Detta projekt är en vandringsutställning med elever i grundskolans årskurs 8-9 och elever i gymnasieskolan som målgrupp. Utställningen kommer i första hand att visas i Göteborgsområdet men senare också i hela Västra Götaland. Avsikten med utställningen är att ge en mer personlig skildring av andra världskriget än den sedvanliga. Den kommer också att ge inblick i civilbefolkningens situation i ockuperade länder och krigsfångenskap, hur en familj splittras och en från början svensk kvinna får ett främlingspass när hon återvänder till Sverige som flykting. Eftersom materialet också har Göteborgsanknytning ger det möjlighet att uttrycka en närhet som sällan är möjlig i detta sammanhang.
Den tyske fälttandläkaren Günter Grell och hans svenska hustru Inga-Lill har efterlämnat ett unikt material från det andra värlskriget. Materialet består av flera timmar inspelad smalfilm, brev, fotografier mm. Från krigsfångenskapen i Sibirien finns hans kläder, föremål som Günter tillverkat för att kunna överleva och förpackningar med surrogatkaffe mm. Vidare finns fotografier från hustrun Inga-Lills barndom i Göteborg, den stora villan i Långedrag och fadern Arons charkuterifabrik och affär i Nordstan. Också Inga-Lills tyska pass och det främlingspass hon fick vid återvändandet till Sverige finns bevarade.
Günter har skrivit en bok om sina 10 förlorade år och har han själv läst in texten på band (på svenska. Också Inga-Lill har skrivit en skildring om sina år under kriget och de år hon trodde att hennes man var död.
Med utgångspunkt från hela detta rikliga material kommer en vandringsutställning att produceras.
Günter Grells material ger en annan och mer personlig bild av kriget än den vanliga. Tandläkarens och läkarens roll är att hjälpa skadade, inte bara tyskar utan även där det behövdes, t ex ryska krigsfångar och civilbefolkning. Hans filmer (varav en del är filmade med den allra första tillgängliga färgfilmen) ger också en mycket intressant inblick av vardagslivet i de av tyskarna ockuperade länderna. Vistelsen i lägren i Sibirien och hur Günter Grell på olika sätt lyckades överleva i fem år när 90 procent av övriga fångar dog är en dramatisk berättelse där Günter Grell slutligen kommer till Sverige, återförenas med sin familj och bygger upp ett nytt liv i lilla Björketorp i Västergötland.
Utställningen kommer att bestå av dels stillbilder framtagna ur det rika filmmaterialet, dels av tv-skärmar med bildpel och delar av Günters filmer.Vidare kommer en del av den rikliga korrespondensen mellan Günter och hans fru att visas. Ytterligare en del av utställningen kommer att bestå av kläder och föremål från krigsfångenskapen. I en interaktiv del av utställningen kan den intresserade både söka information och pröva sina kunskaper om krigets lagar, Röda korsets roll i krig etc.
Utställningen kommer först att visas i skolor i Göteborgsområdet, med speciellt syfte att användas under studiedagar. Den kan därefter visas i hela regionen.