Göteborg

20 okt 2017 till 1 jun 2018

Orgelinspiration i Västra GötalandSedan 1994 är Göteborgs internationella orgelakademi (GIOA) en festival som fungerar som mötesplats för organister, orgelbyggare, forskare och musikälskare från hela världen. Förutom den årliga orgelfestivalen, som i år infaller 20-29 oktober, bedriver vår förening också konsert- och undervisningsverksamhet kontinuerligt under året. Vi har tidigare framför allt varit verksamma i Göteborg, men under hösten 2017 och våren 2018 vill vi göra en särskild satsning på att sprida orgelkultur av olika slag till andra delar av Västra Götalandsregionen. Vi söker nu därför finansiering för denna satsning samt för administration och marknadsföring både för detta projekt och för festivalen i Göteborg. Finansiering för själva festivalprogrammet har vi sökt från andra finansiärer, bl.

a. Göteborgs Stad, Musikverket och Kulturrådet.Detta projekt kommer att bestå av barnföreställningar som vi kallar “Orgelsagan om Bach” samt soloorgelkonserter på temat “Kvinnliga tonsättare” och på temat “Bach och Luther”. Anledning till att vi valt dess två teman är att det är 150 år sedan Sverige fick sin första kvinnliga domkyrkoorganist och att det är 500 år sedan reformationen. Samtidigt som vi uppmärksammar kvinnliga tonsättare gör vi en särskild satsning på att bjuda in kvinnliga internationella konsertorganister.

Det är dessa som vi vill att publiken över hela regionen får uppleva. Genom att uppmärksamma kvinnliga organister och tonsättare hoppas vi kunna förändra bilden av vem som är den typiska organisten och inspirera inte minst unga tjejer att pröva instrumentet.Barnföreställningen “Orgelsagan om Bach” utvecklas av domkyrkoorganist Mikael Fridén i samarbete med skådespelerskan och regissören Suzanne Rangstedt. Fridén har erfarenhet av orgelföreställningar sedan tidigare och driver ett framgångsrikt pedagogiskt arbete i Göteborg. Premiären för barnföreställningen kommer att ske i Göteborgs Domkyrka under festivalen, medan övriga föreställningar kommer ske senare under hösten och under våren.

Tanken är att föreställningen skall kunna fungera som en modell som andra organister kan använda i sitt arbete. På så sätt blir insatsen inte bara begränsad till dessa tillfällen utan stimulerar framtida aktiviteter.Vår satsning består av åtta arrangemang som kommer arrangeras i samarbete med lokala kyrkor. Kyrkorna som deltar som medarrangörer i satsningen är:   KyrkaPlanerat program Christinae kyrka, Alingsås“Bach och Luther” och “Orgelsagan om Bach” Gustav Adolfs kyrka, Borås“Kvinnliga tonsättare” Kungälvs kyrka“Orgelsagan om Bach” Mariestads domkyrka“Kvinnliga tonsättare” Morlanda kyrka, Orust“Bach och Luther” Sankt Nicolai kyrka, Lidköping“Orgelsagan om Bach” Trollhättans kyrka“Orgelsagan om Bach” De som kommer spela solokonserterna är fyra amerikanska kvinnliga organister: Annette Richards, professor och universitetsorganist, Cornell University Annie Laver, assistant professor och universitetsorganist, Syracuse University Erica Johnson, organist, Blessed Sacrament i Walpole Katelyn Emerson, associate organist and choirmaster, Church of the Advent i Boston Alla fyra organister kommer till festivalen i oktober som en del i en satsning på kvinnliga organister finansierad av Musikverket. Tack vare att deras resa och uppehälle redan är finansierat behövs nu bara finansiering för konsertarvode och resor inom regionen.

Förutom stöd för direkta kostnader för denna satsning söker vi också stöd för administration och marknadsföring av orgelakademien. Akademien drivs idag nästan helt av ideella krafter och ett litet bidrag skulle göra det möjligt att anställa en koordinator på deltid under en kort period vilket skulle betyda mycket för vår verksamhet.BudgetMedel för att täcka kostnaderna för utveckling av barnföreställningen “Orgelsagan om Bach” och för premiären i Göteborgs Domkyrka söker vi från Göteborgs Stad. För de fyra föreställningarna i regionen behöver vi 56 568 kronor (5 000 kronor + sociala avgifter per person och tillfälle samt 500 kronor i reseersättning per person och tillfälle). För de fyra soloorgelkonserterna behöver vi 54 568 kronor (10 000 kr + sociala avgifter per person samt 500 kronor i reseersättning per person).

För administration av detta projekt och festivalen i oktober söker vi 25 000 kronor och för marknadsföring 35 000 kronor.Summa: 171 136 kronor.Projektet innebär att orgelmusik på högsta nivå sprids från Göteborgs Internationella Orgelakademi till sju kyrkor i regionen. Det riktar sig särskilt till unga och kommer därmed bidra långsiktigt till ett levande kulturliv i våra kyrkor och stimulera rekryteringen av unga organister, inte minst tjejer. Festivalen i Göteborg sätter inte bara Västra Götaland på den internationella musikkartan utan fungerar också som ett forum för fortbildning av regionens organister..

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta