30 nov 2011 till 29 nov 2012

Strömstads kommun har sedan tre år genomfört en årlig kulturfestival (Winter Word Festival under en helg i början av mars. Festivalen har haft "ORDET" som centrum med ett brett utbud av olika kulturella aktiviteter som författarsamtal, seminarier, performance, dans, konstutställningar, film och kurser. Festivalen vänder sig till en bred publik i alla åldrar.

Grundidén bakom festivalen är att uppmuntra det lustfyllda läsandet, samvaron kring det på skilda sätt uttryckta ordet samt att därigenom stimulera till ett eget skrivande.

För festivalens räkning uppfylls syftet genom författarsamtal inriktade på professionellt skrivande, skrivar- och berättarkurser riktade till olika grupper, förlagsrådgivning angående egenutgivning, publicering och distribution genom traditionella och nya former och olika inspirationsmöten.

Festivalen har även aktivt arbetet med utgivning av folkligt berätande. År 2000 inbjöd festivalen allmänheten att medverka i en antologi "Vågor", som inte hade andra innehållsmässiga begränsningar än att det skulle finnas anknytning till Strömstad; antingen hos berättelsen eller författaren. Antologin kom att omfatta 37 berättare och 350 sidor. Försöket blev så lyckat att samtliga 14 kommuner inom Fyrbodalssamarbetet beslutade att under 2011 ge ut var sin antologi under den gemensamma titeln "Lågor". Antologierna, som presenteras vid Bok- och Biblioteksmässan 2011, omfattar tillsammans 536 berättare och ca 5 000 sidor i fjorton volymer. Utgivningen har samordnats och producerats av WWF med stöd av Fyrbodals kommunförbund.

WWF har inför festivalen ett löpande samarbete med grund- och gymnasieskola, studieförbund och föreningsliv.

Festivalen 2012 kommer att genomföras den 2-3 mars i Strömstad. Grundtemat att stimulera lusten i ordliga upplevelser samt att entusiasmera det egna skrivandet kvarstår. Ambitionen för 2012 är att arbeta med gränslösa möten kring nordisk/nordatlantisk kultur och med förståelse för grannspråkens tillgänglighet. Vi vill särskilt i samverkan med föreningen Norden belysa frågor om gränslös förståelse och den nu allt mer märkliga trenden att nordiska medborgare använder engelskan som konversationsspråk sinsemellan.

Även inför 2012 kommer det inom WWF genomföras ett bokutgivningsprojekt. Utgångspunkten är att bjuda in till ett tvåspråkigt möte mellan svenska och norska gränsberättelser. Projektet kommer att genomföras med en eller flera samarbetspartners i Norge samt bibliotek i VG-regionen.

Planeringen för festivaldagarna har påbörjats med huvudtemat gränsöverskridande berättande. Följande programpunkter är planlagda till dags dato.

Tradition:

Skådespelaren Martin Aliaga (S) läser och berättar om Strindberg i anslutning till jubileumsåret. Skådespelaren Jan Coster (S) har upptäckt en hitintills okänd text av Strindberg: "I hummerfisket"?. Ann Smith (S) berättar om livskamraten Åke Hodell och hans litterära gärning. Kyrkoherden Sten-Edgar Staxäng (S) demonstrerar memoarskrivandets vedermödor,

Förnyelse:

Den ironiska berättelsen - författarna och mediapersonligheterna Knut Naerum (N) och Kalle Lind (S) demonstrerar handgripligt ironin som litterär metod. Kvällskabaré "En glad kväll med Kafka!"
Ordet som bas för kulturupplevelser vid sidan av litteraturen. Dansperformance i samarbete med E=mc2. '

Ungas ord:

Skrivande för unga, lokal barnteaterproduktion, sagoberättande.

Gränslöst:

Nordatlantiska möten: Poeterna Johan Lindblom (S), Joe Bell (UK) och Jackie Kay MBE (SCO) framträder enskilt samt diskuterar "sina" poesifestivaler Ledbury Poetry Festival, Scotland's Poetry Festival och Trollhättans/Göteborgs poesifestivaler.
Författaren Stefan Hammarén (F) och regissören Lars-Erik Sällström (S) presenterar en gränslös kortfilm som görs på uppdrag av föreningen.

Ur regionalt perspektiv kommer vi att bygga på det nätverk som skapats kring "Lågor". Vi har kring projektet nått ut till bibliotek, kulturförvaltningar, bokhandlare, skolor och lokalpress och vi gemensamt hitta vägar att fortsätta detta arbete. Vi kommer därför bjuda in de som medverkat kring Lågor-projektet till WWF för att diskutera en eventuell fortsättning. Vi kommer också försöka få flera kommuner inom regionen att fatta stafettpinnen och skapa samarbeten kring en antologiutgivning genom att presentera vårt ganska enkla och billiga koncept.

Ansökan innefattar således egentligen två delar:
dels Litteraturfestivalen under två dagar,
dels projektarbetet under året som syftar till att hitta nya former för att stimulera litteraturintresset i vid mening från ett gräsrotsperspektiv.