Vänersborg

1 sep 2016 till 15 dec 2016
Aurora Talks

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
150 000 kr

Egna medel

0 kr

Projektets totalbudget

350 000 kr

 

Aurora Talks (tidigare Forum Aurora/Aurora Talks 2015) genomfördes för första gången i augusti 2015 i Trollhättan. Kunskapsspridning, konstnärlig utveckling och inspiration var våra drivande projektmål och visioner. Det var fler besökare på Aurora Talks (tidigare Forum Aurora/Aurora Talks 2015) än vi vågat hoppas på, både lokal och tillrest publik i olika åldrar men också med många besökande musiker och dirigenter under seminarierna. Ämnesvalen för seminarierna (Aurora Talks) var mycket uppskattade av publiken, särskilt som seminarietemat oftast belystes av en direkt anslutande konsert t.ex Aurora Talks - Schostakovitch - tonsättarporträtt med Camilla Lundberg Aurora Talks - Det konstnärliga ledarskapet med Cecilia Rydinger Alin, rektor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kurt Masurs sista framträdande skedde i Trollhättan Augusti 2015. Tillsammans med konsertmästaren Terje Tönnesen och hela Aurora Symphony Orchestra i en Wagner overtyr. Kurt Masur gick ur tiden bara några månader senare. Konserterna med Aurora och master classes i Trollhättan blev Maestros sista offentliga konserter. Han efterlämnade publik och artister omvälvande starka upplevelser att bära med sig resten av livet.

Projektets viktiga mål att sprida bred kunskap kring klassisk musik för att därmed fördjupa och förhöja själva konsertupplevelsen för den enskilde bekräftades tydligt och en viktig effekt var också att kring seminarierna skapades en naturlig mötesplats för publik och festivalartister där mycket intressanta tankar och frågor utbyttes i en prestigelös och avslappnad miljö där ”alla fick plats”. Dirigentsymposiet under ledning av Kurt Masur och Johannes Gustavsson blev en stor internationell framgång med 32 professionella dirigenter från Kina, Estland, Tyskland, Norge, Storbritannien, Grekland, Hong Kong, Italien, Japan, Libanon, Danmark, Polen, Rumänien, Ryssland, Sverige, Syd Korea och USA. Denna grupp genomgick en intensiv vecka i Trollhättan präglat av kultur och erfarenhetsutbyten, ledarskap och resultat. Nivån på de deltagande seminariedirigenterna i detta koncept var så pass hög att de då samtidigt blev en tillgång rent konstnärligt för festivalen/nätverket i stort, och för publiken.

Aurora Talks i kombination med Aurora Festivals och Aurora Master Clases i denna omfattning och i detta format är helt unikt i Norden och väldigt lite liknande finns internationellt, behovet för ett tonsättarsymposium och dirigentsymposium inkl. gränsöverskridande seminarium & givna erfarenhetsutbyten är stort. Efter att ha drivit Aurora i 10 år genom 35 festivaler upplever vi från insidan att den klassiska musiken i många avseenden fortfarande har mycket att utveckla vad gäller jämställdhet. Vi tror att den klassiska musiken & branschen liksom samhället i stort mår bra av balans mellan könen. När vi t ex letat efter musik skriven under 1800-talet skriven av kvinnor, är det vår övertygelse att mycket av den musiken hade framförts betydligt mer om samma musik vore skriven av män.
Mycket har förstås hänt med jämställdhet under senaste 150 åren, men titta ut i världen och fråga hur olika miljöer är jämställda? Fr.o.m. 2016 års festivaler kommer bl a detta att genomsyra våra festivaler. Aurora Talks är ett ypperligt tillfälle att i ord & ton i möten mellan tonsättare, dirigenter, musiker & publik lyfta fram dessa frågor.

Vi vill med projektet fördjupa och förstärka konsertupplevelsen, öka kunskapsspridningen tvärs igenom alla målgrupper för både utövande konstnärer och åhörare oavsett ålder, kön, akademisk, etnisk eller kulturell bakgrund. För nämnda målgrupper erbjuda erfarenheter, perspektiv och kunskaper från nationella & internationella t ex mediala kulturpersonligheter och konstnärer. Aurora Talks vill bidra till både kunskapsspridning och inspiration kring kulturens kraft i allmänhet och den klassiska musikens i synnerhet, bidra till individers förhöjda livskvalitet, förståelse och tolerans för kulturellt och socialt sammanhang.
.

 

 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta