Kompani Nomads projekt MAN MUST DANCE bygger på samtida samisk dans blandat med uråldriga shamanistiska riter i kombination med ny teknik. Det här projektet är ett försök att överbrygga geografiska och kulturella avstånd. MAN MUST DANCE önskar förena urfolk från hela världen och låta oss dansa tillsammans i realtid. Men det räcker inte med teknik, utan allt handlar om innehållet, som måste hålla en hög konstnärlig kvalitet och vara nyskapande!
”Man must dance” – urfolk dansar i realtid på nätet, har fått pengar från Kulturbryggan och Göteborgs stad (200 000 SEK)Deltagande länder: Sverige och Kanada. Tidsperiod: 20120701-20121231.
Bakgrund Kompani Nomad är ett samiskt danskompani, som har forskat kring den försvunna samiska dansen, med stöd bl a av professor Peter Sköld på Centrum för Samisk forskning i Umeå. Birgitta Stålnert har skrivit boken ”Jakten på den försvunna samiska dansen” som handlar om koreografen, dansaren och jojkaren Ola Stinnerboms envisa sökande efter bevis på att det funnits en samisk danstradition. Tillsammans driver vi Kompani Nomad, sedan 9 år, och producerar föreställningar som vill visa att det finns en samtida moderna samisk scenkonst som lever i exil i städerna, långt från fjäll och renskog. En parallell samisk kultur som växer i den urbana miljön och som tillför ett breddande trottoarsamiskt perspektiv.
Vårt långsiktiga mål är att skapa en plattform så att vi kan föra den samiska samtida dansen vidare och få ett nationellt mandat att producera föreställningar för barn och ungdomar. Ett av de största hinder vi mött är bristen på välutbildade samiska/svenska dansare – visst finns det utbildade dansare, men få har den bredd och teknik som behövs för att kunna dansa Ola Stinnerboms koreografier. Därför har vi börjat söka oss till andra länder där det finns dansare som både har tillräckligt bra grundutbildning och är klassiskt skolade samt har en urfolksbakgrund.
Hösten 2012 åker vi till Toronto för att försöka hitta dansare, men vi ska också spela föreställning, ge konsert samt hålla dansklasser. Vi har några samarbetspartners som vi redan kontaktat i Kanada, bl a i Toronto( Santee Smith konstnärlig ledare för Kaha:wi Dance Theatre och Sandra Laronde som är konstnärlig ledare för Red Sky samt i Vancouver Mike Dangeli som leder gruppen Git Hayetsk Dancers.
Grundidén är att vi ska hitta bra samarbetsmöjligheter med urfolkskompanier i bl a Kanada, men även Grönland i det skarpa projektet. Vi vill samverka med dem inför Kulturhuvudstad 2014 i vårt projekt SNOW, som vi hoppas kunna förverkliga med hjälp av ny teknik och dansare från andra länder. Genom det här projektet ser vi en chans att hitta former för att samverka på distans och medverka i varandras föreställningar via Internet och filmade sekvenser i realtid. Vi vet att detta är helt nytt och vi tror att just i det här fallet blir det extra spännande, eftersom vi dessutom fysiskt har träffats och jobbat ihop på golvet.
Mål och syfte
• Att använda Internet på ett nyskapande sätt inom den samtida danskonsten
• Att hitta nya sätt att nå ut till publiken, genom ökad tillgänglighet via nätet
• Att binda samman urfolk från olika länder i realtid på scenen
• Att lösa problemet med bristen på tillräckligt utbildade samiska/svenska dansare
• Att stärka den sårbara samiska kulturen genom att tillföra ett nytt internationellt ben
Tanken är att på sikt bygga en modell, som går att överföra på andra projektidéer och kanske även andra konstområden. Det handlar om att utveckla nya metoder för att samverka och repetera, men också nya metoder för att distribuera dans. Men också ett sättt att konstnärligt jobba ihop på distans utan begränsningar av tid och rum.
Vi tror också att det finns olika sätt att presentera resultatet på, dels som ett scenkonstarrangemang för teater, men också som ett event i utomhusmiljö för allmänheten. Vi tror också att skolor och utbildningar på många olika nivåer, skulle kunna använda tekniken för att jobba tillsammans på distans.