Sammanfattning: Driva ett nätverk i Skaraborg under tre års tid (Open Doors Network) och skapa en samverkansplattform för ungas internationella mobilitet där alla Skaraborgs kommuner ska ingå. Utbilda aktörer i nätverket och driva och uppdatera hemsidan för detta nätverk. Få med alla kommuner och skapa bättre förutsättningar för unga att få information om deras möjligheter till mobilitet och få hjälp och guidning i den processen. Europa Direkt Skaraborg, som också är ett Eurodesk-kontor är tänkt att fungera som en samverkansplattform och resurscentra till stöd för alla kommuner i Skaraborg och tanken är även att Europa Direkt Skaraborg ackrediterar sig som sändande EVS-organisation under projekttiden. Projektet kopplar an till Västra Götaland 2020 och en region som syns och engagerar med fokus på ett rikt kulturliv med fokus på unga och delaktighet samt ett ökat utbyte med och påverkan på omvärlden.
Genom att unga ges förutsättningar för att delta i internationella aktiviteter ökar antalet unga med erfarenhet och kompetens kring internationalisering, vilket i sin tur ökar regionens påverkan internationellt i ett framtida perspektiv. Bakgrund: 2013 finansierade regionalutvecklingsnämnden, kulturnämnden och folkhälsokommittén i Västra Götalandsregion (VGR) en förstudie om den internationella rörligheten bland ungdomar i Västra Götaland. Förstudiens rapport ’En Underskattad Rörelse’ påpekar bland annat att en ökad samverkan kring kommunal, delregional och regional samordning och strukturer behövs för att öka ungas möjligheter till internationell rörlighet (studier, kompetensutveckling och kulturutbyte). 2015 beviljade kulturnämnden ett pilotprojekt på ett år i Skaraborgs län, Västra Götalandsregion. Detta för att testa i praktiken det strukturförslag som blivit presenterat i ’En Underskattad Rörelse’ i förhoppning om att kunna stödja de som jobbar med ungdomar och internationell mobilitet.
Pilotprojektet i Skaraborg (’Open Doors’) påbörjades i Januari 2016 och har haft som mål att etablera en hållbar infrastruktur av nyckelpersoner som kan stödja ungas möjligheter till internationell mobilitet i Skaraborg samt att sprida erfarenheten till övriga delregioner. Pilotprojektet har tagit fram en hemsida med syfte att ge ungdomar lättillgänglig information om internationell mobilitet: www.opendoorsnetwork.se. Sammanfattningsvis kan man konstatera av kartläggningen som har gjorts i pilotprojektet att internationalisering och mer specifik gränsöverskridande mobilitet prioriteras på olika sätt beroende på kommun och deras gymnasiers internationella policy.
Skaraborg har ingen gemensam internationell policy och Skaraborgs Kommunalförbund har inget politiskt mandat att jobba internationellt. Finansiering för mobilitet på gymnasiet ser också väldigt olika ut per kommun. Några kommuner har egen finansiering för att stödja gymnasiets arbete med mobilitet medan andra kommuner söker bidrag från offentliga medel. De flesta gymnasier söker från ett brett utbud av mobilitetsbidrag, Erasmus Plus, Athena, Atlas och Nordplus Junior för att nämna de mest använda. Gymnasierektorer önskar i många fall mera stöd från kommunen i ansökningsprocessen.
Arbetet drivs ofta av enskilda lärare (eldsjälar) som är tvungna att lägga mycket av sin egen tid på att skriva och redovisa projekt. Tid och kompetens för att skriva ansökningar är de största hindren för att jobba mera med gränsöverskridande mobilitet för ungdomar - enligt gymnasierektorer och lärare. Att utföra ett mobilitetsprojekt utanför gymnasiet är svårare för ungdomar. Detta beror på att många kommuner inte känner till de mobilitetsmöjligheter som finns för ungdomar. Det finns i dagsläget fyra registrerade Europeisk Volontärtjänst- organisationer (EVS) i Skaraborg.
Två ligger i Lidköping, Kulturbruket och Campus Lidköping, en ligger i Skövde, Nyeport Fritidsgård och en i Vara, Punkten. Det finns en organisation som håller på att söka för att bli EVS-godkänd, Kultur och Fritid i Skara Kommun. Av de fritidsledare och kultur- och fritidssamordnare som har intervjuats har de flesta sagt att de är intresserade av att ingå i ett nätverk för mobilitet. Tid, erfarenhet och inspiration är de tre största hindren för dem i dagsläget för att främja ungas mobilitet. Under detta pilotprojekt har Europa Direkt Skaraborg utsetts till att vara den aktör som ska driva nätverket vidare nu när pilotprojektet tagit slut vid årsskiftet 2016/2017.
Men för att kunna vara denna nyckelaktör och utgöra den samverkansplattform kommunerna efterfrågar behövs extern finansiering. Uppgifterna Europa Direkt kommer ha ligger helt utanför den ordinarie verksamheten för Europa Direkt, vilket gör att finansieringen för Europa Direkt-kontoret inte räcker till för denna verksamhet eller kan rymmas inom det. Som ledande aktör och ansvarig för nätverket innebär det uppgifter såsom att arrangera utbildningar för nyckelpersoner, hjälpa till att arrangera infomöten för ungdomar i olika kommuner, driva hemsidan och uppdatera den, trycka upp fler flyers och affischer, arrangera nätverksmöten, ett gemensamt event, träffa nyckelpersonerna i de olika kommunerna och ackreditera sig som sändande organisation för Europeisk volontärtjänst (EVS). I uppgifterna ingår också att försöka få med de kommuner som ännu inte har några representanter i nätverket. Tanken är att ungdomarna ska kunna vända sig direkt till dessa nyckelpersoner för sina mobilitetsfrågor och för att få hjälp.
Europa Direkt är en resurs för dessa kontaktpersoner, men kommer också finnas till förfogande för att svara på ungdomars frågor och hänvisa dom vidare. Tanken är att efter tre år så kommer nätverkat ha "satt sig" och en tydlig struktur finnas för det. Kommunerna kommer ha fått stöd och utbildning under denna tid, vilket ska göra att de blir mer självgående. Det finns olika exempel att dra lärdom av från andra regioner och länder, ett exempel är SIMO i Finland som är en organisation som aktivt jobbar för att ge information om möjligheterna till internationalisering och om internationellt samarbete där de erbjuder tjänster och program för aktörer inom allmänbildande, yrkes- och högre utbildning samt inom vuxenutbildning, ungdomsarbete och kultur. Inför denna projektansökan har vi även tittat på möjligheterna till finansiering från andra aktörer såsom från Regionutvecklingsnämnden VGR, Allmänna arvsfonden, Skaraborgs kommunalförbund och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (Mucf).
Men då Kulturnämnden varit med och finansierat tidigare projekt för ungdomars mobilitet och pilotprojektet Open Doors samt en dialog har förts med representanter från KUN, känns det rätt att i första hand gå in med en ansökan till Kulturnämnden. Inga bidrag från någon annan organisation kommer att sökas för detta projekt. Syfte: Den globaliserade arbetsmarknaden och konkurrensen ökar över hela världen och medför behov av en välutbildad befolkning. Behovet för individen att ha ett internationellt kontaktnätverk och en social kompetens samt språkfärdigheter och internationell erfarenhet är alltmer viktig för arbetsgivare enligt tillväxtverkets rapport ”internationalisering i svenska små och medelstora företag” (2012). Europeiska Kommissionen har satt fokus på ungas rörlighet i målsättningen EU2020 som en av 3 nyckelpunkter för ungdomsarbete i ett försök att öka de ungas kompetens och chans att få jobb.
Budgeten har därför höjts med 40% inom Erasmus+ till 14,7 miljarder Euro där 65 % ska ägnas åt mobilitetsprojekt. I sin tur har Västra Götalandsregionen i sin strategi för tillväxt och utveckling 2020 pekat ut mobilitet och internationellt utbyte som ett fokus-område . Här finns några exempel från den gemensamma planen . ’…Att attrahera flera studenter och öka utbytet med omvärlden’. ’… Ökat utbyte och påverkan på omvärlden’.
I läroplanerna för förskolan, grundskolan och gymnasieskolan framgår det tydligt att kunskap om och förhållningssätt till internationella frågor har en central plats i svenska skolan. ”Skolan ska bidra till att människor får en identitet som kan relateras till och innefattar inte bara det specifikt svenska utan också det nordiska, det europeiska och ytterst det globala. Internationella kontakter, utbildningsutbyte med utlandet och praktik i andra länder ska främjas.” (läroplanen gymnasieskola 2013) I den kartläggning som gjorts i kulturnämndens pilotprojekt kan man på en kommunal nivå i Skaraborg sammanfatta att det finns fem kommuner som har en skriftlig internationell policy för kommunens verksamheter. Det finns en internationell policy på gång i två kommuner och åtta av Skaraborgs femton kommuner har ingen internationell policy.
