Kontakt
Bergsjöns kultur- och medieverkstad
Shaker Khalil Tahrer
0706-321614
shaker@kulturmediaverkstan.se
Projektidé
Unga filmarbetare på väg är ett nyskapande projekt, som vill finna nya metoder och tillvägagångssätt för nya unga filmarbetare och/eller filmarbetare utanför arbetsmarknaden att få en chans till större kunskaper och erfarenhet av filmarbetslivet. Projektets som löper över tre år kommer sammantaget att ge 35-40 ungdomar med intresse för film i åldern 16-29 år tillfälle att få utveckla och utöva sina kompetenser via en konkret långfilmsprocess. En unik företeelse både nationellt som internationellt där ungdomar får bli aktiva deltagare i ett filmskapande. Med projektet skall ungdomar tillsammans med professionella etablerade filmarbetare mötas för att utbyta kunskaper, idéer och på det sättet hitta nya lösningar för ett effektivare filmskapande. Via projektet kommer ungdomar få erfarenheter och kunskap om arbetsmarknaden, men även få möjligheten att påverka det egna kulturlivet.
Bakgrund
Västra Götaland har under de senaste tio åren lyckats etablerat sig som en ledande filmregion i Europa med hjälp av internationella uppmärksammade kvalitetsfilmer. Med filmens hjälp har olika näringsidkare i linje med den audiovisuella sektorn etablerat sig i regionen. Dock har undersökningar, bland annat från Arbetsförmedlingen men även från Film i Väst visat att det råder brist på viss yrkeskompetens i regionen för att tillgodose behovet av den efterfrågade arbetskraften. I Arbetsförmedlingen Kulturs arbetsmarknadsprognos 2008 rapporteras det om att 17 % av arbetsgivaren inte funnit den arbetskraft de söker och att vid 330 lediga platser har inte ens arbetsgivarna försökt rekrytera på grund av att de inte trodde sig finna den arbetskraft de söker. Ett stort problem för branschen, men också för de unga nya talanger som söker arbete.
Unga filmarbetare på väg vill råda bot på detta och därmed stärka Västra Götalands profil som en offensiv och framåtsträvande region. I nuläget kan ungdomar som önskar göra film endast få stöd i form av kamera- och redigeringsteknik från regionala resurscentrum. Detta bidrar till att ungdomar endast har erfarenhet av småskaliga projekt i skolans eller egen regi, där kompromisser och endast få nyckelfunktioner är representerade. Glappet mellan studier och arbetsliv är därmed svårt att överbrygga. Då de unga saknar professionell erfarenhet eller kunskap har de svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Genom att satsa och ge dessa ungdomar chansen att utvecklas men även få referenser och arbetslivserfarenhet kan de lättare ta sig in på arbetsmarknaden. Unga
2
filmarbetare på väg kopplar samman de oerfarna med de erfarna för att stimulera och utveckla den visuella produktionsformen i Västra Götalandsregionen.
Hela filmbranschen har med den senaste tekniska revolutionen fått svårare att hänga med både i distribution, men även i hur ett effektivt genomförande kan göras under en produktion, samt bibehålla en hög kvalité. Det finns mycket kostnadsresurser som kan sparas in i form av ett långsiktigt tänkande och i en investering av nya unga talanger. Då de unga får bättre att utvecklas kan humankapitalet bättre tas till vara och svensk filmarbetsmarknad kan bli mer konkurrenskraftig mot den europeiska filmindustrin.
