Bakgrund: För 40 år sedan, 1973, lämnade konstnären Carl-Harry Stålhane Rörstrand i för att stå på egna ben. Femtiotvå år gammaI tog han sitt stora kliv från etablerad industrikonstnär till fri keramiker. I det gamla Vattenverket vid Vänerns strand startade han upp Designhuset Lidköping tillsammans med sin närmaste man, den skicklige drejaren, Kent Ericsson. Designhuset proppades fullt av ambitioner. Man ville bevara och vidareutveckla den konstnärliga kvaliteten inom stengods- och porslinsområdet satsa på produktionsutveckling, skapa vackra bruksting och vara en plantskola för ungdom.
De tidiga 70-talets "tillbaka till naturen"-ideologierna färgade visionerna. "Det här stället är i allra första hand tänkt som ett andningshål för oss själva och andra konstnärer, en kombination av informationscentrum och experimentverkstad, sade Stålhane till Nya Lidköpings Tidningen sommaren 1974. I början av 80-talet startade Carl-Harry Stålhane och Kent Ericsson Porslinsfestivalen med en tanke om att det skulle bli en återkommande stor turisthändelse i Västergötland. På slutet av 80-talet startades Porslin & Keramikskolan där man arbetade vidare med att bevara och förbättra det keramsika kunnandet. Skolan lever kvar under namnet Formakademin och finns idag på Rörstrand området i centrala Lidköping - i "den gamla fabrikens" lokaler.
Syfte: Att få möjlighet att inventera, dokumentera och presentera kulturarvet Designhuset. Att bygga upp en liten utställning om Designhuset/Stålhanegruppen där besökarna får känna sig delaktiga - en stor del av föremålen ska vara tillgängliga för att känna på. Att i samarbete med eleverna på Formakademin bygga upp en grund för deras relation till skolans historia. Att samla in underlag för en vidareutveckling. Förstudien ingår i en större ambition om en permanent utställning/mötesplats om Stålhanegruppen/Designhuset.
Genomförande: Utställningen kommer att byggas upp med en ambition om att synliggöra inte bara det konstnärliga uttrycket utan också processerna bakom föremålen. Vidare vill vi lyfta fram hur konstnärerna i allmänhet och Carl-Harry Stålhane i synnerhet färgade samhällsdebatten i Lidköping under 70- och 80- talen. Planen är att Öppna upp utställningen under Kultur & Porslinsfestivalen i Lidköping i augusti 2013. Utställningen kommer att finnas i anslutning till Formakademins utställning REUNION II där tidigare elever på Keramiskolan/Formakademin ställer ut. Dokumentation i form av text och bild.
Mål: Att bidra till att hålla historien levande - trots Lidköpings mycket färgstarka porslin och keramikhistoria bleknar minnet fort. Att eleverna på Formakademin får tillgång till sin tidslinje också från de senaste 40 åren. Att förutom den historieberättande funktionen vara en mötesplats för inspiration och idéutbyte. En dörr att kliva in igenom..
Designhuset Lidköping drevs i demokratisk anda och det är en självklarhet att vi följer och respekterar den hållningen.
Vår ambition är att sprida kunskap, inte bara genom utställning/mötesplats i Lidköping, utan också genom böcker och tillgänglighet på nätet.
Vi hoppas slutligen att det här projektet kan bidra till att den årliga festivalen i Lidköping bibehåller den internationella tradition som Porslinsfestivalen en gång hade.,
Stöd till utvecklingsprojekt i form av förstudie.
En förstudie/liten utställning om Stålhanegruppen/Designhuset Lidköping där vi både inventerar, dokumenterar och presenterar.
Vi uppmärksammar att det är 40 år sedan Carl-Harry Stålhane lämnade fabriken Rörstrand för att stå på egna ben. Under utställningen välkomnas besökarna att dela med sig av sina erfarenheter av Designhuset och Keramikskolan (Idag Formakademin).
Vi vill genom förstudien samla in och dokumentera kunskaper och erfarenheter men också väcka nyfikenhet och engagemang. Nyckelord: Dialog. Delaktighet och Identitet.
,En utställning om Designhuset/Stålhanegruppen som en mötesplats för idéutbyten, i en miljö som präglats av keramisk tradition, gagnar inte bara den lokala identiteten utan också hela regionen.,Designhuset Lidköping drevs i demokratisk anda och det är en självklarhet att vi följer och respekterar den hållningen.
Vår ambition är att sprida kunskap, inte bara genom utställning/mötesplats i Lidköping, utan också genom böcker och tillgänglighet på nätet.
Vi hoppas slutligen att det här projektet kan bidra till att den årliga festivalen i Lidköping bibehåller den internationella tradition som Porslinsfestivalen en gång hade.,.