I sju av Skaraborgs kommuner finns det någon anställd som internationell- eller EU-strateg, och bara en person anställd i hela länet som jobbar specifikt med mobilitet. Skaraborgs Kommunalförbund har ingen politisk mandat att jobba på ett internationellt plan och därför kan de inte stödja internationellt arbete. Unga i Skaraborg är bland de sämsta på mobilitet och har sämst förutsättningar för det. Därför ser vi behovet av att stödja detta arbete ytterligare och framför allt stödja kommunerna i deras kontakt med unga. Europa Direkt kommer vara en samverkansplattform och skapa en modell som ger stöd till kommunerna och till dessa nyckelpersoner och som kommer ordna utbildningstillfällen och möten då nätverket träffas för att få information och nya idéer på hur man kan jobba.
Hemsidan ska också vara till hjälp för unga att hitta dessa kontaktpersoner i kommunerna och kunna hitta all information som rör unga och mobilitet. Som det ser ut idag är det bara tre av femton kommuner i Skaraborg som är sändande och mottagande organisationer för Europeisk volontärtjänst (EVS) och i många fall handlar det om eldsjälar som driver det arbetet vidare. Fler kommuner är på ingång, men det kommer dröja innan fler har blivit ackrediterade och det behövs ett system för EVS i Skaraborg. Behovet finns av att skapa en organisation för de små kommunerna. En organisation som kan testköra sig som sändande EVS-organisation, som blir ett stöd för de kommuner som inte har möjligheten att ackreditera sig.
Tanken är att Europa Direkt Skaraborg går in i den rollen under projektet och i slutet av projektet utvärderas denna verksamhet. Inom ramen för projektet, d.v.s. med finansiering kan Europa Direkt Skaraborg gå in i denna roll.
Men efter projektets slut krävs det annan extern finansiering och förslaget är då att kommunerna ska finansiera denna verksamhet utifrån att man sett behovet av det under projekttiden. Vi vill skapa en gemensam plattform och bygga en modell som gynnar ungas mobilitet och som visar på ungdomars möjligheter utomlands. Kommunerna kommer få stöd, vägledning och utbildning för att bättre kunna tillgodose ungdomars behov och kunna stötta dem i sina framtida val. Val som man hoppas ska föra ungdomarna tillbaka till sina hemkommuner där de senare kan bidra med sin kompetens och erfarenhet och bidra till utveckling och vara en resurs och arbetskraft att räkna med. I projektet behöver vi också stötta och informera personal inom olika sektorer (ex.
kultur, skola, omsorg) kring ungas mobilitet. Idén är att ge information + träning till lärare – arbetsverktyg till en lektion och erbjuda utbildningstillfällen till personal som arbetar med ungdomar. En viktig del är att få ungdomar aktiva och engagerade i projektet. Vi kommer använda oss av deras kompetens kring digitalisering för att sprida information, ex. att de tar fram en film, bilder etc till att använda oss av på sociala medier.
Ungdomarna kan berätta för kommunfullmäktige om vikten av att främja ungas mobilitet och hur det kan vara till nytta för kommunerna på lång sikt. Ungdomarna kan också sprida information på sina skolor och fritidsgårdar. Vi vill öka förståelsen, insikten och nyttan av ungas mobilitet. En viktig målgrupp att nå är ungdomarnas föräldrar genom att informera dem och ha ex. ”föräldraträning”.
Andra sätt att marknadsföra på är: Gemensamma evenemang, konferenser, seminarier, ex. mot ungdomar och skolpersonal etc. Kultur är också ett verktyg i detta. Att resa till ett annat land är också ett sätt att uppleva kultur. Oftast blir det även en kulturkrock när man kommer tillbaka från utlandet.
Kultur stöter man på i många olika sammanhang. Mål: Alla kommuner i Skaraborg ska gå med i nätverket "Open Doors Network". För närvarande är 10 av 15 kommuner med. Två utbildningstillfällen ska utföras per år, som ska ha minst 15 deltagare vardera. Målgruppen är alla som på ett eller annat sätt arbetar med ungdomar (fritidsledare på ungdomsgårdar etc.
