dem på ett personligt plan. En förutsättning för att kunna förändra sin egen situation.
De ges även styrka och självförtroende att våga ta plats på scen i det offentliga rummet och uttrycka sina åsikter. En mänsklig rättighet. Eftersom Popkollo Göteborgs kollon är öppna för deltagare från hela regionen utgör de även en fantastisk mötesplats där ungdomar från olika kommuner kan mötas, knyta kontakter och byta erfarenheter.
Genom Popkollo Göteborgs sommarverksamhet sysselsätts dessutom ett stort antal personer som ledare. Eftersom Popkollo tror på kraften i representation och förebilder rekryteras enbart ledare som själva speglar målgruppen.
Genom kollona får de både ekonomiskt stöd i form av ett arvode samt ett stöttande nätverk av andra musiker. Regionens kvinno- och transidentifierade musiker får alltså tillgång till både jobbmöjligheter och kontakter. Dessa kontakter leder ofta till nya musikaliska samarbeten som bidrar till att sätta regionen på kartan. Några band som består delvis av aktiva Popkollo-medlemmar är till exempel Rome is not a town, The Tape, Sallyswag, Kristina Issa och Lava Bangs.
Popkollo Göteborg vill med sin verksamhet bidra till att Västra Götaland blir en ledande region inom jämställdhetsfrågor i Sverige.
Verksamheten går hand i hand med flera av målen i länsstrategin för ett Jämställt Västra Götaland 2014-2017, huvudsakligen de som syftar till 1) jämställd tillgång och möjlighet till en aktiv fritid och ett aktivt deltagande i kulturlivet, samt 2) jämställd hälsa; fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande.
Unga tjejer och transpersoner är en utsatt grupp som påverkas negativt av de normer som finns i samhället idag. Många inom dessa grupper mår psykiskt dåligt och lever i en vardag där de inte kan uttrycka sina sanna identiteter. Under föreningens kollon märks en tydlig positiv effekt på deltagarnas psykiska hälsa och sociala välbefinnande. Deltagarna uttrycker även detta själva i utvärderingarna.
Popkollo utgör en frizon där de känner sig trygga att vara sig själva. Många säger att veckan på Popkollo är den bästa på hela året just på grund av detta. Samtidigt skapar verksamheten även en väg in till ett aktivt deltagande i fritids- och kulturlivet genom ett fortsatt musikutövande i till exempel föreningens löpande repverksamhet Miss Beat, som drivs i samarbete med studieförbundet NBV.
Popkollo Göteborg vill att musikscenen i Västra Götalandsregionen ska bli mer representativ för befolkningen i regionen. Att få tillgång till de offentliga scenerna för att uttrycka sig är i allra högsta grad en demokratifråga.
Genom att göra sommarverksamhet på olika platser i regionen vill Popkollo Göteborg underlätta för tjejer och transpersoner att utöva sitt musikintresse och ta plats på scenerna runt om i Västra Götaland! Det arbetet kommer gynna såväl ungdomars välmående som regionens kultur- och jämställdhetsarbete i stort på sikt.
.