Projektmål:
• att utveckla och säkerställa den kompetens som filmregionen Västra Götaland efterfrågar
•att bidra till att skapa kontaktnät, referens, erfarenheter och meriter för framtiden
•att skapa praktikplatser och arbetstillfällen för ungdomar utanför arbetsmarknaden
•att utveckla ungdomars kunskaper i de olika faserna inom ett långfilmsprojekt
•att bidra till att minska generationsklyftorna i samhället
•att blanda ungdomar med olika bakgrunder, ålder, erfarenheter som sammanbinds av sitt gemensamma intresse för filmskapandet
•att stärka ungas tilltro till sin egen förmåga och utveckling
•att stärka ungdomars inflytande på det svenska kulturlivet
•att inspirera till ungdomars egen skaparkraft och förmåga att utföra större projekt
Det unika är att deltagarna kommer att ha handledare och bli handledda genom de olika faserna i produktionen ända fram till genomförandets slutskede. Den kompetens som de professionella besitter kan därmed lättare förmedlas till de yngre som i sin tur kan bidra med ett annorlunda och nytt perspektiv till produktionsskapandet. Det är genom att finna nya lösningar idag som en hållbar och framgångsrikarbetsmarknad för filmare kan utvecklas. Den visuella produktionsvärlden expanderar alltmer och konkurrensen från europiska filmare ökar. Genom att behålla och vägleda nya unga filmtalanger kan de inte bara bryta sitt utanförskap utan även bli konkurrenskraftiga på både den nationella och internationella arbetsmarknaden.
Målgruppen:
Unga filmarbetare på väg kommer sammantaget att rekrytera cirka 35-40 deltagare från olika delar från Sverige. Via hemsidan och kontakter med filmskolor landet runt kommer rekryteringen av filmintresserade ungdomar att ske. Även kontakter och assistens från Arbetsförmedlingen Kultur bidrar till rekryteringen. Dessutom har ett samarbete med projekt Unga i jobb, som är ett
3
samarbete mellan socialtjänsten i Bergsjön och Kortedala upprättats . Målsättningen är att fördelningen mellan ungdomarna skall vara jämn både vad gäller kön och förhållandet mellan svenskfödda och ungdomar med utländsk
- Ungdomar med intresse för filmskapande från hela Sverige
- Arbetslösa ungdomar som önskar få arbetslivserfarenhet
- Elever från folkhögskolor med filmutbildning
- Filmelever från Filmhögskolan, Högskolan för scen och musik, Högskolan Väst, Högskolan i Halmstad m fl
- Elever från Mobila filmskolan
Tidsplanering
Genomförande fasen kommer att bestå av 3× 12månaders perioder.
År 1- Förproduktion, produktion och postproduktion
Första perioden sträcker sig från 11 maj 2009 till våren 2010.
Det är viktigt att projektet har en hög ambitionsnivå konstnärligt och en stor spridning för att ungdomarna skall känna att projektet på allvar tar tillvara på deras förmåga.
I slutet av sommaren 2009 rekryterades alla deltagare och blev tilldelade en handledare och ett specifikt funktionsområde. Tillsammans organiserade ungdomar och handledare höstens filmproduktion och bidrog till skapandet via sina specifika ansvarsområden.
Handledarna uppmuntrade ungdomarna att själva utforska och undersöka de problem som kan uppstå i produktionen och pröva olika lösningar. Att våga lita på och uppmuntra ungdomarna att ta eget ansvar är en stor del av projektets mål.
Under första året har en förstudie genomförts och filmen har spelats in med etablerade skådespelare och professionella filmarbetare som handledare. Några av skådespelarna är Marika Lagerkranz, Elin Klinga, Stig Engström, Jacob Nordenson och filmarbetare var bl a dramaturg David Wingate, chefsfotograf Ralf Evers, scenograf Ulla Herdin. Totalt är det ca 15 skådespelare, 15 professionella filmarbetare och 25 ungdomar som ingått i filmteamet. Därefter har nu postproduktionen tagit vid såsom klippning, musik, ljud samt påbörjandet av dokumentärfilmen.
Två av ungdomarna har redan nu fått anställning hos oss, dels för att fortsätta med detta projekt samt genomföra ett av VG-regionen beviljat projekt att bl a sprida mobila filmskolan.