) Totalt 150 ungdomar ska ha få kontakt med sin kontaktperson eller Europa Direkt för att få information om ungas mobilitet. 30 ungdomar under projektperioden ska ha fått hjälp till att delta i Europeisk volontärtjänst, studier, praktik, jobb eller liknande. Här räknas in ungdomar som får hjälp från de olika EVS-sändande organisationerna i Skaraborg. Särskilda insatser bereds åt de kommuner som i nuläget inte har haft några EVS:are. Hemsidan ska ha fått 1000 besök.
Ska ha spridit metoden och konceptet till samtliga delregioner i Västra Götaland. Långsiktiga effekter: Fler unga som aktivt deltar i internationell verksamhet såsom europeisk volontärtjänst, praktik, studier och jobb utomlands. Dessutom ett aktivt engagemang från kommunerna som aktivt väljer att informera och stötta ungdomar i deras framtida val vad gäller internationell mobilitet. Fler kommuner som vill bli sändande organisationer för EVS - Europeisk volontärtjänst. Projektet kommer bidra till dessa långsiktiga effekter genom att vi skapar en stadig grund – en samverkansplattform - genom nätverket "Open Doors Network" för utbyte av idéer, information och utbildning till nyckelpersoner i kommunerna, som i sin tur kan guida ungdomar i deras funderingar och framtida val samt genom hemsidan www.
opendoorsnetwork.se där ungdomar kan få direkt information om deras möljligheter och vem de kan kontakta för att få hjälp att komma vidare. Integration: Viktigt är att försöka få med utländska volontärer, men även nyanlända ungdomar, som kan bidra till projektet och till kulturutbyte på hemmaplan med svenska ungdomar. Alla behöver inte resa utomlands, utan internationalisering kan även ske på hemmaplan. Nyanlända ungdomar är inte en belastning, utan en resurs.
De vet känslan av att komma till ett främmande land och anpassa sig till en ny kultur. Projektet avser att jobba med ungdomar från olika etniska grupper. Vi vill ge samma information till alla ungdomar oavsett ursprung och en ambition är att projektet ska sammanföra ungdomar med olika etnisk bakgrund. Några av de som arbetar med ungdomar kommer också i möjligaste mån vara anställda med utländsk bakgrund. Då projektet handlar om ungas mobilitet blir integrationen en naturlig del av det då ungdomarna reser utomlands och lär sig om andra kulturer och mentaliteter.
Hela idén med ungdomarns mobilitet är just att de ska få mer acceptans mot andra människor och lära sig att anpassa sig och förstå nya miljöer för att lättare kunna klara samma situation på hemmaplan. Detta kommer i sin tur bidra till att förstärka mångfalden. I projektets organisation ingår de som på ett eller annat sätt ansvarar för frågor gällande ungdomars verksamhet. Där brukar det ofta finnas personer med utländsk härkomst. I vår projektorganisation ingår i första hand de kommunala tjänstemän som på ett strategiskt plan ansvarar för ungdomsfrågor, det kan vara internationella samordnare, utvecklingsstrateger eller ungdomsstrateger.
Målgrupp: En målgrupp är personal i Skaraborgs kommuner, de nyckelpersoner, som på ett eller annat sätt arbetar med ungdomar. Den andra målgruppen är ungdomar mellan 16-30 år. Dessa kommer engageras via nätverksträffar, utbildningar, informationsmöten, sociala medier, hemsidan. Projektet kommer gynna dom så till vida att dessa nyckelpersoner får mer kunskap om ungas mobilitet och kan informera om detta. Ungdomar kommer lättare kunna få tillgång till aktuell information om deras möjligheter till mobilitet och kommer veta vart de ska vända sig med sina frågor.
De kommer få tydlig guidning och vägledning och inte behöva undra vart de ska vända sig eller hitta information. Uppföljning, utvärdering och resultatspridning: Uppföljning kommer ske genom att nyckelpersonerna i kommunerna för dagbok över de antal som har deltagit i de olika aktiviteterna. Vi sprider enkäter till nyckelpersonerna och till ungdomar och till ansvariga kommunala tjänstemän. Vi kollar hur många klick hemsidan har fått. Spridning av resultatet kommer ske: - via kommunernas informationskanaler såsom webbsidor, sociala medier, nätverk, kontaktpersoner etc.
