Det är med extra glada fingrar som vi här beskriver vårt projekt "Opera i Nya Kulturella Vävnader". THE BEAR av William Walton sjungs på originalspråket, engelska. Operan är baserad på Tjechovs pjäs från 1888 och publicerades 1967 med titeln The Bear – ”Extravaganza in One Act”. Det bryter ut ett herrans liv hemma hos änkan Popova som i fulländad sorg får möta Smirnov, en fordringsägare i penganöd som bestämt sig att nu får det vara nog. Han ska ha tillbaka vad man är skyldig honom på ett eller annat sätt! Änkans envishet gör honom vansinnig och han utmanar henne till duell, vilket får ett oväntat resultat.
Med stöd från Kulturbryggan och Kulturrådet har vi satt igång repetitioner för William Waltons opera, "Björnen". Vi jobbar med döva skådespelare, hörande musiker och sångare för att tillsammans skapa en unik gestaltning i nya kulturella konstellationer. Mötet mellan döva och hörande öppnar en möjlighet att synliggöra opera och musikdramatiken på nya sätt och framhäva musiken, sången tillsammans med teckenspråket och kroppsspråket på lika villkor. Vad som blir viktigt är mötet mellan människor på scenen och mellan publik och skådespelare. Vi har ett samarbete med Göteborgs nya sommarscen, Kronhusteatern där vi ska spela 10 föreställningar i sommar.
Det bor cirka 500 Döva/teckenspråkskunniga i Göteborg och kanske 1000 i regionen och med en sådan minoritet är det viktigt att skapa nyfikenhet och intresse hos oss hörande. Därför vill vi visa alla andra hur lätt och kul det är att möta minoritetsgrupper som döva och hur dessa berikar även en annars så konservativ konstform som opera. Det skapar möjlighet till kreativitet, integrering, kultur, ömsesidig utveckling. För gruppen hörande är det oerhört viktigt att få ta del av kultur som också inkluderar Döva då det ger insikter och möjligheter till ett närmande och utforskande. Vi vill inspirera till nyfikenhet. Här kommer att få upplevas allt från avancerad operasång, teckenspråk, fysisk teater, konstmusik, interaktioner, experimenterande och publikaktiverande musikdramatik. Detta är riktat till Döva som får kliva in i en verksamhet som musikdramatik tillsammans med hörande och därigenom får en möjlighet att se sig presenterade som en grupp där allt är möjligt och där nya möjligheter öppnas till kommunikation. Genom att visa att hörande och döva kan skapa musik-teater tillsammans och njuta av den tillsammans så kan vi visa att alla olika, till synes polariserande grupperingar, kan mötas och skapa gemensamma förutsättningar och gemenskap. Vi vill visa att teckenspråk är något som angår hörande och döva. att musik är något som angår hörande och döva. Att vi har mycket mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. Öppna alla våra tillgängliga sinnen, ta del av den andra och kommunicera med varandra. Här inbjuds inte bara hörande/döva utan även svenskar och nyanlända invandrare. Operan sjungs på engelska och är därmed tillgänglig för en internationell publik. Det är mer en fråga om att bjuda in och inkludera på alla plan.
.