Syfte/målsättning: "Vi kvinnor ska skämmas över att vi har mens! Vi ska skämmas över att vi åldras! Vi ska skämmas över klimakteriet! Vi ska skämmas över att våra bröst hänger! Varför? Männen anses bara charmigare med åren, eller hur? Det är helt galet", säger Maggan 49 år, en av de intervjuade för projekt ÖVERGÅNG. Trots att vi lever i ett av de mest jämställda länderna finns mycket kvar att göra. Vi vill för den finansiering vi söker hos Västra götalandsregionen sammanställa och producera en vandringsutställning, cirka 40 kvm, med hög konstnärlig kvalitet, innovativ och väl formgiven av formgivaren och konstnären Linda Wahlgren, där kvinnor före, i och efter klimakteriet, med olika bakgrund och erfarenheter och rötter i skilda kulturer, är i fokus. Deras berättelser och tankar om livet, om vad de vill göra resten av sitt liv, om sina kroppar, om kraften och energin, om hur det är att ha fler dagar bakom sig än framför sig. Fortfarande kallas mogna kvinnor för "klimakteriekärring".
Klimakteriet är skambelagt, något en helst inte pratar öppet om. Det är sällan skildrat i dagens kulturliv så därför är det dags nu. Text, ljud, fotografi ska i gestaltningen skapa sinnliga rum av personlighet och intimitet. Vandringsutställningen ska visas på traditionella kulturarenor som museer, kulturhus, bibliotek och den ska också nå ut till platser där en inte förväntar sig möta utställningar, som frisersalonger, badhus och andra rum i Västra Götalandsregionen. Människor ska bli berörda, överraskade, glada, sorgsna, förbannade, inspirerade när de möter utställningen.
Detta ämne har potential, vi märker ett stort intresse i regionen. "Den utställningen vill vi visa", säger samtliga vi har pratat med! Programverksamhet, som vi planerar och genomför tillsammans med lokala arrangörer och Sensus studieförbund, med workshops, studiecirklar, samtal, är en självklar del och ger möjlighet till ökad delaktighet på varje ort som utställningen visas. En del av den finansiering vi söker kommer att gå till planering av programverksamhet i regionen men framförallt är det lokala arrangörer och Sensus studieförbund som står för finansieringen av programverksamheten. Målgrupp: Framförallt är kvinnor målgruppen, för att få känna igen sig, få tala om det tabubelagda. Men oavsett om vi är kvinnor, män eller hur vi identifierar oss och unga eller gamla, kommer här finnas upplevelser för eftertanke.
Och ge insikter i hur det är att vara utrustad med livmoder och vara mitt i livet. Bakgrund: I Körverket ÖVERGÅNG (finansierat av Musikverket, Kulturrådet, VGR, Helge Ax:son Johnsons stiftelse) har 17 kvinnor med olika bakgrund, rötter i olika kulturer och med skilda erfarenheter mellan 45 till 73 år, alla från Västra Götalandsregionen djupintervjuats. Lina Ekdahl har skrivit sångtexter utifrån de intervjuerna och tonsätter gör Paula af Malmborg Ward. Fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin har haft workshop och fotograferat kvinnornas kroppar för ett bildspel som ska visas i samband med körverkets framförande. Kvinnorna har också fotograferat själva.
Vi kommer också ha workshop med lokala körer i regionen där det kommer fram ytterligare material. VGR:s finansiering av projekt ÖVERGÅNG har möjliggjort djupintervjuer, turné för körverket, workshop med fotograf och workshop med tonsättare och lokala körer för uppsättning av körverket i regionen. Vi har ett enormt rikt material med hög konstnärlig nivå och innehållsrika berättelser som inte ryms i körverket. Detta vill vi ta tillvara, gestalta och sprida i en vandringsutställning för att fler ska få ta del av dessa genuina berättelser i text, ljud och bild. Därför ska vi sammanställa, formge, producera och bygga vandringsutställningen ÄGGEN ÄR SLUT.