År 2 - fortsatt postproduktion samt distribution och marknadsföring
I början av perioden fortsätter postproduktionen fram till färdig filmprodukt och filmpremiär därefter kommer distributionen att sammanfogas och omförhandlas efter produktionen. Anledningen är att ungdomarna skall bli delaktiga i förhandling, försäljning och marknadsföring
4
samt distributionsarbete. Återigen är det ungdomarna som kommer att tillgodogöra sig det praktiska lärandet och utförandeplaner de har utformat. Ungdomarna kommer därmed få en unik insikt om försäljningsprocessen och dess förutsättningar.
År 3 - Strategisk påverkansarbete till förankring
Ungdomarna fortsätter med distributions- och marknadsföringsarbete av filmen. En films produktlivscykel är lång. Ungdomarna får på detta sätt en möjlighet att följa en skapelses olika faser från produktion till slutfasen. Oavsett vad ungdomarna i framtiden väljer för väg kommer erfarenheterna av att ha arbetat med professionella yrkespersoner finnas kvar. Kunskapen omorganisering, planering, samarbete och försäljning kan tillämpas i vilken yrkesroll eller arbetsmiljö som helst.
Parallellt med detta arbete under år 2 o 3 kommer en dokumentärfilm som beskriver det unika projektet att färdigställas. Seminarier kommer att arrangeras där dokumentären kommer att visas för allmänheten och branschfolk. Projektets slutmålssättning är att införliva slutresultat och arbetsmetod till ett bestående moment i svensk filmproduktion.
Slutdatumet för projektet är den 30 april2012.
Finansiering och samarbetspartners
Projektet har redan i dagsläget finansiering från ESF-rådet. Dessutom kommer vi att söka fortsatt stöd från Allmänna arvsfonden och SDF Bergsjön.
Projektet har även upprättat ett samarbete med Arbetsförmedlingen kultur i Göteborg
I nuläget finns följande referenser till projektet:
Thorleif Larsson, stadsdelschef , Göteborgs stad Bergsjön, tfn 031-365 40 00, e-post thorleif.larsson@bergsjon.goteborg.se
PeterLundstedt, marknadschef på Familjebostäder i Göteborg AB, tfn: 031-731 67 73,
e-post:peter.lundstedt@familjebostader.goteborg.se
Louise Stiernström, samordnare, ESF-rådet i Göteborg, tel: +46 31 707 73 87,
e-post: louise.stiernstrom@esf.se
Patrik Enander, handläggare, Arbetsförmedlingen kultur i Göteborg, tel: 010-4862538
e-post: patrik.enander@arbetsformedlingen.se
Elin Jartung, projektledare, Projekt Unga i jobb, tel: 031 – 365 34 92,
e-post: elin.jartung@kortedala.goteborg.se
Jan Küchler, samordnare, Göteborgs folkhögskola, tfn 0762 – 36 94 31, e-post jan.kuchler@comhem.se
5
Långsiktighet och uppföljning
Projektet präglas av en långsiktighet och kommer att arbeta aktivt under alla perioderna för att nå och förankra de långsiktiga målen.
•Skapa åtskilliga kontaktnät och fortsätta att upprätthålla dem
•Inspirera näringslivet, kulturvärlden och filmindustrin att ta tillvara ungas talanger och förmågor. Deras idéer kan mycket väl vara framtidens lösningar.
•Bidra till att ungdomar får en självklar roll i samhället och på arbetsmarknaden
•Fortsätta att stötta och vägleda deltagarna efter projektets slut
•EtableraytterligareKMVsomcentrumförkreativaungdomarsomvillvaramedattskapa ett varierat svenskt kulturutbud.
•Uppmuntra andra stadsdelar och mindre orter att i samverkan med andra aktörer producera film och skapa projekt med ungdomar.
•Inleda internationella samarbeten, främst på europeisk nivå, hur nya produktionssätt kan bidra till bättre och mer effektiva produktionsförhållanden.
•Hitta även nya vägar för att kunna upprepa projektet
Uppföljning kommer att pågå kontinuerligt underprojektets gång. Dokumenteringen av projektet kommer främst att ske på tre sätt, dels via en videodokumentation som skall färdigställas till en dokumentärfilm, och via en loggbok och en extern utvärderare. Uppföljning och utvärdering kommer att bli viktiga verktyg för projektets fortsatta verksamhet och bidra till att risker och/eller fel kan rättas till i god tid.
