31 okt 2011 till 21 okt 2012
Eddie was here

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
100 000 kr

Egna medel

180 000 kr


Kontakt

Tidaholm kommun
Hanna Eklöf
0502-60 61 92
hanna.eklof@tidaholm.se

"Eddie was here" - en utställning och ett ungdomsprojekt om musikern Errol Leonard Norstedt/Eddie Meduza och de avtryck han lämnat kvar i Tidaholm och Sverige.

Bakgrund:
Under sin kringflackande barndom bodde Errol en längre tid i Tidaholm. Han startade sitt första band här och arbetade vid verkstaden Arenco på samma ö som Tidaholms Museum idag ligger. Han var bokstavligen här. Och han gjorde avtryck i Tidaholmarnas minnen, i berättelser, bland vänner och musiker. Både äldre och yngre Tidaholmsbor har en relation till honom. Några gick i hans skolklass, många är de som festat med honom, spelat i hans band, några är helt nya fans, tonåringar som bär hans namn och bild på kepsen eller ryggen.

Syfte:
Vår tanke är att lyfta fram berättelserna om Errol i ett projekt som leder fram till en utställning sommaren 2012. Vi vill lägga tyngdpunkten på det muntligt traderade, det som skrattades åt under fester, skvallrades om, kanske hemlighölls. I en liten stad som Tidaholm går rykten snabbt. En inflyttad människa med Errols ovanliga förnamn, ohämmade humor, grova språkbruk, stora talang och sårade självkänsla måste ha väckt uppmärksamhet. Vad händer när man är annorlunda i en liten bruksort?

Vi vill också berätta en annan historia än den allmänt spridda om musikern Eddie Meduza. Under 2007-2009 samlade dokumentärfilmaren Stefan Berg in ett stort material till dokumentären Eleganten från vidderna – filmen om Eddie Meduza. I filmen lyckades han förmedla en nyanserad bild av musikern, lyfta fram hans stora musikalitet och den person som fanns bakom masken Eddie Meduza. Med utgångspunkt i filmmaterialet och i samarbete med Stefan Berg och Anakronfilm vill vi fördjupa och vidga bilden av Errol Leonard Norstedt.

Mål:
Med projektet och utställningen om Eddie Meduza vill vi fördjupa kunskapen om musikern och personen bakom artistnamnet och rollen. Vi vill samtidigt belysa bruksortens Tidaholm särart, lyfta fram raggarkulturen som har ett starkt fäste här som en betydelsefull kulturyttring. Vi vill också vidga synen på ett lokalhistoriskt museum av Tidaholms Museums karaktär. Många har fortfarande en förlegad bild av museers verksamhet och den vill vi rucka på. Som museum vill vi berätta det som betyder något för dem som bor här idag. Vi vill att ungdomar ska få en kontakt in i museet, i förmedlandet av kunskap, kultur och samtidshistoria. De ska känna att museet berör dem och att museets värld är kreativ och full av möjligheter.

Genomförande:
Under sommaren 2011 visades en mindre utställning kallad I väntan på Errol på Tidaholms Museum. Här uppmanades besökare att bidra med sina egna berättelser och minnen av Eddie Meduza och hans liv. Vi hade ett klotterplank för spontana uttryck och vi bedrev också en insamlingsverksamhet via de större Eddie Meduza-hemsidorna, museets egen hemsida och via Facebook. Tack vare utställningen och hemsidorna har vi redan nu fått in ett ganska stort material med berättelser och minnen, samt knutit kontakter med samlare, vänner, fans och andra som har haft en relation till Errol.

Under hösten 2011 ska vi inleda verksamheten med samarbets- och fokusgrupper bestående av elever från Rudbecksgymnasiets estetiska program. Vi vill veta hur ungdomar i Tidaholm idag upplever Errols historia. Vad känns igen? Har de upplevt något liknande? Vi vill höra deras reaktioner och vill vi veta varför Eddie Meduzas musik och texter än idag attraherar unga. De som är särskilt intresserade kan knytas till utformandet av utställningen och programverksamheten kring den.

Under våren 2012 går vi in i en annan fas där vi sammanfattar allt insamlat material, börjar formge utställningen tillsammans med ungdomarna och slutligen också bygger utställningen, skriver texterna och tar fram all den teknik som behövs.

När utställningen Eddie was here invigs den 5 maj 2012 sker det under Tidaholms stora cruisingkväll.

Utställningen planeras att visas under perioden 5 maj till 22 oktober 2012. Därefter kommer vi att låta utställningen gå på turné till intresserade utställningshallar runt om i Sverige.

Samarbetsparter:
I projektet Eddie was here kommer vi att samarbeta med Rudbecksgymnasiets estetiska program, dokumentärfilmaren Stefan Berg på Anakronfilm, samt musikern Peder Sveder som var en av medlemmarna i Pack of losers, Errols första band i Tidaholm.

Eddie Meduzas turnéledare under 1990-talet, Peter Löfberg bidrar med kontakter och arrangerar konserter i samband med bl a invigningen av utställningen.