För att möjliggöra denna utställning söker vi finansiering hos Västra götalandsregionen. Finansieringen ska användas till sammanställning av underlaget: utställningstexter, ljud/musik, fotografier. För utställningsdesign och formgivning. Till produktion och bygge av utställningen och till utställningsmaterial och inköp av teknik, möbler, material. Underlaget, i form av intervjuerna, sångtexter, tonsättning, fotografier (men det måste gestaltas i utställning) har vi tack vare projektet ÖVERGÅNG (som Musikverket,Kulturrådet,VGR och egna insatser finansierat).
Den finansiering vi söker hos VGR gör det möjligt att producera en vandringsutställning, marknadsföra den och att vi kan göra regioninnevånare delaktiga i en bred programverksamhet. Vandringsutställningen ÄGGEN ÄR SLUT kan visas på egen hand tillsammans med workshop och programverksamhet. Vandringsutställningen ska också komplettera när körverket sätts upp av lokala körer på olika platser i Västra Götalandsregionen. Turnéplaneringen kommer att ske i samarbete med Sensus studieförbund, regionala arrangörer och med hjälp av det nätverk Västarvets "Utställningen kommer" har. Vandringsutställningen kommer att produceras med teknisk rådgivning och support från Västarvets "Utställningen kommer" (Vi uppskattar deras insats till cirka 10 000 kr).
Däremot har inte Västarvet utrymme, tid eller resurser att producera, bygga och turnera denna utställning de närmsta åren. Vandringsutställningen ÄGGEN ÄR SLUT ska produceras under hösten 2016 för att kunna visas i samband med att körverket turnerar. Urpremiär för körverket är 21 januari 2017 i Katedralen i Röda sten. Därefter åker körverket ut på turné i regionen och sätts upp av lokala körer. Samarbete med olika lokala körer har inletts.
Och det finns ett stort intresse för vandringsutställningen ÄGGEN ÄR SLUT. Ett antal kontakter har tagits med utställningsarrangörer i Västra Götalandsregionen. Genomförandeplan: * Projektgruppen: Producent och tillika ansvarig för vandringsutställningens innehåll och sammanställning av allt material och formgivaren kommer att ha möten om hur utställningen ska utformas. Vi kommer att ha möten med fotograf Elisabeth Ohlson Wallin som kommer att bidra till gestaltningen. Vi kommer regelbundet ha möten med Västarvets Bo Ekberg och utställningstekniker angående bygget av utställningen och angående turné.
* Producenten och Sensus studieförbund kommer i tidigt skede planera turnéverksamheten för utställningen. Även för körverket och utställningen tillsammans och för programverksamhet för att få stor regional spridning. Kontakt och möten med lokala arrangörer har inletts framgångsrikt. * Formgivning av utställning, marknadsföring, programverksamhetsplanering med Sensus och lokala arrangörer. * Bygge av utställning av erfarna utställningssnickare inom regionen, till exempel Nya Varvets snickeri, som Ruska har producerat utställningar med (Utställningen Killar, RÖST! och delar av Hembygd någonstans i Sverige).
* Hemsida kommer att tas fram för utställningen. * Vernissage av utställning med programverksamhet och framförande av körverket. * Turné av vandringsutställningen.För att skildringar av mogna kvinnors liv och erfarenheter av att befinna sig mitt i livet, i klimakteriet, är sällsynt på kulturarenorna. Det är nytt och innovativt regionalt. Det är angeläget nationellt och också i allra högsta grad regionalt. Vi ser ett stort intresse och en stor potential i regionen för att visa vandringsutställningen ÄGGEN ÄR SLUT och arrangera programverksamhet. Strömstad (biblioteket), Stenungsund (kulturhuset), Ulricehamn (biblioteket), Skövde (biblioteket), Herrjunga (biblioteket), Fegnersfors (Not quite), Mölndal (Malin Lejonberg), hårsalongen Kolla kolla (Gbg) har redan visat intresse.
Samtliga lokala arrangörer som visar vandringsutställningen ÄGGEN ÄR SLUT kommer att bekosta transport av utställningen.
Vi vill visa utställningen och arbeta med programverksamhet för att sätta fokus på livsfrågorna som kvinnorna berör, få igång ett brett samtal med många deltagare. Det främjar jämställdheten och folkhälsan i regionen..