Syfte
– att tillgängliggöra inspelningar och uppteckningar av folkmusik och folklig dans i regionen genom att digitalisera och registrera materialet i en internetbaserad databas.
– att utveckla ett regionalt folkmusikarkiv samt möjliggöra en mötesplats för folkmusik i regionen med utåtriktad verksamhet.
Bakgrund
Projektet ”hitta folkmusiken.nu!” startades i februari 2008 av Västergötlands-, Dalslands- och Bohusläns spelmansförbund och har etablerat samarbeten med Vara Folkhögskola, ABF Västra Götaland, Västarvet samt Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg- (institutet för språk och folkminnen, DAG).
Med hjälp av de medel som spelmansförbunden under 2008 erhöll från Kulturnämnden Västra Götaland, ABF Västra Götaland och Vara folkhögskola har vi kunnat göra en grundlig inventering av uppteckningar, fotografier, ljud- och filminspelningar som finns på museer, hos föreningar och privatpersoner. Inventeringen visar att detta material, framförallt ljudande medier, är i ett brådskande behov av att föras över till digitalt format. Inventeringen fortsätter under hösten 2009. Den första projektperioden har, bland annat genom samarbetet med Västarvet och Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet, förberett en kommande digitalisering och tillgängliggörande av materialet. En internetbaserad databas, lyssningsstationer på olika platser i regionen, ett regionalt folkmusikarkiv och en mötesplats för folkmusik med utåtriktad verksamhet är uppsatt som mål. Diskussioner pågår om att förlägga mötesplatsen till Vänersborgs museum.
Mål
Specifikt mål för år 2010 är att digitalisera, katalogisera och arkivvårda 600 band. Detta är en förutsättning för att kunna tillgängliggöra materialet.
Övergripande mål är att skapa en livaktig folkmusikalisk region med plats för alla. Genom att använda kultur som metod vill vi arbeta för social hållbarhet i samhället. Med en mötesplats som kan vara en plattform för att bedriva barn- och ungdomskurser, konserter, samarbeten med skolor, bibliotek m.m., vill vi öppna upp för nya användningsområden och nå nya grupper av medborgare. Folkmusik är en musikgenre som står för social gemenskap, hierarkilöshet och det egna uttrycket som vi skall utnyttja. Vi kan lära oss av varandras folkmusik och därigenom skapa möten och förståelse. Idag görs det redan många projekt, produktioner och samarbeten som vänder sig till alla åldrar och som grundar sig på folkmusik i Västra Götalandsregionen. Tyvärr är tillgängligheten till materialet begränsad och många aktiviteter sker med hjälp av redan erfarna folkmusiker. Men intresset ökar och vi vill skapa förutsättningar för att alla skall kunna ta del av och vara delaktiga i Västra Götalandsregionens musiktradition!
Förutom de ovan nämnda organisationerna är kontakt tagen med andra aktörer inom folkmusik i regionen och intresse finns för att på olika sätt använda sig av och levandegöra musiken. Musik i Väst är en av dem och de vill vara med och ta tillvara det insamlade materialet och inom projektet hitta vägar för att levandegöra det på olika sätt, kanske klingande, på nätet, genom fortbildning och pedagogiska insatser. Andra organisationer är Högskolan för scen och musik i Göteborg inriktning världsmusik, Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland och nätverket Världens musik och dans. Att levandegöra det insamlade materialet efter att det gjorts tillgängligt är ett av målen för projektet.
Genomförande av digitaliseringen
Projektet har skapat samverkan mellan regionens aktörer, såväl statliga som regionala och lokala. Bidrag lämnas i olika former. Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) har erbjudit sig att vara centrum för digitaliseringen. Där kan materialet förvaras, arkivvårdas och digitaliseras i en internetbaserad databas. DAG har kunskap om och utrustning för digitalisering. Genom tidigare erhållna medel kommer vi redan under hösten 2009 att påbörja ett pilotprojekt, där en mindre del av det inventerade materialet digitaliseras. Västarvet kommer att stå för serverutrymme och tekniskt kunnande samt deltar i diskussionerna omkring hur materialet på olika sätt kan göras tillgängligt.
Information om projektet kommer att fås genom de samarbetande organisationernas medlemstidningar och hemsidor, genom regionens nyhetstidningar m.m.
Vi vill också erbjuda alla intresserade information genom att åka ut och berätta om projektet och om den lokala folkmusiken.
Till sist
Med hjälp av tidigare erhållna medel från Kulturnämnden Västra Götaland, Vara Folkhögskola och ABF Västra Götaland kan vi fortsätta arbetet med inventeringen. Vi söker nu om stöd för att kunna utföra arbetet med att digitalisera och tillgängliggöra materialet.
Vänligen
Emma Johansson, projektledare
Mail: emma.johansson@vara.fhsk.se
Tel: 0736-132224