30 apr 2011 till 30 aug 2012

Fanny Grens väg
- ett sommarnattsmöte med trädgårdens ursprung och väsen

Idé:
På årets kortaste nätter kommer åter till liv de väsen från förr som ännu andas i botaniska trädgårdens växtlighet. Dessa nätter upprepas åter det lika tidlösa som livslånga kärleksmötet mellan den vid det tidiga 1900-talet åldrade änkefrun Fanny Gren på Stora Änggården och 1600-talets hejderidare Arfued Diureskytter, som får personifiera den trädgård och natur kring Änggården som Fanny alltid haft så nära band till. Berättelsen om henne för oss på nattlig vandring genom Botaniska trädgården och låter oss möta den natur och de väsen som format trädgårdens historia genom århundradena.
Medan den långa skymningen övergår i sommarnatt får vi skymta, känna, dofta, ana och lyssna till dem som tidigare var så viktiga i trädgårdens och Änggårdens historia och som vi kanske ännu behöver i dess djupa grönska.
Längs vandringen berättas trädgårdens historia baklänges; om den tidiga trädgården, om Änggårdens vidsträckta ängar, om hur ängen en gång lösgjorde sig ur skogen, och om djurens bete i skogen och på heden, om den kungliga jaktskogen och om den ursprungliga skog som en gång bredde ut sig över allt detta – allt i samspel med de olika mytiska väsen som ända in i vår tid befolkat vår natur.
En skymtad undertext handlar om mötet mellan människan (Fanny) och jorden (Arfeud) och allt det liv som dessa - katalyserade av mötet med skogens andeväsen skapar tillsammans; trädgården, lustgården, paradiset, med dess både himmelska och demoniska komponenter. Kort sagt: ett spel om hur människan behöver mötet med naturen för att kunna skapa en harmonisk värld i respekt för den omgivning som givits oss.

Mytologisk bakgrund
I spelet sammanförs två mytologiska världar. Skogens väsen i spelet – huldran/skogsrået, älvorna, näcken - har bakgrund i en lång folklig nordisk – germansk – östeuropeisk berättartradition, som liksom folkmusiken har överlevt inte minst kyrkans försök att kväsa den. Trädgårdens väsen i spelet - fauner/satyrer, nymfer - har däremot en bakgrund i antikens gudavärld, odlad med även orientaliska inslag, inte minst i renässansens England (t.ex. av Shakespeare) och ses här som hitkommen tillsammans med de starka engelska park- och trädgårdsinfluenserna, framförallt till högreståndsmiljöer.

Vad vi vill ge:
Vår önskan är att publiken ska få med sig en gnutta mer förståelse av vår historia, men framförallt en upplevelse av den besjälade natur, som egentligen hela tiden finns där runt omkring oss - men också djupt inom oss. En stunds magiskt möte med naturen i vår hetsigt rationella och allt mer naturfrånvända tid.
En undertext i spelet handlar om just detta; om mötet mellan människan (Fanny) och naturen (Arfeud Djureskyttere) och allt det liv som dessa - katalyserade av mötet med skogens andeväsen (nymfer och fauner, älvorna, Näcken och själva skogens rådare Huldran) - skapar tillsammans (trädgården, odlingen, lustgården, paradiset). Vår tro är att människan behöver det magiska mötet med naturen för att få kraft att arbeta för en harmonisk värld i respekt för den omgivning som givits oss.

Publik
Vi tror att detta kan locka en stor publik av bl.a. natur- och trädgårdsintresserade utöver den vanliga kör-, teater- och danspubliken i Göteborg, men också attrahera besökande turister.

När?
Planen är att genomföra spelet under 5 kvällar/nätter i juni 2011, varav en på midsommarafton och en under årets kortaste natt, den 21 juni.

Vilka är vi?
•Kören Rabalder: Rabalder, www.korenrabalder.se, är en Göteborgsbaserad scenisk kör som gjort närmare tiotalet egna produktioner och återkommande medverkat vid de nattliga mysteriespelen vid Torpa stenhus. www.torpaslottsteater.se
•Dansare, koreograferade av Ami Skånberg, koreograf, dansare och författare.
•Folkmusiker
•Medlemmar ur Göteborgs botaniska trädgårds vänförening och trädgårdens personal
•Lena Frilund, regi. Lena är artist och regissör och ledare för kören Rabalder. www.lenafrilund.com
•Calle Bergil, manus och guide. Calle har tidigare producerat och medverkat som storytelling-guide i 20 år i skymningspelet Huldrans Natt www.huldransnatt.se. Calle är också naturvårdsbiolog, natur-kulturskribent www.enbloggomgud.blogspot.com och medlem i Rabalder.

Ett samarbetsprojekt
Projektet sker i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum, Göteborgs botaniska trädgård, föreningen Botaniskas Vänner och kören Rabalder.

Marknadsföring
Annonsering kommer att ske via Stadsmuseets, Botaniska trädgårdens, Botaniskas Vänners och Rabalders informationskanaler; hemsidor, kalendarier, program, Facebookgrupper och mailinglistor. Stadsmuseets erfarenhet av annonsering av dramatiserade historiska vandringar kommer att utnyttjas.
Annonsering kommer även att ske i GP och affischer sättas upp/ flyers läggas ut på turistinformationer, institutioner, bibliotek, caféer, butiker och anslagstavlor.
Affischering sker även i botaniska trädgården och biljetter kommer att kunna köpas i Botaniska trädgårdens butik.