Videodokumentation kommer att ha intervjuer med de deltagande ungdomarna och övrig personal, samt dokumentation av hela produktionsprocessen. Efter varje periods slut kommer en del av dokumentären att färdigställas för att kunna användas till spridningen av projektets resultat. Målet är att 2-4 ungdomar med en redan stark vilja och lust att inrikta sig inom dokumentär kan få möjlighet att skapa materialet. Dokumentärgruppen kommer då att ha en professionell utövare som handledare.
Efter projektet kommer ett individuellt tjänstgöringsintyg att utfärdas till alla deltagare.
Bergsjöns Kultur och mediaverkstad ( KMV)
Bergsjöns Kultur- och Mediaverkstad är en ideell förening som utvecklar och skapar film både med ungdomar och med professionella filmskapare. KMV grundades år 2000 och har sedan dess utbildat, producerat och distribuerat film för den nationella och internationella marknaden. KMV haren enkel vision:
Att uppmuntra, stimulera, utbilda och hjälpa det kreativa skapandet bland unga människor
6
Sedan starten har KMV genomfört ett flertal egna projektinitiativ. Allt från radio, bokpublicering, kort - och novellfilmer till dokumentärfilmer. Mest uppmärksamhet har KMVs diverse ungdomsprojekt fått, bland annat Mobila filmskolan, som nu år 2010 - 2012 kommer att spridas i regionen som ett delmål i ett kulturstrategiskt uppdrag från Västra Götalandsregionen. Projekten har gjort att ungdomar, som vanligtvis aldrig hörs eller syns, har fått komma till tals i mediebruset. KMVs professionella filmer, så som Min pappa gråter inte och Fotbollspelare vid midnatt har fått stor publicitet och blivit uppskattade både av kritiker och publik. Projektet ”Filmarbetare på väg” har redan efter första året fått mycket uppmärksamhet i både TV, radio och divers tidningar.
Undersommaren 2008 flyttade KMV in i egna nyrenoverade lokaler vid Bergsjön centrum. Lokalerna har gett KMV en möjlighet att kunna ge deltagarna i KMVs projekt nya förutsättningar och arbetsmöjligheter. I lokalerna finns alltifrån biograf med 42 stolar och klipprum till kontor och kök. Ovan på denna lokal finns även en studio där flera filmer redan har spelats in och kan omställas till produktionskontor.
KMVs samarbetspartners är i nuläget Allmänna arvsfonden, Västra Götalandsregionen, Familjebostäder, SDF-Bergsjön, Kulturförvaltningen i Göteborg, Göteborgs folkhögskola och ESF-fonden.
Projektledning
Shaker K Tahrer, projektledare
tfn:0706 -32 16 14e-post:shaker@kulturmediaverkstan.se
Shaker K Tahrer har ett flertal gånger blivit prisbelönad för sitt engagemang och aktiva ungdomsprojekt, dä ungdomar är delaktiga i ett filmskapande Den senaste utmärkelsen kom från hemmaplan och var det nyinstiftade Bergsjöns kulturpris. Motiveringen löd:”/…/på grund av sitt engagemang för och arbete med att öka ungdomas medvetenhet om kultur. Genom att använda filmen som konstform arbetar han även aktiv med att nyansera bilden av förorten.”. Shaker arbetar även som professionell regissör och manusförfattare och hans hittillsmest uppmärksammade film är den på SVT under julen kontinuerligt visade Fotbollspelare vid midnatt. Shaker är även medlem i Sveriges Dramatikerförbund och Teaterförbundet.
Niklas Lundin, samordnare
Niklas har producerat flera filmer redan från tidig ålder som visats på diverse filmfestivaler. Han har varit delaktig under första året i projektet ”Filmarbetare på väg” där han suttit i produktionsledningen och haft en betydande roll. Utöver detta har han verkat som skådespelaransvarig. Niklas är även utbildad civilekonom vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.