SYFTE OCH MÅL
2010 års upplaga av Göteborgs Poesifestival är den 29:e, vilket gör festivalen till Sveriges äldsta poesifestival. Målet är att arrangera en poesifestival som är är inspirerande för publik såväl som medverkande. Vi tycker det är viktigt att poesin fungerar som ett tänkande, och vill låta den vara ingångar till olika kritiska perspektiv. Syftet är att vara en mötesplats för alla som är intresserade av poesi och känner behov av att få se, höra och uppleva den. Syftet är också att vara en scen för nyskriven poesi, och ställa frågor kring vad den vill och gör. Ambitionen är att
skapa en festival som är öppen för nya tankar och utvecklingar och vi lägger stor vikt vid våra samarbeten.
TEMA
Vi arbetar varje år utifrån ett tema som ska fungera samtidigt öppnande och fokuserande, det vill säga möjliggöra relevanta ingångar till seminarier och samtal och fungera som en kreativ begränsning i det konstnärliga arbetet med festivalen. Temat för 2010 års festival är Makt. Det talas mycket om politisk poesi, men ofta i luddiga termer. Med vår programläggning vill vi belysa begreppet Makt från olika håll. Ett av festivalens seminarier kommer att i samtalsform ta upp frågor kring konsumtion och makt, representation, begär och arbete.
SAMARBETEN
Vi väljer varje år ut någon som vi så att säga "ger bort" festivalfredagen till en eller en grupp utomstående att curera. I år har vi valt bokförlaget Tranan, som har en mycket spännande utgivning från tex Asien, Latinamerika, Afrika, Mellanösten. Vi fortsätter även våra framgångsrika samarbeten med ungdomstidskriften ponton och ABF Göteborg.
PROGRAM
Fredagens program står alltså Tranan för. Till lördagsprogrammet har vi hittills bokat Ida Börjel, Jenny Högström och Johan Jönson. På listan över intressanta medverkande står konstnären Jenny Holzer, Kristina Lugn, Mara Lee och Hanna Hallgren, båda högst politiska poeter (se vidare bif. projektplan).
Liksom tidigare år hålls Ung poesi som en väl integrerad del av festivalen, där vi också trycker en antologi, Ung poesi -10.