31 maj 2012 till 31 maj 2013

Utmärkande för polskorna och valserna från Hogdal i Strömstads kommun, är lättheten och den salsaliknande asymmetrin. Platsen har uppmärksammats av folkmusiksverige som en gömma där den ”korta trean” finns bevarad. Spelmännen Evald, Folke och Göte är åldermän som ännu har den särpräglade rytmiken i ådrorna. I deras musikaliska minne finns låtar som överförts i generationer mellan stenhuggare, smeder, småbrukare, tullare och fabriksarbetare.

I dag finns en ny generation spelmän/spelkvinnor som har utvecklat den nordbohuslänska musiken, med många av hogdalslåtarna, till en försörjningskälla. Grupper med namn som Huldrelokkk, Hemålt och Blå Fålen sprider låtarna på den tyska musikmarknaden. En relativt ung mandolinbyggarverkstad har etablerade musiker från hela landet som kunder.

Strömstads Museum har för avsikt att skapa mer kunskap kring detta unika kulturarv. Vi vill också undersöka om det som börjat som en kort trea i stugorna i Hogdal, kan bli levebröd för fler i framtiden.

Projektidé:
Öka medvetenheten om den nordbohuslänska musiken. Bredda intresset genom att fläta samman berättelser om musiken med berättelser från arbetslivets vardag, med syftning på unga människors möjligheter i dag.

Mål:
1. Dokumentera. Kartläggning och porträttering av spelmän/spelkvinnor i Strömstadstrakten, deras musik och personliga arbetsliv.
2. Utställning. Utställning med temakvällar på museet.
3. Förmedla. Trycksak med inspelningar.

Metod:
1. Kombinera två infallsvinklar, musik och arbete, dels för att ge spänning åt gestaltningen, dels för att fler ska känna igen sig och bli lyhörda för musiken och dess möjligheter.
2. Sammanföra dåtid med aktualiteter.

Visa på karta