Göteborg

1 feb 2017 till 29 dec 2017
Yama - three bodies

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
120 000 kr


Kontakt

Hirame
Caroline Lundblad
info@frauke.se

ålet med projektet Yama - three bodies är ett nytt internationellt butohdansverk skapad för en internationell turné 2017. I verket Yama, som betyder berg på japanska, utforskas vår relation till den otämjda naturen. Den inledande fasen i det konstnärliga arbetet kommer att äga rum vid Nordens Arks utbildningsprogram i Hunnebostrand. Frauke kommer att fokusera på rovdjur, då de har starka instinkter och drifter och ett intressant flockbeteende. Kvalitéer som känns intressanta att studera i relation till temat otämjd natur.

Inspiration till koreografin hämtas även från den japanska Noh teatern samt den japanska mytologin och de japanska folktraditionerna, som Frauke kommit i kontakt med under flera residens i bergsbyn Kamiyama. Frauke har som mål att under vistelsen i Kobe och Kamiyama (april - juli 2017) samla inspiration och kunskap från en uråldrig värld - Noh teatern samt den lokala folkliga dansen då det innehåller ett starkt samband mellan dessa traditioner/dansriter och naturen i området. Den nya kunskapen kan ge näring till processen med verket Yama och ge ny mening åt dansen.Frauke har inlett konstnärliga samarbeten i Sverige, Japan och Finland inför kommande produktion bl.a fortsätter hon samarbetet med svenska musikern Andreas Tilliander.

I samband med projektet kommer Frauke att ge en workshopserie vid Nordiska Teaterskolans påbyggnadsutbildning i skådespeleri/fysisk teater vid Tokalynga Teaterakademi. I samband med gästspelet i Helsingfors är Frauke inbjuden att ge en intensiv workshop under 3 dagar. Workshopen arrangeras av två finska kuratorer, Milja-Maaria Terho och Emilia Liimatainen, som Frauke samarbetar med i ett parallellt projekt, ”ITO”, som inleddes i Berlin juli 2016 och med kommande föreställningar i Helsingfors 17-19 mars. Frauke bjuder med Japanska dokumentärfilmaren Mile Nagaoka som hon arbetar med sedan 2015. Nagaoka har hittills filmat Frauke i Japan och kommer att dokumentera projektet Yama i Kobe och Kamiyama i Japan (april-juli 2017).

Materialet kommer färdigställas till en dokumentärfilm och ger inblick i Fraukes förberedelser, hennes tankevärld och känslor kring dansen. Filmen är en uppföljning av tidigare samarbete, kortfilmen/dokumentären ”Frauke”, som visades i Tokyo och Belgrad, vid JSFF Japanese Serbian Film Festival hösten 2016 samt scenen Atalante i Göteborg 30 januari 2017 och Frauke 2, med visning 3/4 2017 under Tokushima international film festival, Japan. Filmvisning samt konstnärssamtal erbjuds i samband med turnén. Yama three bodies skapas på eget initiativ. Vi har en ambition att kunna nå och involvera olika typer av människor och möta publik från olika samhällsskikt, kulturer och i alla olika åldrar.

Då Frauke skapar Yama three bodies i Sverige och Japan är projektet ett utbyte mellan två kulturer. Verket presenteras på turné i Europa och Japan. Föreställningen kommer att ges till publik på vitt skilda platser: i storstadsmiljö och på landsbygd. Projektet är ett utvidgande av Fraukes internationella nätverk, i ett utvidgat publikmöte. I samband med projektet ges butohwokshops och konstnärssamtal.

Projektet är gränsöverskridande och hämtar inspiration från tvärvetenskaplig forskning, som undersöker gränslandet mellan dans, biomimikry, konst, vetenskap, japansk klassisk noh teater och japansk mytologi. Frauke involverar människor från olika discipliner i sin process vilket ger ny publik och nya infallsvinklar på kroppen och dess relation till världen. Butohkroppen fungerar likt en bindväv, som arbetar i mellanrummen mellan discipliner och länkar samman olika element till en egen enhet. Vistelsen i Kamiyama är skapat på eget initiativ med syftet att lära genom fördjupning i butohns ursprung och att bidra till en hållbar skapande modell ”Global Kamiyama” på den japanska landsbygden. Frauke har ett pågående utbyte med den organisationen Green Valley Inc och får stöd och hjälp (i form av lokala resurser) i hennes skapande och research kring den folkliga dansen och ritualer.

