24 aug 2012 till 18 maj 2013
SpotCity Lounges

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
90 000 kr

Egna medel

709 000 kr


Kontakt

Föreningen SpotCity
Tomas Ferm
0705-87 54 50
tomas@spotcity.se


Partners

SpotCity Lounges planeras att genomföras 25 aug – 15 sept 2012. Alternativt datum 20 april – 19 maj 2013.

SpotCity Lounges utvidgar det offentliga rummet i Göteborgs citykärna och ger utrymme för koncentrerade konstupplevelser på oväntade platser mitt i shoppingstråket. Projektet är ett led i konstprojektet SpotCitys långsiktiga arbete; att skapa nya platser för konst i stadsrummet, undersöka hur konst kan interagera och kommunicera i stadslivet samt tänja på gränserna för vilken konst som kan visas där.

Liksom tidigare SpotCity projekt är SpotCity Lounges platsspecifikt på så sätt att verken skapas i relation till platsens arkitektur och historik samt till de aktörer som finns i området och människorna som rör sig där.

SpotCity Lounges består av en nio meter hög Tornlounge på Kungsportsplatsen samt fem stycken mindre lounger skapade i befintliga lokaler i samarbete med näringsidkare i området; Avalon Hotel, Franks Café, PhoneHouse, Pocketshop och Lilla Klippoteket. Att skapa lounger mitt i shoppingstråket är ett sätt att "flytta ut" möjligheten för koncentrerad konstupplevelse som annars endast ges på gallerier, konsthallar och muséer.

Tornloungen, som är lika hög som Karl den Xl:s ryttarstaty på andra sidan Östra Hamngatan, är inredd med en bekväm sittmöbel avsedd för en person åt gången. Besökaren erbjuds ett nytt perspektiv på staden, avskildhet och plats för reflexion. Byggnaden är benvit förutom två mörkgrå kvadratiska fönster. Fönstren är snedställda som kvadraten i Malevich målning Vit kvadrat på vit botten (1918), vilket gör att det på avstånd ser ut som att tornet är krökt eller lutar. Verket, som är ett monument för den enskilda individen, refererar såväl till konsthistorien* som till lokalpolitiska diskussioner om stadens utveckling samt omvälvande politiska processer i omvärlden.

Via verket Tornloungen, som också fungerar som en fyr för hela projektet, marknadsförs övriga mindre lounger som finns i befintliga lokaler i området. Loungerna utformas på olika sätt exempelvis i form av en ombyggd torkhuv där ett videoverk visas, en multimediainstallation som omvandlar ett källarutrymme, eller ett ljudverk i hörlurar som avlyssnas i ett fönster där utstikten och förbipasserande ingår i verket.

Följande konstnärer bjuds in för att utforma de mindre loungerna och bidra med video- och ljudverk; Nathalie Djurberg, David Lynch, Bo Melin, Pipilotti Rist, Linda Tedsdotter, plus ytterligare två konstnärer.

Fokus på arkitektur och stadsplanering löper som en röd tråd genom samtliga SpotCity projekt. I SpotCity Park 2008 etablerades en "folkpark" för alternativ kultur under temat stadens framtid och arkitekturskribenten Mark Isitt tilldelades det första SpotCity priset. SpotCity TextArt 2011 var världens första textbaserade utställning i stadsrummet; där varje enskilt verk undersökte privata kontra offentliga platsers begränsningar och möjligheter. Verket Förflyttning 1026 m 262° med texten Tänk på döden, hämtad från Stampens kyrkogård, skapade ett tankerum över stadens platser och dess olika karaktärer och funktioner. Tornloungen är liksom "Tänk på döden" ett möte mellan konst och arkitektur och kan fungera som en injektion i det kontinuerliga samtalet om utvecklingen av staden.

SpotCity Lounges avslutas med seminarier om utvecklingsmöjligheterna för konsten att kommunicera i det offentliga rummet. Medverkande konstnärer, samarbetspartners, politiker och forskare bjuds in för att delta.

Erfarenheter från SpotCity Lounges och tidigare SpotCity projekt läggs ut på SpotCitys hemsida i form av fotografier, filmade dokumentationer, publicerade texter om projektet; recensioner, blogginlägg, texter som forskare skrivit om projektet samt radio- och TV-inslag om projektet. För detta ändamål kommer hemsidan att byggas ut. På sikt planerar vi att ge ut en bok om projekten.

Visa på karta