- media och press - Europa Direkts egen hemsida och facebook-sida - Open Doors Networks hemsida - via VGRs informationskanaler för att sprida till övriga kommuner i Västra Götaland. Genom allt tryckt och digitalt material kommer det att förmedlas att VGR är en finansiär av detta projekt, både genom att skriva ut det helt, men också genom att ha med loggan på allt material vi använder oss av. Genomförandeplan: 2017: Nätverksträff för nyckelpersoner ht 2017 Utbildning för nyckelpersoner ht 2017 Europa Direkt Skaraborg ackrediterar sig som sändande EVS-organisation ht 2017 2018: Infomöte för ungdomar vt 2018 Nätverksträff för nyckelpersoner vt 2018 Utbildning för nyckelpersoner vt 2018 Infomöte för ungdomar ht 2018 Nätverksträff för nyckelpersoner ht 2018 Utbildning för nyckelpersoner ht 2018 2019: Infomöte för ungdomar vt 2019 Nätverksträff för nyckelpersoner vt 2019 Utbildning för nyckelpersoner vt 2019 Gemensamt event ht 2019 Nätverksträff för nyckelpersoner ht 2019 Utbildning för nyckelpersoner ht 2019 2020: Nätverksträff för nyckelpersoner vt 2020 Utvärdering av projektets aktiviteter inkl. Europa Direkts EVS-tjänst samt förslag till åtgärder efter projektets slut vt 2020. Budgeten vi angett nedan är den totala summan för de tre åren och under posten övrigt ligger kostnaderna för konferensen och de olika utbildningarna.
.
I 2013 finansierade regionalutvecklingsnämnden, kulturnämnden och folkhälsokommittén i Västra Götalandsregion (VGR) en förstudie om den internationella rörligheten bland ungdomar i Västra Götaland. Förstudiens rapport ’En Underskattad Rörelse’ påpekar bland annat att en ökad samverkan kring kommunal, delregional och regional samordning och strukturer behövs för att öka ungas möjligheter till internationell rörlighet (studier, kompetensutveckling och kulturutbyte).
2015 beviljade kulturnämnden ett pilotprojekt på ett år i Skaraborgs län, Västra Götalandsregionen. Detta för att testa i praktiken det strukturförslag som blivit presenterat i ’En Underskattad Rörelse’ i förhoppning om att kunna stödja de som jobbar med ungdomar och internationell mobilitet. Pilotprojektet i Skaraborg (’Open Doors’) påbörjades i januari 2016 och har haft som mål att etablera en hållbar infrastruktur av nyckelpersoner som kan stödja ungas möjligheter till internationell mobilitet i Skaraborg samt att sprida erfarenheten till övriga delregioner.
Sammanfattningsvis kan man konstatera av kartläggningen som har gjorts i pilotprojektet att internationalisering och mer specifik gränsöverskridande mobilitet prioriteras på olika sätt beroende på kommun och deras gymnasiers internationella policy.
Projektet är regionalt viktigt därför att vi kommer arbeta med frågor som är aktuella även för andra kommuner i Västra Götaland. Det ser olika ut i Västra Götaland vad gäller ungdomars mobilitet, men alla har samma problematik med att nå ut till ungdomarna och hitta verktyg för att stimulera och aktivera ungdomarna till internationell mobilitet. I detta projektet vill vi skapa verktyg som kan appliceras i andra kommuner och delregioner.
Lärdomar från projektet och spridning av resultatet kommer att spridas till övriga delar av Västra Götaland genom Västra Götalandsregionens kanaler, men också genom sociala medier där ungdomarna själva är en viktig del i spridningen av goda exempel och sina erfarenheter.
Både hemsidan, facebook och instagram är forum som når ut till de flesta via deras datorer och mobiltelefoner. Vi kommer sprida resultatet genom att delta i regionala forum inom temat ungdom och kultur där många olika aktörer deltar både från ungdoms- och kultursektorn och kommunerna runt om i Västra Götaland. Vi kommer arbeta aktivt mot skolor och andra utbildningsorganisationer för att sprida resultatet. Allt material vi tar fram kommer vi tillgängliggöra för aktörer inom Västra Götalandsregionen. Vi hoppas att detta projekt kan få ge tips, idéer och sprida ringar på vattnet till övriga delar i Västra Götaland.
Sammanfattningsvis kan man säga att spridning av resultatet kommer ske:
- via kommunernas informationskanaler såsom webbsidor, sociala medier, nätverk, kontaktpersoner etc.
- media och press
- Europa Direkts egen hemsida och facebook-sida
- Open Doors Networks hemsida
- via VGRs informationskanaler för att sprida till övriga kommuner i Västra Götaland
.