Hon har etablerat en unik kontakt med många lokala invånare. Genom projektet fördjupas relationen med en internationell publik, internationella samarbeten och skapar nya publik grupper tex i Finland där Frauke inte tidigare framträtt. Tidsplan/Spelplatser och speldatum: Konstnärlig forskning: Guidning Varg, Pilgrimsfalk, Berguv. Nordens Ark, Hunnebostrand. 8 februari- 21 mars.

Noh studier/ Filminspelning. Noh mästare Kasada Akio, Kobe, Japan. 11 april - 9 maj. Produktion/ Koreografi: Gästateljévistelse, Kamiyama, Japan. 9 maj - 7 juli.

Marknadsföring, administration. april - juli Work in progress/ Fotografering Pressfoto Mile Nagaoka: Higanji tempel and Yorii-za Teatern Kamiyama, Shikoku, Japan 28 maj Pressfoto: Håkan Berg. Pilane heritage museum AB (svb) Sältebo 1, 471 92 Klövedal, info@pilane.org +46 (0)304 66 39 50 Kontaktperson Konstnärlig ledare: Peter Lennby 21 juli Turné: Art Aia - La Dolce Berlin Türkenstraße 19, 13349 Berlin, Wedding 23-25 augusti. Bergmangårdarna på Fårö, Gotland.

Filminspelning Frauke + Mile Nagaoka. Framträdande med Frauke, filmvisning och samtal, 1-15 september. Materialet kommer färdigställas till en dokumentärfilm och ger inblick i Fraukes förberedelser, hennes tankevärld och känslor kring dansen. Filmen är en uppföljning av tidigare samarbete, kortfilmen/dokumentären ”Frauke”, som visades i Tokyo och Belgrad, vid JSFF Japanese Serbian Film Festival hösten 2016 samt scenen Atalante i Göteborg 30 januari 2017. Strandverket Konsthall, Marstrand.

22-23 september. Skansen Lejonet, Göteborg. 13-14 oktober. Asematila ry Kylätie 25 A 3, 00320 Helsinki. 20-21 oktober Takvåningen, Färgfabrikens Konsthall, Stiftelsen Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, 117 43 Stockholm, Sverige 27-28 oktober Tempel Torin-in, Koyasan Shingon, Tokushima Prefecture Naruto 11-12, 25-26 november Utvärdering, redovisning, tvätt, förvaring, administration.

Övriga aktiviteter: Butoh workshops, filmvisning + samtal: GlogauAir gGmbH, Glogauer Str. 16, 10999 Berlin, Tyskland 17-20 augusti Nordiska Teaterskolan, Tokalynga Teaterakademi Gunnarp 403310 61 Ätran, Sverige 4-6 oktober Asematila ry Kylätie 25 A 3, 00320 Helsinki, Finland 16-18 oktober Green Valley Inc. / Kamiyama Artist in Residence Yorii-za teatern, Kamiyama, Japan 20-22 november.

” Med butohdansens strama språk tar Caroline "Frauke" Lundblad ställning för kroppen, men även för "spacen" utanför - luften omkring det helt och hållet fysiska. Långt från artiga konventioner och det vi kallar kultur eller socialisering skapar hon egna världar.” Motivering Västra Götalands Arbetsstipendium 2016

 

”Butohkonstnären Frauke (Caroline Lundblad) har ett magiskt förhållande till elementen och naturen. Hon är inte shaman, men nog skapar hon nya dimensioner.”

Lis Hellström Sveningson Göteborgs - Posten 18/12 2015

 

 

”Butoh som dansform växte fram i efterkrigstidens och avantgardets Japan och med sina tröga, asketiska rörelsemönster var dansformen ett motstånd mot den då alltmer konforma och kommersialiserade kulturscenen i Japan.

Sedan dess har frågorna inte minskat i aktualitet, men till skillnad från annan reaktionär konst vill inte Lundblad beskriva dansformen som politisk – i stället gör den politik genom sin tystnad och med styrka hämtad från den egna kroppen.” intervju av Frida Sandström, 2015-05-26 Feministiskt initiativ

 

 

Citat ” Frauke skapar ofta platsspecifika föreställningar där dansen utforskar kroppen och våra idéer om individ, samhälle, normer och kultur. ” Ur motivering Västra Götalandsregionens kulturnämnd utvecklingsprojekt 2016

 

 

”Som en urinvånare från yttersta kanten som på sitt eget språk, med sin kropp talar direkt och intensivt till oss.” Recension Videoverket Frauke, How to be invisible, GöteborgsPosten 3/7 2013 av Lisbet Ahnoff

 

 

Projektet är ett pågående utbyte med Green Valley Inc,som har som uppdrag att lösa regionala problem med konst och kultur, samt att bygga en självförsörjande och ekonomiskt oberoende gemenskap i byn Kamiyama på ön Shikoku, Japan. Sedan 2015 har Frauke arbetat fram sin koreografi i Kamiyama, Japan och i Sverige.

