Birger jarl, en av rikets mest betydande historiska personer, stod under 2010 i fokus med anledning av 800-årsjubileet av hans födelse 1210. Ett av eventen i jubileumsåret var en mycket omtyckt teaterpjäs om jarlen; Makten, Myten, Människan, som också framfördes 2011, under några sensommarveckor i Varnhem.
Nu bildas föreningen Teater Tidlös för att fortsätta med de historiska spelen. Såväl aktuellt forskningsläge kopplat till vårt regionala kulturarv som upplevelsebaserad folkbildning och turism pekar mot en ny huvudperson; Magnus Ladulås. Teater Tidlös vill därför skapa ett nytt teaterprojekt med syfte att uppföra ett spel om Ladulås med familj. Skådespelet ska uppföras på tre ställen i regionen; Skara, Forsvik samt Lödöse. Teatern kommer att ingå i ett samarbetsprojekt med bland andra Västarvet och studieförbunden ABF och Vuxenskolan som också omfattar utställning och bildningsaktiviteter.
Denna ansökan gäller avskilt Teater Tidlös skådespel med namnet ”Gästabudet på Gälaqvist” och har ett totalt budgetomfång på knappt 900 000 kr. Vi ansöker hos Regionens kulturnämnd 150 000 kr.
Bakgrund
Västra Götaland har en särskild position när det gäller underlag till forskning, förmedling och kulturturistisk produktutveckling kring tidig medeltid. I regionen finns spår från denna spännande tid i form av byggnader, dokument, museiföremål och immateriellt kulturarv.
Under ett drygt decennium har regionen skördat stora framgångar inom turism och folkbildning tack vare den fiktive Arn, Birger jarl och andra historiska magnater. Forskning och produktutveckling för upplevelser har följts åt, i synnerhet är Birger jarl-året 2010 ett exempel på det, där Västra Götaland slog sig samman med Östra Götaland och Stockholm. Huvudmän i detta projekt var Västergötlands museum, Östergötlands museum och Stockholms medeltidsmuseum. Historieprofessor Dick Harrisons vurm för Västra Götaland som medeltidsregion har särskilt tagits tillvara i Skaraborgsregionen, inom det pågående projektet ”Skaraborgs medeltida besöksmål”.
Som en naturlig vidareutveckling av detta tema har fokus sedan ett antal år riktats mot Birger jarls efterföljande, i första hand hans son Magnus Birgersson, mer känd som Magnus Ladulås. Under 2011 pågår ett forskningsprojekt med syfte att undersöka och analysera kvarlevorna av Magnus Ladulås och hans familj. Projektet innebar en uppmärksammad gravöppning i Riddarholmskyrkan i Stockholm under våren 2011. Under sommar och höst pågår analysarbete och resultaten beräknas kunna presenteras preliminärt under innevarande höst.
Forskningsresultat och historiska fakta är en bärande ingrediens i den kunskapsbaserade turismen som kallas kulturturism. Folks lust till lärande och turismbranschens vilja och förmåga till att skapa spännande upplevelser stimulerar till resor och besök på arrangemang och till platser som går att koppla till historiska personer.
Det är mot denna bakgrund angeläget att skapa produkter i form av aktiviteter och reseförslag för att stimulera till ökade besöksströmmar. Samtidigt inspireras till studier och upplevelser för att ta in historiska och nutida fakta på ett lättsmält sätt.
Projektets idé
För skådespelet om Ladulås finns ett manus framtaget med rubriken ”Gästabudet på Gälakvist”. Pjäsen speglar framför allt konflikter mellan Valdemar och Magnus med Magnus drottning Helvig som pådriverska. Utgångspunkten i spelet är situationer som utspelats i och omkring borgen Gälakvist i Skara och som här ställts samman till en spännande teaterberättelse med mycket sång och musik invävt i handlingen. Både familjära och samhälleliga konflikter finns med i vår berättelse med ett brudrov med rättsliga konsekvenser samt upprorsmakare som ställs till svars och skickas till Stockholm för att avrättas. Spelplanen är ca 20 föreställningar fördelade mellan Västarvets museer i Skara, Forsvik och Lödöse. Professionella skådespelare agerar tillsammans med amatörer. Föreningen Teater Tidlös är arrangör.
Syfte och mål
Målet är att uppföra skådespelet om Ladulås-familjen på tre orter i Västra Götaland om ca 6 föreställningar. Dessutom planeras ett samarbete med skolorna i Skara och särskilda skolföreställningar.
Vidare är syftet att stärka den planerade kunskapsspridningen om 1200- och 1300-talen som pekar ut Västra Götaland som en region med unikt kulturarv. Teatern är ett verktyg att med lustfyllt skådespel, sång och musik, låta Magnus Ladulås vara ”ciceron” i detta arbete. Spelet utgör en viktig del i satsningen kring Ladulås och kompletterar Västarvets planerade utställning och studieförbundens bildningssatsning.