Skövde

1 jun 2013 till 1 jun 2014
VOLYM form & design i Konstmuseet, Skövde Kulturhus

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
80 000 kr

Egna medel

36 000 kr

Projektets totalbudget

200 000 kr


Kontakt

Skövde kommun
Marie Beckman
0511-12327, 0705-764477
marie@keramik.se

Med projektet VOLYM vill vi utveckla en ny verksamhet inom den befintliga konstverksamheten, ge form & designområdet en större tyngd och ett bredare uppdrag. Projektet ska finnas i Konstmuseets lokaler, där en yta är avsatt om finansiering ordnas då det inte ryms i den budget vi har idag. Vi planerar ett definierat rum, ett mindre galleri om 15m2, som med sex utställningar/år ska vara en vital och utvecklande scen för form och design. Att utvidga designbegreppet är viktigt och intressant för att därigenom få med områden som innovativ textil, grafisk form och även möbler. I Västsverige finns flera högskolor med denna inriktning, ett samarbete med dessa är alldeles självklart och kontakter har redan tagits och mötts med stor entusiasm.

De aktuella skolorna är HDK o Stenebyskolan vid Göteborgs universitet och Textilhögskolan i Borås. Kontakt har även tagits med Röhsska museet där intendent Love Jönsson var mycket intresserad av denna idé som han menade stämde väl överens med museets tankar om framtiden. Ett stort fokus i regionen ligger idag på de västra delarna, med Göteborg som centrum. I den östra, som Skövde tillhör, finns det ett betydligt mindre utbud av kulturscener. Konstmuseet är en av dem, med en etablerad publik och ett mycket bra läge i Skövde kulturhus med upp till 300 000 besök/år.

Att utveckla VOLYM här ger projektet en större tyngd och en bas i en redan etablerad arena. Vår nuvarande publiken får en insikt och kunskap om det nya inom detta fält och om framtidens formgivare. Vi vill också bidra till att sudda lite i gränserna mellan konstarter och grupperingar. Vi vill nu nå en ny publik, en yngre och bredare. Kulturen behöver ständigt bli sedd med nya ögon.

Detta är en målsättning som präglar hela konstenhetens verksamhet där vårt uppdrag har ett speciellt fokus på genusfrågor inom ramen för det regionala konstfästet. Målet är att alltid ha ”brukaren i ögonhöjd”, fånga intressegrupper och ge utrymme för ett kulturutbud som berör. Att vi inom ramen för ett kommunalt konstmuseum i Sveriges första kulturhus, etablerar en yta för form och design, med förhoppningen att detta ska kunna bli permanent, får anses nyskapande. I en tid då gränser mellan konstgenrer flyttas vill vi bidra med en scen där detta inte bara är tillåtet utan faktiskt högst önskvärt. Vår scen VOLYM ska vara en närvarande, framåtblickande arena där utövarna ska känna sig välkomna att komma med förslag på utställningsidéer.

Vi vill också kunna ordna samtal, verkstäder och visningar i anslutning till utställningarna. De ekonomiska villkoren för utställarna måste givetvis vara rimliga. Utställningsersättning, kostnadstäckning för frakt, resa och uppehålle är absolut nödvändiga. I utvecklingsskedet, som VOLYM befinner sig i nu blir det även en del kostnader för att skapa och inreda lokalen. Podier, nya armaturer, bildskärm etc behöver införskaffas.

En projektledare/curator är redan knuten till projektet; Marie Beckman har lång erfarenhet från formvärlden, med drygt 25 år i yrket, ett brett kontaktnät över hela landet och erfarenheter både nationellt och internationellt. VOLYM ska hålla en hög nivå konstnärligt. Vi tar detta på allvar och vill verkligen göra en insats för att lyfta dessa konstuttryck och på det sättet bidra till en bättre framtid för dess utövare. Planen är att efter utvecklingsprojektet söka ett kulturstrategiskt uppdrag från VGR samt att äska om en ny budgetram inom kommunen för att etablera verksamheten med kontinuitet och vidare utveckling framåt..

Genusperspektivet är ett tänkande och ett uppdrag som genomsyrar hela konstenhetens verksamhet och det gäller även för VOLYM. (I föregångaren FormMontern var fördelningen bland utställarna kvinnor/män 50/50 och åldersspannet mellan 21 - 61 år.)

Ett större internationellt inslag kommer att kunna märkas genom kontakten med högskolorna där många Masterstudenter kommer från andra länder och kontinenter. Även samarbetet med Röhsska museet kommer innebära internationella utställare. Tankar har framlagts om att VOLYM skulle kunna var en del i ett internationellt smyckesymposium under nästa år.

Egenproducerade internationella utställningar är förstås önskvärda men svårgenomförbara i dagsläget av ekonomiska skäl.,VOLYM ska vara en ny vital scen och mötesplats för formkonst och design med tonvikt på regional anknytning.

VOLYM ska bilda ett rikt och levande nätverk med designhögskolorna i regionen, i Göteborg, Borås och Steneby samt med Röhsska museet i Göteborg. Även med de professionella utövare som finns i regionen skall kontakten fördjupas och utställningsmöjligheter ges. Föreläsningar och samtal inom form och designområdet ska också ingå.

Vårt mål är att öka intresset och nå en ny och vidgad publikgrupp, att sprida utställningsmöjligheter och kunskap utanför storstadsområdena.,

Att ett kommunalt Konstmuseum skapar en permanent yta för formkonst och design är i sig något unikt och viktigt. Vi ser det som mycket betydelsefullt och vill skapa denna dynamiska scen här i regionens östra del. Det finns inget liknande idag i vår del av regionen, det mesta inom form och design visas i Göteborgsområdet. Vi ser också fram mot mötet mellan denna scen och samtidskonsten i museet och vill bidra till att luckra upp de traditionella gränserna mellan olika konstarter.

Möbeltillverkning och slöjd är två områden som traditionellt har ett starkt fäste i Skövde/Tibroområdet. Vi ser möjligheter till utveckling av samarbeten även i dessa fält.

 

Vi vet att intresset för form och design finns här och vi vill erbjuda både den nuvarande och den kommande publiken detta och på det sättet öka kunskapen och intresset ytterligare. Skövde har bra tågförbindelser och Konstmuseet i Skövde Kulturhus ligger ett stenkast från stationen, det är en fördel när vi vill locka hit besökare. Genom det nätverk vi bygger med högskolorna, Röhsska museet och de proffessionella utövarna kan vi också via deras etablerade kanaler sprida information om våra utställningar och verksamhet.
 


,Genusperspektivet är ett tänkande och ett uppdrag som genomsyrar hela konstenhetens verksamhet och det gäller även för VOLYM. (I föregångaren FormMontern var fördelningen bland utställarna kvinnor/män 50/50 och åldersspannet mellan 21 - 61 år.)

Ett större internationellt inslag kommer att kunna märkas genom kontakten med högskolorna där många Masterstudenter kommer från andra länder och kontinenter. Även samarbetet med Röhsska museet kommer innebära internationella utställare. Tankar har framlagts om att VOLYM skulle kunna var en del i ett internationellt smyckesymposium under nästa år.

Egenproducerade internationella utställningar är förstås önskvärda men svårgenomförbara i dagsläget av ekonomiska skäl.,.

 

Visa på karta