Det kulturella utbytet ger en rikare process då de innehåller kontraster, kulturella utmaningar som ger nya perspektiv och förstärker skapandet.

Framträdandet i Berlin sätter projektet i ett globalt sammanhang och i en stad som blivit pionjär och plats för samtida kultur. Under vistelsen bjuds andra konstnärer in i processen i en miljö av mångkulturalism. I GlogauAIR verkar konstnärer från olika sociala och geografiska bakgrund. Workshopen vid GlogauAIR är en plats att utbyta idéer och kunskap, i en dynamisk miljö för samexistens och internationalisering.

Samtliga spelplatser är tillgängliga för funktionsnedsatta. Workshops, filmvisning och samtal i samband med turnén och är öppna för alla.

Frauke arbetar med jämställdhet och mångfald enligt riktlinjer utifrån biomimikry: samarbeten genom ett ömsesidigt beroende, där varje part är ett stöd för verket. Integrera cykliska processer t.ex.

planering under året, koreografiskt, att strukturen är en cykel - en sluten slinga. Recycling av material till kostym och scenografi. Transformera sin energi, medvetenhet kring att en fas övergår i nästa fas. Arbeta långsiktig, med uthålligt och med ett bra utbyggt nätverk, arbeta aktivt med sociala medier, initiera dialog med publiken genom samtal och workshops. Feedback loops från publiken ger information om vilka effekter projektet haft hos individen, samt på det lokala och det samhälleliga planet.

Upptäcka lokala resurser och fånga upp återkopplingar. Hur kan de omformas och anpassas, t.ex. utgår Frauke från en plats unika karaktär. Arbeta platsspecifikt för att ta till vara på det som är unikt, utnyttja det in i skapandet och skapa en autentisk miljö.

Samma verk kan spelas på helt olika platser och anpassas för varje plats. I butohn handlar det om att vara en del av en helhet, vilket skiljer sig från att samspela.

Genom forskning, metodutveckling, samtal och workshops kan vi ge redskap för att se butohdans och förstå dess byggstenar och uttryck. Genom en dialog kring vår arbetsprocess med konkreta exempel på butohkroppen och hur verket har arbetats fram, vill vi få ett fördjupat möte med vår publik och utbyte av den kunskap och erfarenhet som projektet genererat.

Glougau Artist in residence i Berlin och Kamiyama Artist in Residence i Japan är två internationella plattformar med etablerade nätverk som Frauke samarbetar med sedan tidigare i syfte av en långsiktig relation genom återkoppling och samarbeten med lokala konstnärer.

Medverkan i Professor Max Liljefors forskningsprojekt Konst och förvandling vid Lunds universitet, konsthistoria och visuella studier.

Vår vision är en egen genre av butoh. Vi arbetar för en självbärande och självständig butoh genre stöttad av en aktiv lokal butoh gemenskap i Göteborg, i regionen och av internationella samarbetspartners.

” Frauke är ett uppskattat och omskrivet konstnärskap i staden som med särpräglad poesi och estetik skapar berättelser och världar som har förmågan att locka en bred publik.” Motivering Göteborgs Kulturförvaltning Projektstöd 2015

Mottagare av Verksamhetsstöd från Göteborgs Stads Kulturnämnd 2017

”Frauke är en butohdansare och koreograf som fått sin butohskolning både i Japan och Sverige.

Hennes verk är nästan alltid platsspecifika och tas ofta fram i gränsöverskridande samarbeten. Frauke är senast aktuell med Wolf, den avslutande delen i en trilogi som hade premiär under Göteborgs Dans & Teaterfestival och som nu turneras internationellt. Kommande år inleder hon arbetet med en ny trilogi Yama. Hon har omsorgsfullt utvecklat Frauke som persona i ett egensinnigt uttryck och som med integritet förenar butohns kvaliteter med sin samtid. Hon har metodiskt stärkt sin konstnärliga verksamhet med noga valda samarbeten.


Frauke har på kort tid etablerat sig som ett spännande konstnärskap för en bred och uppskattande publik. Förvaltningen föreslår att bevilja ett verksamhetsstöd på sökt belopp.”

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta