Hur ser unga människor idag på sitt Sverige, på sin hembygd? På det lokala samhället, den ort där de lever sina liv.
Hur förhåller de sig till sin hembygd? Kanske är den någon annanstans än där de lever. Vad är bra? Vad är dåligt på orten där de bor? Vad vill de förändra? Har de någon makt att påverka? Längtar de någonstans? Det är i första hand i sin hembygd man är delaktig, det är där man börjar om man vill förändra något.
Vi har sökt upp unga, med olika social och etnisk bakgrund, olika intressen och förutsättningar…, runt om i Sverige, från Malmö i söder till Pajala i norr, Stenkumla på Gotland i öster och Skärhamn i väster. Intervjuat och filmat dem om deras liv med tema hembygd. Låtit de berätta på sina villkor för att få fram deras röster så att vi får en giltig bild av Sverige idag. Sammanlagt har vi mött 120 unga mellan 15 till 20 år, både enskilt och i grupp, med sitt kompisgäng. En femtedel av de unga kommer från Västra Götalandsregionen.
De har fått välja en plats på orten där de bor. Det kan vara på torget, en skogsdunge, busskuren, kyrkan… Vi har filmat de på den platsen och där får de berätta framför kameran. Detta är ett sätt att visa var unga tar plats i det offentliga rummet. Vilka platser de ”hänger” på.
Samtliga filmade har fotograferat sin hembygd på egen hand. Vilket ger unika bildberättelser om Sverige från ett ungt perspektiv.
Detta är ett demokratiskt projekt där alla kommer till tals på lika villkor och på samma arena. Här får vi höra Niclas i Arjeplog, som stortrivs i sin hembygd, och hela sitt liv drömt om att bli lastbilschaufför, Isaac som bor mitt i Stockholm, rest världen runt och nu är egen företagare vid 19 års ålder. Vi får höra Avin berätta, som är uppväxt i Hammarkullen och har hjärtat både här och i Kurdistan, om att hon vill bli tagen för den hon är och inte dömd för att hon råkar ha rötterna i något annat än Sverige. Daniel i Alafors, anser att den viktigaste frågan är att vi inte ska dela upp oss i vi och dom.
Unga skriver: 730 gymnasieelever, både på praktiska och teoretiska program. De har skrivit om sin hembygd, under ledning av poet Olivia Bergdahl: Det har blivit dikter, prosastycken, guidningar i skriftlig form från olika orter, dialektala ordlistor… över 1500 texter har kommit in.
Vi kommer att gestalta det insamlade materialet i en 150 kvm stor vandringsutställning: Hembygd – någonstans i Sverige. En överraskande, innovativ och spännande utställning med problematiserande frågeställningar.
Utställningen kommer att vara en utmärkt plattform att arbeta med pedagogiskt kring frågor om hembygd, identitet, demokrati och samhälle. En museipedagog med rik erfarenhet av att arbeta med unga, Sofia Dahlqvist, kommer att göra ett pedagogiskt material. Som komplement till vandringsutställningen producerar vi en innovativ digital plattform som kommer att vara tillgänglig på nätet och på så vis kunna användas i skolor och i andra sammanhang.
På varje museum som vandringsutställningen Hembygd - någonstans i Sverige visas kommer vi att vara med och initiera programverksamhet bestående av workshops, debatter, samtal och föreläsningar. Detta för att öka ungas delaktighet i den demokratiska processen.
Utställningen Hembygd – någonstans i Sverige har väckt stort intresse. Arbetets museum, producerar vi utställningen tillsammans med. De är idag Sveriges främsta museum på att bygga vandringsutställningar. Kalmar läns museum, Jönköpings läns museum, Göteborgs stadsmuseum, Västergötlands museum, Mölndals stadsmuseum, Teknikens hus i Luleå, Historiska museet i Stockholm, Dunkers kulturhus i Helsingborg är intresserade. Den är redan nu inbokad till 2015.
Utställningshyra kommer att tas ut från samtliga museer som visar Hembygd - någonstans i Sverige, vi, Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson, medverkar vid varje vernissage, vi är också med och planerar programverksamhet för museerna och vi kommer att hålla föredrag. Allt detta kommer att generera intäkter under 2013-2015 till projektet .
Här kan ni se vår presentationsfilm om projektet: http://www.jalinfilm.com/shows/hembygd/
Vi visar en film, som presenterar projektet, i Göteborgs Stadsmuseums projektrum till och med april i år.
Vi medverkar på olika mässor, vi var på Ungdomsstyrelsens Rikskonferens 2011, på konferens anordnad av FUISM och Forum för utställare. Vi medverkar på Museernas vårmöte i Göteborg 28-30 mars, vi ska vara med på Friends konferens i Göteborg. Vi medverkade i seminarium under Almedalsveckan och på Bokmässan 2010, 2011, vi kommer även vara med där i år.
Vi samarbetar med Gbg stad angående Barnkulturåret, med Sveriges Hembygdsförbunds generalsekreterare Jan Nordwall och Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund.
Hembygd – någonstans i Sverige är delfinansierat av Allmänna Arvsfonden.
Hembygd – någonstans i Sverige är i behov av ytterligare finansiering för att kunna tillmötesgå det stora intresse och engagemang som finns.
Därför önskar vi nu medfinansiering av Västra Götalandsregionen.