Mölndal

Röhsska Gunnebo Akademien - Regional utvecklingskraft -

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

0 kr

Kort beskrivning av projektet.

Röhsska Gunnebo Akademien
Under våren 2009 har Gunnebo Slott och Trädgårdar och Röhsska museet initierat ett långsiktigt, strategiskt samarbete vars mål är att stärka parternas verksamheter samt stödja en regional utveckling. I denna process har Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet varit aktivt medverkande i de diskussioner som fört arbetet framåt.
I Röhsska Gunnebo Akademien ingår parter som representerar olika sektorer med förankring i Västra Götaland; Gunnebo Slott och Trädgårdar, Röhsska museet, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen samt näringsliv. Utgångspunkt för samverkan är den avsiktsförklaring som bifogas ansökan. Ledord för akademins arbete är historisk trovärdighet, högklassigt hantverk, hållbar utveckling samt innovativ forskning.

Bygga vidare på erfarenhet
Tillsammans representerar akademiens parter ett unikt spektrum av kompetenser.
Gunnebo erbjuder stora möjligheter till utvecklingsarbete inriktat på hållbar samhällsutveckling, kulturturism och besöksnäring. Inom Gunnebos organisation finns erfarenhet inom förvaltning, projektledning, forskning och utbildning. Personalen har även djuplodande kunskap inom en rad områden kopplade till akademins verksamhet, bland annat kulturmiljövård, arkitektur- och trädgårdshistoria, upplevelsenäring och traditionella hantverk. År 2003 utsågs Gunnebo till länets första kulturreservat. Det har givit personalen god inblick i vilka möjligheter det finns att utvecklas inom ramen för ett kulturreservat, erfarenheter som kan delas till andra i samma situation. Hela anläggningen är miljödiplomerad.

Röhsska museet är Sveriges enda museum för design- och konsthantverk. Museet har ett nationellt nätverksuppdrag med syftet att befordra ämnesområdet. Personalen har erfarenhet inom bland annat utställningsproduktion, designpedagogik, verksamhets- och besöksutveckling samt djupare ämneskunskap inom en rad områden. Idag disponerar museet en sammanhängande yta av närmare 6 000 kvm med en samling med ca 50 000 föremål och en omfattande boksamling.

Akademien representeras för närvarande av Göteborgs universitet genom Konstnärliga fakulteten och Institutionen för kulturvård. Under året har även Historiska institutionen samt Institutionen för Ekonomisk historia deltagit i olika samarbeten kopplade till Gunnebo. Detta har följaktligen skapat förutsättningar för ett mer stadigvarande samarbete inom akademien. Göteborgs universitet bidrar därmed med mycket forsknings- och undervisningskompetens och ett brett nationellt och internationellt kontaktnät.

Västra Götalansregionen, med representation från kultursekretariatet, är en aktiv part i
akademisamarbetet. Akademiens verksamhet ligger i linje med regionens arbete att skapa bättre förutsättningar för kultur- och upplevelsenäringen. Regionen har stor erfarenhet av stimulera och stötta nyskapande, internationellt utbyte, forskning och utveckling.

Rekonstruktionsprocessen i fokus
Ett flertal projekt med inriktning mot kulturmiljövård har genomförts på Gunnebo. År 1995 påbörjades projektet Gunnebo åter till 1700-talet. Fram till idag har flera byggnader och trädgårdar rekonstruerats. Rekonstruktionerna genomfördes med traditionellt hantverk och grundas på arkitekten Carl Wilhelm Carlbergs originalritningar. Det praktiska arbetet genomfördes som ett utbildningsprojekt där hantverkare inom olika yrken förde sina kunskaper vidare enligt mästarelärlingsprincipen.

Nästa steg i projektet är att rekonstruera den orangeribyggnad som brann ned år 1829. Orangeriet var en arkitektoniskt och trädgårdshistoriskt intressant byggnad som fylldes med sällskapsliv och odling av exotiska växter. Under sommaren 2009 genomfördes en arkeologisk utgrävning av platsen för orangeriet. Utgrävningen var ett samarbete mellan Gunnebo och Göteborgs universitet. En utgrävningsrapport sammanställs under hösten. Målet är att använda även den fortsatta rekonstruktionsprocessen med projektering, uppförande, förvaltning och verksamheter som utgångspunkt för forskning och fördjupning inom ramen för Röhsska Gunnebo Akademien. En rekonstruerad orangeribyggnad ger akademien möjlighet att utvecklas ytterligare genom sin funktion som fysisk samlingspunkt för verksamheten. Emellertid är det viktigt att poängtera att akademiens verksamhet inte är avhängig en orangerirekonstruktion.

Tidplan
Projektansökan gäller ett treårigt projekt med start 2010. Projektet utvärderas kontinuerligt och målsättningen är att verksamheten permanentas.

Indikatorer
Förslag på indikatorer:
▪ Publikationer
▪ Utställningar och evenemang
▪ Studentmedverkan
▪ Kurser
▪ Seminarier/föreläsningar
▪ Antal besökare till akademiens arrangemang
▪ Akademiemöten

Visa på karta