Alla talar om invandringen - vad gör vi för dem som kommer i allt större skaror?
Detta är ett pilotprojekt för att integrera invandrare genom att se på filmer tillsammans med svenskar och få en gemensam upplevelse. Vi tror på och är övertygade om att samtal innebär möten.
Pilotprojekt i Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Tanum och Strömstad.
Många flyktingar kommer till Sverige. Ensamkommande barn, familjer och vuxna kommer hit.
De lever på förläggningar eller lägenheter. De som får stanna ska lära sig svenska. Och det kommer fler.
Vi behöver flyktingarna och de oss för att komma in i vårt samhälle, få tala svenska, försöka förstå oss och våra värderingar. Detsamma gäller oss.Med denna bakgrund vill vi skapa möten och samtal. Film är ett bra verktyg för detta.
Vi träffas i lokaler som ligger utanför förläggningarna i avsikt att vi svenskar får tillfällen att möta de nya medborgarna och att kontakter uppstår. Kontakter som kan leda till vänskap och kanske till arbetstillfällen och praktikjobb.
Syfte.
1. Att mötas och att samtala.
2. Att ha roligt och få en stunds njutning och komma in i en annan värld.
3. Att skapa en berättelse.
Filmvisningar för ensamkommande barn och svenska barn är ett av arrangemangen. Det finns många bra filmer att visa och samtala om. Alltifrån Chaplin-filmer till japanska animationer som Det blåser upp en vind och Spirited away. Filmer kan visas på Gerlesborgsskolan, Grebbestads folkhögskola, Rio Bio i Fjällbacka, Gerlesborgsskolan, Kulturhuset Hav och Land i Hunnebostrand, Nautic, Futura, Kulturhuset i Tanum, Folkets Hus i Munkedal, biografen i Lysekil med flera ställen. Musik kan framföras gemensamt och samtal uppstår om instrument, kompositioner, spelstil. Musik är njutning och inlevelse. Det behöver vi alla. Alla olika konstformer är suveränt användbara och utgör en brygga till att lära känna och att förstå varandra. Det är upp till oss alla skapa rum för möten, samtal och uttryck. Målet är att få invandrarna att känna sig välkomna och att de får svenska kontakter.