Det initiala målet är att skapa nya användningsområden för gps (geografiska positionssystem) och utveckla möjligheterna till upplevelser och mervärden genom dessa.
I framtiden kommer detta att vara en delmängd av en etablerad industri där personer i upplevelsebranscherna tillsammans har utvecklat nya konstformer/industrigrenar. GPS:er erbjuder idag en positioneringstjänst till vilket en mängd platser, föremål och objekt är kopplade. Utvecklingspotentialen bedöms enorm. Regionalt likväl som internationellt.
Visionen är att Västra Götlandsregionen fortsätter att stärka sin ställning som den region i Nordeuropa som utmärker sig för att lägga störst resurser på konst och kultur. För att ligga i framkant när det gäller framtida kulturyttringar krävs idag en koppling mellan redan etablerade kulturbegrepp/konstformer och teknik. Ett nära samarbete mellan kulturinstitutioner, akademi, forskning och näringsliv måste utgöra grunden för att skapa kulturupplevelser med interaktiva tillämpningar på hög nivå.
Arbetslösheten hos ungdomar ligger på en alarmerande nivå. Samtidigt besitter många unga människor en stor informell kompetens kring nya teknologier och är proaktiva användare. De testar, tänjer och utvecklar nya tillämpningsområden. Det gäller allt från mobiltelefoner, musikinstrument till analoga produkter, datorer och mjukvara. I deras användande sker ofta medvetna eller omedvetna kulturkrockar. Upplevelser förstärks och utvecklas genom denna ständigt pågående process.
Parallellt utvecklas de etablerade upplevelsebranscherna sakta framåt. KK-stiftelsens begreppsområden utvecklas först när helt nya möjligheter presenteras för modiga människor som vågar tänka i nya banor. Utvecklingen går framåt men i en maklig takt.
Turism utgör en av världens starkaste branscher som utvecklas snabbt. I ECTN (European Culture Network där Västra Götalandsregionen medeverkar) har man uttalat behov av att utveckla både befintliga och nya turistmål. Här finns goda möjligheter att lyfta fram och engagera ungdomar till att utveckla innehållet och användningsområden i datorer och telefoner med gps. De gps-produkter som finns på marknaden idag är bristfälliga. Bilder, filmer, text, tal och musik, är sällan anpassade för teknologin. Interaktiviteten är i bästa fall medioker.
Tanken är vidare att låta arbetet med att utveckla gps-applikationerna bli katalysatorn för att få ihop akademi, samhälle, näringsliv och kultur bli till ett sammanhållande kitt för att i sin tur gemensamt ta fram nya applikationer, och i en förlängning, en ny bransch. En jämförelse är filmindustrin som område. När filmkameran uppfanns tog det tolv år innan en historia spelades upp för första gången framför kameran. Det tog ytterligare tolv år innan det var en rollbesättning av människor som kompletterade varandra och skrev, filmade och agerade vid kameran.
Vi står inte på nya ben. Det finns idag en stark kultursektor i regionen där delar har kopplingar till det etablerade näringslivet där evenemangsdelarna likväl som mjukvaruproduktionen har funnit sig till rätta. Utöver detta finns även kopplingar till forskning högskolor med goda öppningar mot ungdomar. Tanken är att koppla ihop de traditionella kulturområdena (bildkonsten, musik, berättandet osv) med de nya teknologierna.
Hela projektet har som delmål att vara en ”tankeöppnare” för personer inom kulturen, näringsliv och akademi/forskning. Inledningsvis för att identifiera och syndikera aktörer och resurser för att under våren och sommaren arbeta för att igångsätta pilotprojekt. Parallellt kommer ett aktivt arbete ske med organisationer etc för att säkra satsningen.