Projektet syftar till att under ett år prova metoder i uppsökande, utvecklande och kontaktskapande arbete i Sjuhäradsbygden. Målgruppen är 16-25-åringar som av en eller annan anledning inte redan hittat sin ingång till frivilligt engagemang och som därmed har låg erfarenhet av ideellt arbete och/eller. Genom deras medverkan i projektets träffar, utbildningar och praktiskt genomförande är vårt slutmål att utrusta unga med verktyg för att självständigt ta ansvar för en aktiv, meningsfull och drogfri fritid tillsammans med andra.
Den uppsökande delen, som pågår under hela projekttiden, handlar om att hitta ungdomar med idéer (och av erfarenhet så har all det) som de vill förverkliga - vare sig det är att utveckla någon kulturyttring tillsammans med andra, genomföra evenemang eller liknande. Detta görs utifrån antagandet att det enklaste och närmaste sättet att skapa kontakt är att gå fram och säga hej; därför är mycket av tiden planerad att ligga i skolkafeterior, aulor, hos jobbcoachverksamheter, på torg, hos föreningar, på internet, och andra samlingsplatser.
Den utvecklande delen handlar om att förse de som vill våga delta med verktyg; utbildningsdagar, lägerhelger med seminarier och träffar med olika föreningar, offentliga förvaltningar och andra organisationer, workshops, planering och personligt stöd. Eftersom en av de viktigaste slutprodukterna i projektet är ökat självförtroende är det viktigt att det hela görs i en accepterande miljö där det är okej att försöka och att det är bättre att göra "fel" och prova igen än att inte våga.
Den kontaktskapande aspekten handlar mycket om att skapa möten - riktiga möten där kontakter byggs, människor går med i nätverk, man träffar potentiella arbetsgivare genom att till exempel leta samarbeten till egna projekt och evenemang - det sägs ofta att kontakter är vägen till arbete så därför känns det motiverat att arbeta med att unga arbetslösa och de som snart slutar gymnasiet skapar kontakter, hittar sin framtida förening man innan inte visste fanns, eller på annat vis skapar förutsättningar för att unga bygger egna nätverk, vilket såklart är ett roligare sätt att säga "förebygga utanförskap".
Då vi har lokal för kontor och aktiviteter mitt i Sjuhärad (nära centrala Borås) redan klar är det vi behöver stöd till delar av lönekostnaden samt resor och utbildning.