Syftet med projektet är att lyfta fram och levandegöra Åby säteris rika kulturhistoria för en bredare allmänhet, turister och djurparksbesökare. Genom att kombinera traditionell och ny teknik vill vi komplettera traditionella sätt för kommunikation för att ge en starkare upplevelse för våra besökare och gäster.En kulturslinga skall skapas, informationsmaterial, insamling samt sammanställning av intervjuer, skyltmaterial och en särskild hemsida som länkar både till Nordens Ark men också till andra viktiga aktörer inom kulturhistoria och arkeologi. Under projekttiden kommer organiserade kulturvandringar och guidningar utvecklas i samarbete med Vitlycke museum och andra kulturinstitutioner i regionen. Tillsammans med Sundsby säteri skall teaterstycken omkring Margareta Hwitfeldts person och gärning uppföras under högsäsong.
Målsättning Vi vill dels samla in den muntliga tradition som fortfarande finns i området om Åby säteri dels sammanställa den rika skatt av sägner och skrönor omkring platsen och de olika färgstarka personer som förknippas med platsen. Målet är att betydligt fler människor än idag skall kunna få del av den intressanta historien än tidigare, att lyfta upp och tydliggöra kulturhistorian på platsen. Hållbarhetsperspektivet är centralt i arbetet med detta projekt.Målgrupp Vi har flera målgrupper, dels de 120 000 årliga besökarna till Nordens Ark, dels grupper i samhället som normalt inte intresserar sig självmant för kultur och historia, t ex för nyanlända som genom ett besök på Nordens Ark under sakkunnig ledning på ett enkelt sätt kan få inblick i landets och landskapets historia. Genomförandeplan Tillsammans med Nordens Arks vänförening och ett nätverk av samarbetspartners genomförs projektet i tre faser.
Vi planerar att genomföra projektet under tre år.Den första fasen är en insamlings- och dokumentationsfas där skriftlig och muntlig information om Åby säteri sammanställs. Det finns många gamla fotografier som visar hur Åby säteri förändrats genom tiden, och dessa bör samlas in, digitaliseras samt kategoriseras. Vi kommer att intervjua personer som på något sätt har haft en anknytning till säteriet. Vi planerar att genomföra studieresor för att se framgångsfaktorer hos andra aktörer som arbetar med digitalisering av kulturhistoria (Fredrikstens fästning, Sundsvall Visitors Centre, Skansen, Nordiska muséet m.
m.).I Fas 2 (2018) används det sammanställda materialet till att utarbeta de olika produkterna i projektet: utforma ett rum och skapa en miljö som tar åskådaren tillbaks i tiden, med hjälp av "skyltdockor", tidsenliga kläder samt verktyg, sätta upp teaterpjäser som även kan användas som material till vår marknadsföring , ta fram skyltar, broschyrer, etc. Skapa visualisering av utvalda berättelser med hjälp av hologram, VR och AR. I fas 3 (2019) slutförs projektet genom att producera och publicera de olika typerna av informationsmaterial, anordna teaterstycken och eventuellt andra utställningar som visualiserar hur säteriet en gång sett ut.
Med hjälp av modern teknik vill vi digitalisera kulturarvet och vi ser att med hjälp av AR,3D och VR kan vi utforma en app med platsinfo där man kan ta del av historian utan att en guide behöver vara på plats och att vi bevarar historian för framtiden. Hällristningen Åbyhällen kommer att lyftas fram med en s k ljudvev..Nordens Ark är en av regionens huvudaktörer för turism och utveckling inom området uthålligt bruk av naturresurser. Nordens Ark är också en av de viktigaste destinationerna i norra Bohuslän där de mer än 120 000 årliga besökarna får ta aktiv del av vårt arbete med artbevarande, ekosystemtjänster.
Inom en liten yta finns här samtliga viktiga perioder i regionens efteristida utveckling representerade från stenålder-bronsålder till nutidshistoria.
Genom att lyfta fram och levandegöra människor och händelser i den rika historien för en bredare grupp, bidrar projektet till en ökad allmänbildning, minskad "historielöshet" och möjlighet för viktig reflexion om vår samtid i en tid där historiens betydelse ökar.
Vi vill verka för att kulturarvet ses som en resurs för länets utveckling och stärka den historiska och kulturella medvetenheten.
Projektet tillför även ett mervärde för de boende i närområdet..